Dutch Solar Cycle is e-bike die oplaadt met zonnecellen in de wielen

Dutch Solar Cycle. Foto: Dutch Solar Cycle
Dutch Solar Cycle. Foto: Dutch Solar Cycle
We hebben al een zonneauto uit Eindhoven. Nu komt er mogelijk ook een zonnefiets uit het Silicon Valley van Nederland. De mensen achter Dutch Solar Cycle ontwikkelen een fiets met elektrische trapondersteuning die opgeladen wordt door zonnecellen in de wielen. Een prototype wordt ontwikkeld in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven.

De ontwikkelaars noemen hun fiets een s-bike (naar de s van “self charging” of “solar”). Het voordeel van deze fiets is dat ze verder gaan waar gewone e-bikes ophouden. De accu laadt immers uit zichzelf op. Daarmee ben je, aldus de ontwikkelaars, “net zo vrij als op een gewone fiets.”

De Dutch Solar Cycle is nog volop in ontwikkeling, maar is ondertussen al geselecteerd voor de een-na-laatste ronde van de ASN Bank Wereldprijs. Samen met nog 39 andere projecten dingen zij mee naar de vier Wereldprijzen à €10.000. Dutch Solar Cycle hoopt met de deelname aan de wedstrijd meer aandacht voor hun project te krijgen, en zo ook meer financiering te vinden.

Overigens zijn de mannen van Dutch Solar Cycle niet de enigen in de wereld die bezig zijn om zonnecellen in fietsen te verwerken. Binnenkort gaat namelijk de Suntrip van start. Dat is een wedstrijd voor zonnefietsen uit de hele wereld. De fietsers trekken van Milaan naar Astana in Kazachstan, een trip van 8.000 km. De Suntrip zal starten in juni 2015.

Meer weten: check hier de projectbeschrijving op Voor de Wereld van Morgen

Lees ook
[adrotate group=”2″]
En ze heet… Stella, de eerste gezinsauto die (vrijwel gratis) rijdt op zonnepanelen
En ze heet… Stella, de eerste gezinsauto die (vrijwel gratis) rijdt op zonnepanelen
Hoe groen is een Tesla echt?

Over de schrijver