Pak je de auto? Dan rijd je met deze tips zo duurzaam mogelijk

In Nederland hebben we 8,8 miljoen personenauto’s en die worden intensief gebruikt. Nu de meeste van ons vanuit huis werken, misschien weer wat minder, maar uit onze poll bleek dat 61% door Corona liever de auto dan het openbaar vervoer pakt. En daar zijn verschillende redenen voor. Allereerst omdat we bang zijn op besmetting als we in de buurt van andere mensen komen, maar gemak speelt zeker ook een rol. Maar we willen wel steeds duurzamer autorijden. Zo kiezen steeds meer Nederlanders vaker voor een tweedehands elektrische auto om zo een steentje bij te dragen aan het milieu. In 2021 kocht het dubbel aantal Nederlanders zo’n auto in vergelijking met het jaar ervoor. Natuurlijk is het openbaar vervoer de meest duurzame optie, maar ga je met de auto dan geven we je tips om dit zo duurzaam mogelijk te doen.

Elektrisch rijden

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: elektrisch rijden is momenteel de meest duurzame manier van autorijden. Dat komt omdat een elektrische auto tijdens het rijden geen CO2 uitstoot. Laad je de auto ook nog op met duurzame energie – bijvoorbeeld van je eigen zonnepanelen – dan is het effect nog veel groter. Wat ook heel prettig is om te weten, is dat een elektrische auto minder onderhoudsbeurten nodig heeft dan een ‘gewone’ benzineauto. Dat komt, omdat er bij een elektrische auto minder bewegende onderdelen aanwezig zijn dan bij een auto op benzine of diesel. Het enige grote nadeel van elektrisch rijden is dat een elektrische auto duur is. In dat geval kun je kiezen voor een tweedehands elektrische auto om voordeliger uit te zijn.

Tweedehands auto-onderdelen

Over tweedehands en duurzaamheid gesproken: moet je auto naar de garage omdat er een onderdeel stuk is gegaan? Of is een bepaald deel van je auto aan vervanging toe? Laat dit dan maken met tweedehands auto-onderdelen. Vaak kunnen die onderdelen nog jaren mee en het is mooi dat ze een tweede leven krijgen. Wanneer je kiest voor tweedehands onderdelen zorg je er namelijk voor dat de vraag naar nieuwe producten vermindert. Maar je bespaart ook geld.

Auto delen om duurzamer te rijden

Auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag voor de deur stil. Dat is eigenlijk zonde als je je bedenkt dat je zelf een auto hebt en dat al je buren ook auto’s hebben. In dat geval is het delen van je auto misschien de moeite waard. Een auto delen is sowieso beter voor het milieu omdat er minder auto’s nodig zijn. Daarnaast verbruikt een auto waarvan de motor al opgewarmd is minder brandstof dan een auto die iedere keer volledig koud moet worden opgestart. Ook dat scheelt met oog op het milieu.

Zuiniger rijden voor een beter milieu

Duurzaam autorijden staat gelijk aan zuiniger rijden. Zuinig rijden doe je onder andere door:

  1. Een niet-vervuilende auto te hebben. Een tweedehands auto is niet altijd een zuinige auto, dus let daar goed op. Sommige auto’s zijn weliswaar goedkoper maar wel rijp voor de autosloop.
  2. Op tijd te schakelen naar de juiste versnelling. Daarmee rijd je een stuk zuiniger en is de kans op beschadigingen aan de motor kleiner.
  3. Regelmatig de bandenspanning te controleren. Wanneer de bandenspanning te laag is, verbruik je soms tot wel 5% meer brandstof.
  4. Probeer het gewicht in de auto zoveel mogelijk te minimaliseren. Extra gewicht zorgt er namelijk voor dat je meer brandstof verbruik.

Over de schrijver