
De onrust in de financiële wereld heeft ervoor gezorgd dat de online valuta Bitcoin in razend tempo meer waard wordt. Deze vorm van digitaal geld werd voor het eerst geïntroduceerd in 2009, door een programmeur die een valuta wilde maken die los stond van centrale banken of financiële instellingen. De eerste echte aankoop met Bitcoins is legendarisch; een pizza voor ruim een miljoen euro.
Nieuwe impuls
Toen die pizza gekocht werd voor 10.000 Bitcoins, stond dat natuurlijk nog niet gelijk aan 1 miljoen euro. In 2009 was elke Bitcoin nog minder dan een halve dollarcent waard. Programmeur Laszlo bood op een online forum daarom 10.000 Bitcoins aan degene die voor hem een paar pizza’s wilde kopen. Omgerekend kwam dat neer op zo’n 41 dollar. Vorige week raakte de waarde van een enkele Bitcoin echter het magische bedrag van 147 dollar, wat zou betekenen dat de verkoper van die pizza’s er ruim een miljoen euro voor heeft gekregen. Die impuls heeft de Bitcoin volgens kenners deels te danken aan Cyprioten en Russen, die vanwege de crisis op Cyprus zoeken naar andere manieren om hun geld te laten renderen. In de afgelopen maanden zijn er steeds meer bedrijven opgestaan die ook Bitcoins als betaalmiddel accepteren. Hierdoor wordt de handel in Bitcoins steeds levendiger.
Alternatief voor banken?
Vormen Bitcoins een goed alternatief voor banken? Dat valt te bezien. Hoewel het slim lijkt om nu te investeren in Bitcoins, waarschuwen experts voor een bubble. Op papier zijn alle Bitcoins die in omloop zijn een miljard waard, maar met het huidige prijsniveau, kan de bubble binnen een maand barsten. Dan zal de vraag ineens veel kleiner zijn dan het aanbod en daalt de waarde van de valuta weer sterk. Omdat Bitcoins puur digitaal zijn en er geen product van waarde achter staat, kan je fortuin binnen enkele seconden weer verdampen. Ook kan je digitale portemonnee worden leeggehaald door hackers. Als Bitcoin – of een andere digitale valuta – zo veilig en stabiel wordt dat hier geen sprake meer van is, dan zou het een prima alternatief kunnen zijn, eventueel in combinatie met een onafhankelijke instantie die de geldstromen in de gaten houdt en een waarschuwing geeft bij hevige koersschommelingen. Dan blijven de transacties anoniem en onbelast, maar is het risico wel beperkter.
Bron: TechCrunch, Phys.org
Lees ook:
Grieken stappen over op alternatieve munt