Dit wil je niet missen op de Dutch Sustainable Fashion Week

Op vrijdag 6 oktober begint de vierde editie van de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze week staan ruim 400 winkels in het teken van duurzame mode en door heel het land is er van alles te doen. Zo kan je duurzame ontwerpen bewonderen op de catwalk, inzicht krijgen in waar je kleding vandaan komt en leren hoe je jouw kledingkast duurzamer maakt. Ben jij benieuwd naar de nieuwste trends, groene toekomstperspectieven en gouden tips? Bezoek dan een van de onderstaande evenementen of doe lekker mee vanuit je eigen woonkamer.
Wist je bijvoorbeeld dat er ook een online challenge wordt georganiseerd en er een handige gids is waarmee je gelijk aan de slag kunt? We zetten een aantal programma onderdelen voor je op een rijtje en voegden ook twee tips toe voor thuisblijvers.

If trash could talk

Op de openingsavond van de Dutch Sustainable Fashion Week staat er een circulaire modeshow op het programma: if trash could talk. Er zijn namelijk steeds meer ontwerpers die zich realiseren dat de afvalberg die we samen creëren te groot wordt. Daarom zoeken ze naar slimme oplossingen om afval te kunnen hergebruiken. Zo presenteert MYOMY do goods een nieuwe lijn designer tassen van gerecyclede leger- en verpleeguniformen. Verder laten andere designers ontwerpen zien van theezakjes, zalmhuiden en petflessen. De (gratis) modeshow begint om 19.00 bij Circl in Amsterdam. Klik hier om je kaartjes te reserveren.

Earth Matters

In het TextielMuseum in Tilburg kan je je vergapen aan meer dan 100 jaar verzamelde schatten op het gebied van design, kunst en vormgeving. Op dit moment is er een tentoonstelling te zien waar wij heel gelukkig van worden: Earth Matters. Deze tentoonstelling is samengesteld door Lidewij Edelkoort en Philip Fimmano en draait om duurzaamheid en respect voor de aarde. Je kunt er dan ook kijken naar de meest hoopvolle experimenten op het gebied van mode en design. Zoals bijvoorbeeld te waanzinnige Magnetic Shoes van Iris van Herpen. Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week bieden ze gratis extra rondleidingen aan door de tentoonstelling. Gaat dat zien!

True Colors

Documentairemaker Sara Blom wilde graag een documentaire maken over het begin van een nieuwe mode-industrie. Daarom volgde ze de start-up Reblend een jaar lang tijdens het ontwikkelen van de eerste high-end modecollectie, gemaakt van 100% gerecyclede garen. In de documentaire (die op 13 oktober wordt getoond in Pakhuis de Zwijger) zie je het proces van deze moeilijke missie. Het namelijk nog lang niet zo makkelijk om deze industrie te veranderen. Toch geloven de makers dat het mogelijk is. Na de filmvertoning gaan Sara en de mensen achter ReBlend in gesprek om te kijken wat ze moeten doen om het publiek te overtuigen van kleding met een goed verhaal.

Sustainable Fashion Challenge

Wil jij jouw kledingkast verduurzamen? Dan kan je mee doen met de Sustainable Fashion Challenge! Tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week biedt BrandMission, in samenwerking met styliste Karin van Soulstyling, een gratis online programma aan. Je kunt gewoon mee doen vanaf thuis, want je ontvangt tussen 7 en 12 oktober dagelijks een uitdaging in je mailbox. Zo kan je bijvoorbeeld leren hoe je een verschil kunt maken, welke duurzame mogelijkheden er zijn en ontdekken wat bij je past.

Dit is een goede gids

Mode- en lifestyle-expert Marieke Eyskoot heeft als missie om eerlijk en groen leven leuk én bereikbaar te maken. Daarom schreef ze een boek voor mensen die graag duurzamer willen leven, maar niet zo goed weten waar ze moeten beginnen: ‘Dit is een goede gids!’ Het boek staat vol met handige en positieve tips op het gebied van eten, wonen, werken, kleding, verzorging en vrije tijd. Daarnaast vind je een heleboel inspirerende adresjes, duurzame merken, fijne plekken, verassende weetjes en handige oplossingen. Een boek naar ons hart!

Wil jij meer weten over de Dutch Sustainable Fashion Week? Klik dan hier voor de website en het volledige programma.

Verder lezen?

Ben jij al eens bij een kledingbibliotheek geweest?Een tijdje terug interviewden we Suzanne van LENA the Fashion Library. Klik op de foto hier onder om naar het artikel te gaan.
Lena Door Sofie Van Esch

Over de schrijver