Dutch Design Week: deze 5 ontwerpen wil je niet missen

gespot door Iris van Studio Duurzaam Wonen

Elk jaar bezoek ik de Dutch Design Week in Eindhoven. Ook deze week ben ik afgereisd naar het zuiden om mij te laten inspireren op het gebied van duurzaam wonen. Het thema is dit jaar Picture This. ‘Het doet een beroep op ieders voorstellingsvermogen en viert de verbeeldingskracht van ontwerpers. We kunnen ons allemaal iets voorstellen bij waar we nu als samenleving en met de planeet op afstevenen. Hoe kan of moet dat anders?’ is de uitleg daarbij. Ik zet de 5 hoogtepunten van de DDW voor je op een rij.

1. Van boer tot bouwer: biobased creations

Ontzettend enthousiast werd ik toen ik de kas van Biobased Creations in liep. Met Possible Landscapes doen zij ‘een meerjarig onderzoek naar de regeneratieve, rurale en urbane landschappen van vandaag en morgen.’

De meest prachtige, natuurlijke materialen werden hier tentoongesteld op de Dutch Design Week: niet alleen om mee te bouwen, maar ook om in het interieur te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan hennep, vlas en graanstro. Al sinds 2019 ben ik groot fan van hun werk. Ze bouwen echt voort op voorgaande jaren en weten steeds meer partijen aan zich te binden. Per casus werken creatieven samen met lokale stakeholders en partners aan ‘nieuwe perspectieven die zowel economische als ecologische en sociale waarde toevoegen aan de leefomgeving.’ Ik vind het mooi dat ze echt van boer tot bouwer kijken en verschillende problemen integraal aanpakken. De moeite waard om te bekijken op het Ketelhuisplein!

Vlnr de kunstmatige rode ruimte, de natuurlijke ruimte, biophilic design

2. Nadenken over onze Nature deficit disorder

Hier kom je binnen in een zeecontainer en stap je een huiskamer in zoals je die zo vaak ziet. Laminaat op de vloer, een standaard bank en wat accessoires. De ‘traditional space’. Het doet mij niks. Net als de volgende ruimte die ik binnenstap en waar het het rood en oranje mij tegemoet straalt. Een ruimte zonder ramen en volledig bedekt met polyester tapijt, pluche meubelen en een glimmende kunststof op de muur. Ledstrips aan het plafond en vier schermen aan de wand. Een roodborstje kijkt mij aan vanaf het scherm. Ik voel geen connectie met de wereld om mij heen en het voelt nog artificiëler dan de vorige ruimte.

Maar als ik door het volgende gordijn stap, voel ik een opluchting in mijn lijf. Wauw, deze ruimte voelt fijn aan. Een dame klopt op het raam, meteen een connectie met buiten. Een hele lichte ruimte, mede door de vele ramen en het plexiglazen dak. Je ziet de regendruppels nog liggen van de bui die net geweest is. De stamp leem muur, de natuurlijke uitstraling met hout en jute en de groene planten zorgen voor een totaal andere beleving in deze ruimte.

We zijn tegenwoordig de connectie met onze leefomgeving verloren. Onze huidige manier van bouwen zorgt ervoor dat we een constante temperatuur hebben in huis, bijna geen geluiden meer van buiten horen en al helemaal niks van de elementen voelen. Terwijl het juist zo belangrijk is om hier wel mee in contact te staan. Het maakt ons veerkrachtiger en productiever. Quake doet onderzoek naar het belang van het ervaren van deze elementen.

De vraag is hoe kunnen we teruggaan naar wat we waren: veerkrachtig en robuust, en hoe doen we dat in de 21e eeuw? Ik ga echt aan op dit thema op de Dutch Design Week. Dit is zo belangrijk en is precies wat ik ook graag met mijn ontwerpen wil laten zien.Een top installatie om te gaan bekijken dus!

Vlnr: biobased creations, studio Rens met Linoleum

3. Nog meer contact met de natuur

Ook in het nieuwe gebouw Donna op Strijp-S op de Dutch Design Week is er veel ruimte om de natuur naar binnen te halen. Dit doen ze hier met de principes van Biophilic Design. Een ontwerp manier waarbij rekening wordt gehouden met de behoefte van de mens aan verbinding met de natuur. Dit komt tot uiting in kleuren, vormen, materialen en belevingen die gebruikt worden in de ontwerpen. 

Dat is wat ze in de showroom van Be-max laten zien. Dit kantoor is volledig ingericht volgens de biophilic principes. Een verademing om te bekijken. Alle elementen zijn aanwezig en spreken tot de verbeelding. Een heerlijke ruimte om te zijn. In mijn ontwerpen maak ik vaak gebruik van de principes van biophilic design. Ik vond het leuk om te zien en ervaren hoe dit is toegepast in deze ruimtes.

4. What if down is up, and back is front?

Dit was wat de ontwerpers van Studio RENS zich afvroegen voor de Dutch Desing Week. Ze onthullen de prachtige verborgen achterkant van de bekende linoleum vloer. In hun ontwerpen komt het jute ineens tevoorschijn. Een mooie manier om anders naar een materiaal te kijken en het een hele andere uitstraling te geven. Ik vind het mooi dat ze een product dat al zo lang bestaat op een simpele manier kunnen transformeren waardoor het een hele andere uitstraling krijgt. Elk jaar ben ik weer verrast door hun onderzoeken.

Vlnr Biobased lampjes van aardappelzetmeel en de egglamp

5. Tok, en er was licht op de Dutch Design Week

Dit jaar was er opvallend veel verlichting van natuurlijke materialen op de Dutch Design Week. Van mooie bioplastic lampen gemaakt van aardappelzetmeel tot aan 3D-geprinte lampen van huishoudelijk plastic afval. Inclusief design afstandsbediening. De meest bijzondere lamp was echter de Eilamp van Coloruben Studio. Wat een fantastisch idee! Hij tovert lege eierschalen om tot lichtbronnen. En in samenwerking met kunstenaars tot ware kunstobjecten. “Als kind was ik altijd fan van de ontwerpen van Droog. Ik hou van simpele ontwerpen. En het leuke van dit ontwerp is dat elk lampje uniek is.” De eitjes gaan als warme broodjes over de toonbank. En je mag zelf kiezen of je er 29,99 of 49,99 voor betaald.

Wil je ook geïnspireerd worden tijdens de Dutch Design Week? Dat kan nog tot en met aanstaande zondag 29 oktober 2023.

De foto’s vanaf de Dutch Design Week zijn afkomstig, en eigendom van, Studio Duurzaam Wonen. Wil je meer lezen over een duurzaam interieur? Lees dan ook 5 tips om je interieur te verduurzamen. En: duurzame verf, welke soorten zijn er en waar kan je die vinden? (Want waarom zou je je muur dichtsmeren met verf vol plastic?)

Over de schrijver