3D-geprinte kamerschermen, plaatmateriaal van reststromen uit de landbouw en een modulaire bank met hergebruikte schuimvulling, die je met de tijd groter of juist kleiner kan maken. Dat is zo maar een greep uit de mooie producten die ik vorige week tegenkwam op de Dutch Design Week (DDW) in Eindhoven waar meer dan 2.600 ontwerpers hun werk presenteerden. Overkoepelend thema was dit jaar The Greater Number – het betere aantal.
Met dit thema roept DDW aan de ene kant op tot minder. Minder consumptie, minder producten en dus minder afval. Maar ze realiseren zich ook dat het niet altijd minder kan en dat waar het gaat om meer, het beter moet. Dus meer duurzame producten met meer waarde, waardoor consumenten op een andere manier met producten om gaan. Met dit thema streven ze dan ook naar een gedragsverandering bij de consument en producent.
Biobased huis
Ik begin meteen met het hoogtepunt voor mij: het duurzame huis The Exploded View Beyond Building. Dit huis is ontstaan nadat er vorig jaar met The exploded View een studie is gedaan naar biobased materialen om mee te bouwen. Biobased materialen zijn materialen gemaakt van hernieuwbare grondstoffen. In de studie van vorig jaar werden de huizen nog met een schaal van 1 op 4 gebouwd en werden er 60 verschillende biobased materialen gebruikt. Het biobased huis van dit jaar werd op ware schaal gemaakt met maar liefst 101 verschillende biobased materialen. De materialen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën. Ik zal uit elke categorie een materiaal toelichten.
- Aarde. Met een natuurlijke plaat van leem als vervanging voor de gipskartonplaat.
- Schimmels en bacteriën. Vloertegels en akoestische panelen gemaakt van mycelium, het netwerk van alle draden van een schimmel.
- Levende materialen. Ecolve is een alternatief voor beton. Het wordt gemaakt uit gerecyclede materialen uit de traditionele beton industrie. Dit wordt gebonden met een binder die de aangroei van CO2-absorberende mossen stimuleert. Zo heb je groene in plaats van grijze gebouwen.
- Water. Ik schreef al eerder over zeewier plaatmateriaal maar er zijn ook tegels en textiel van dit mooie product gemaakt.
- Riolering. Geprinte bouwelementen uit de waterzuivering die aanvoelen als steen of keramiek.
- Planten. Hoogwaardig isolatiemateriaal gemaakt van industriële hennepvezel.
- Voedsel. Fineer materiaal gemaakt van maïsbladeren.
Om duurzaam en circulair te kunnen bouwen zijn andere bouwmethoden nodig. Bij dit huis hebben ze gebruik gemaakt van hergebruikte materialen, lokale grondstoffen, 3D-printen en materialen die los te maken zijn (en dus niet vastgelijmd zitten) zodat je ze bij eventuele sloop weer hoogwaardig kunt hergebruiken.
Circulair Warenhuis
Wat doe je als kringloopwinkel als je de spullen niet verkocht krijgt? In Leiden bedachten ze daar het Circulair Warenhuis voor. In de werkplaatsen worden nieuwe producten gemaakt van spullen die niet verkocht werden. De spullen worden als grondstof voor nieuwe producten gebruikt, zodat ze niet op de afvalberg belanden. Diverse ontwerpers zoals Jurgen Bey en Popma ter Stegen ontwerpen prachtige producten van de reststromen voor het Circulair Warenhuis.
Modulaire bank
Een modulaire sofa die met je mee groeit van A Lott of Space. Door middel van modules die je toevoegt of -op een later moment- juist weer retourneert. De Sofa is circulair en elk onderdeel kan thuis gemakkelijk gerepareerd of vervangen worden. Retour genomen onderdelen worden hergebruikt en de materialen zijn zo veel mogelijk gerecycled. De stof bestaat voor 98% uit gerecycled polyester en de vulling van de kussens is voor 100% snijafval. De Sofa wordt in Nederland geproduceerd en is niet alleen te koop, maar is binnenkort ook in abonnement vorm te verkrijgen, te huur dus.
Circulaire kast
Wie kent hem niet, de grote metalen archiefkast. Vrijwel niet meer gebruikt omdat veel bedrijven zonder papier werken. Bij A House of Thol geven ze deze kasten een tweede leven. Met de ReCabinet serie maken ze een kast die voor 95% circulair is. Het metalen kastgedeelte wordt opnieuw gespoten en de deuren en het onderstel worden gemaakt van gebruikt hout van teruggekomen bureaubladen. In verschillende kleuren verkrijgbaar dus voor zowel woon- als werkplek geschikt.
3D-geprint kamerscherm
De kamerschermen van Aectual Circular zijn 100% circulair en zonder giftige stoffen. Het wordt 3D-geprint met bio Polyamide op basis van plantaardige oliën. Het is afvalvrij geproduceerd en CO2-neutraal. Doordat het kamerscherm speciaal voor jou wordt gemaakt is er geen voorraad. Hierdoor is een magazijn voor opslag niet nodig en blijven er geen producten over die niet verkocht worden. Aectual neemt zijn producten retour om er nieuwe producten van te maken.
De bank waar ik hier op zit is van Nel, het eerste volledig duurzame designmerk van Nederland. Zie ook 5 tips voor duurzaam meubilair.
Fotocredits: De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van Oscar Vinck en Jeroen van der Wielen, Duurzame interieurstylist.