Op de Dutch Design Week staat een gebouw van geleend materiaal

Morgen begint de Dutch Design Week 2017. De komende 9 dagen kan je in Eindhoven kijken naar inspirerende ideeën, experimenten en innovaties van maar liefst 2500 designers! Je kunt er een blik werpen in de toekomst, vragen stellen, inspiratie opdoen of je laten verbazen door allerlei slimme ontwerpen. Wij gluurden alvast in de programmering en belichten een paar groene locaties en projecten die je niet wilt missen.

People’s Pavilion – Een gebouw van geleend materiaal

Midden op het Ketelhuisplein kan je het People’s Pavilion vinden. Dit bijzondere gebouw is helemaal gemaakt van geleende materialen. Van de heipalen tot het glazen dak en van de bekleding tot de houten balken: alles is geleend van leveranciers, producenten en bewoners uit Eindhoven. De komende negen dagen kan je je onderdompelen in de toekomst van duurzaam bouwen. Er zijn lezingen, bijeenkomsten, openingen, concerten en nog veel meer. Als de Dutch Design Week voorbij is wordt het gebouw weer uit elkaar gehaald en gaan alle materialen terug naar waar ze vandaan komen. Hoe gaaf is dat?!

Petit Pli – Groeiende kinderkleding

Wist je dat kinderen in de eerste twee jaar van hun leven door 7 verschillende kledingmaten groeien? Dat zorgt helaas vaak voor een flinke berg nieuwe kleertjes die maar even worden gebruikt. Ontwerper Ryan Mario Yasin heeft daar iets slims op bedacht: kleding die met kinderen mee groeit. Petit Pli is een kledingmerk dat is gemaakt van technische, lichtgewicht, waterproof materialen. De kleding zit als een soort harmonica in elkaar gevouwen en beweegt mee met de bewegingen én de groei van een kind. Daardoor zijn deze schattige pakjes te dragen van 3 tot 30 maanden!

Expositie – Precious Plastic

Dutch Design Week -Precious Plastic
Precious Plastic heeft een gave missie: om iedereen in elk hoekje van de wereld te laten weten dat zij hun eigen lokale plastic werkplaats kunnen beginnen. De afgelopen jaren hebben ze daarom hard gewerkt aan een gratis pakket met handige machines, bouwplannen en instructievideos waarmee je je eigen plastic werkplaats kunt openen. Zo willen ze iedereen stimuleren om te gaan recyclen. Tijdens deze expositie kan je zien welke waardevolle objecten de plastic ambachtsmannen allemaal kunnen maken en presenteren ze gelijk de nieuwe ‘Versie 3’ van het project.

Glowing Roots

Dutch Design Week - Glowing Roots
Spuitje heeft na lang experimenteren een aantal systemen ontworpen waarbij planten en mossen zichzelf bijna helemaal zelf voorzien van voedingsstoffen. Zo hebben ze o.a. een soort glazen bol gemaakt waarin mos groeit met behulp van condens. Tijdens de Dutch Design Week kan je een aantal ‘groene werelden’ zien die al een paar jaar op zichzelf leven. Daarnaast presenteren ze een paar nieuwe ontwerpen: Glowing Roots en Green Dexter. Met Glowing Roots belichten ze de andere kant van de plant, namelijk de wortels. Die zitten altijd onder de oppervlakte en daarom vergeten we wel eens hoe mooi ze eigenlijk zijn.

MLY – No Waste Fashion Workshop

Dutch Design Week No Waste Fashion Workshop
In Nederland blijven er elk jaar meer dan 20 miljoen kledingstukken onverkocht. Het Eindhovense modelabel MLY wil deze enorme hoeveelheid verspilling graag terugdringen. Daarom produceren ze niet langer kleding voor elk seizoen, maar in kleine oplages verdeeld over het hele jaar. Tijdens de Dutch Design Week kan je alles te weten komen over dit nieuwe productieproces. Daarnaast kan je ook meedoen met de No Waste Workshop. Hier ga je in twee uur jouw eigen mode ontwerp maken. Dit ontwerp wordt vervolgens geproduceerd in 1 oplage: het kledingstuk naar jouw keuze.

Er zijn nog veel meer boeiende dingen te zien en te beleven op de Dutch Design Week. Wil je daar meer over weten? Klik dan hier voor de website.

Verder lezen?

Vorige week schreven we over een aantal nieuwe bouwmaterialen. Zo bouwt The Salt Project met zout. Klik op de afbeelding hier onder om daar meer over te lezen.
Duurzaam Bouwen Zout The Salt Project Eric Geboers

Over de schrijver