Hoe kan je autorijden duurzamer maken?

Duurzamer autorijden is één van de manieren om het milieu te sparen en de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Helaas kan niet iedereen zomaar de auto laten staan of autoloos door het leven gaan. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je het autorijden duurzamer kunt maken, zonder dat je daarvoor je levensstijl ingrijpend hoeft te veranderen.

Rijd minder kilometers

Deze oplossing klinkt simpel en eigenlijk is het dat ook: minder kilometers rijden. Oftewel: vaker je auto laten staan en kiezen voor een alternatieve vorm van vervoer, zoals de fiets. Bijvoorbeeld om kleine boodschappen te doen, naar je werk te gaan of je kinderen uit school te halen. Het is één van de makkelijkste manieren om het milieu te sparen en bovendien je conditie te verbeteren. Het kost hooguit wat meer tijd, maar dat is dan ook het enige nadeel.

Met behulp van een elektrische step, zoals bijvoorbeeld deze deelstep uit Antwerpen, wordt het een stuk makkelijker en leuker om de auto te laten staan in de stad. En dan hoef je ook geen examen te doen, of auto theorie te leren. Ook een lift of carpool-app kan uitkomst bieden, bijvoorbeeld die van BlaBlaCar. Hier vul je je vertreklocatie en eindbestemming in en de app kijkt vervolgens wie je een lift kan geven. De chauffeur bepaalt wat je voor de rit moet betalen.

Koop een groene auto

Wat er uit de uitlaatpijp van je auto komt, is vaak belastend voor het milieu. Kies daarom voor een schonere auto als je oude auto aan vervanging toe is. Bij een schonere auto kun je denken aan een hybride auto of zelfs een 100% elektrisch aangedreven auto. In vergelijking met een auto op fossiele brandstof, stoot een elektrische auto 35% minder CO2 uit. Dat is dus een stuk groener, zeker als deze wordt opgeladen met groene stroom. Is een elektrische auto te duur, koop dan een tweedehands auto van na 2000. Door strengere milieueisen zijn deze auto’s schoner dan auto’s die voor het jaar 2000 uit de fabriek kwamen rollen.

Gebruik de juiste autobanden

Autobanden kunnen bijdragen aan een hoger brandstofverbruik van je auto, met name als de bandenspanning te laag is. Zorg dus dat je autobanden altijd goed opgepompt zijn, dan wordt het autorijden zuiniger. Daarnaast speelt de rolweerstand van een band ook een rol bij het verlagen van het brandstofverbruik. Een autoband met een lage rolweerstand zorgt voor minder wrijving met het wegdek en zo bespaar je brandstof. Je kunt op het bandenlabel zien hoe hoog de rolweerstand van de band is. Daarnaast kun je kiezen voor ecobanden en wordt het in de toekomst mogelijk om milieuvriendelijke, ademende banden te kopen.

Autodelen

Hierbij heb je meerdere mogelijkheden: je maakt gebruik van een deelauto of je deelt zelf je auto met anderen. Beide manieren leveren een milieubesparing op doordat er minder auto’s nodig zijn. Sommige auto’s staan een groot deel van de dag stil en er zijn mensen die maar af en toe een auto nodig hebben. Autodelen verbindt deze twee zodat auto’s efficiënter gebruikt worden en het autobezit vermindert. Ben jij degene die je auto uitleent, dan kun je daar bovendien wat extra geld mee verdienen.

Pas het nieuwe autorijden toe

In 2004 introduceerde de overheid het Nieuwe Rijden. Met deze rijstijl kun je flink besparen op het brandstofverbruik van je auto. Onderdelen van deze rijstijl zijn o.a.:

  • Maandelijkse controle van je bandenspanning
  • Zoveel mogelijk in een hoge versnelling rijden met een zo laag mogelijk toerental
  • Laat je auto uitrollen voor een stoplicht
  • Zet de motor uit bij een korte stop zoals voor een openstaande brug.

Deze rijstijl moet zorgen voor een vermindering van de CO2-uitstoot tijdens het autorijden en is sinds 2006 verplicht onderdeel van het rijexamen.

Schakel over op groene brandstof

Zonder meteen je auto te moeten verbouwen, kun je toch overschakelen op brandstof die vriendelijker is voor het milieu. De overheid stimuleert het gebruik van deze brandstoffen, die een plantaardige basis hebben. Denk bijvoorbeeld aan biodiesel en E10, een mengsel van benzine en ethanol. Vanaf oktober 2019 kunnen deze biobrandstoffen op veel plaatsen in Nederland getankt worden. De meeste moderne auto’s kunnen moeiteloos op E10 en biodiesel rijden, zonder dat daarvoor aanpassingen nodig zijn.

Hoe duurzaam is jouw autorijden of gebruik je überhaupt nooit een auto? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver