Duurzaam beddengoed: wat is dat precies?

Hoe jij eet, leeft én slaapt is van invloed op de wereld. Slaapt? Jazeker, want ook in je slaapkamer kun je letten op duurzaamheid. Dat doe je onder andere door te kiezen voor duurzaam beddengoed, zoals een bamboe kussensloop en dekbedovertrek. In dit artikel vertellen we je meer over duurzaam beddengoed.

Wat is duurzaam beddengoed?

Veel mensen vinden het fijn om onder een katoenen dekbed te slapen. Hoe comfortabel dat ook is; wist je dat er gif wordt gebruikt bij het verwerken van katoen? Voor iedere kilo katoen (niet-biologisch) is een kilo gif nodig. Ai, dat is nou niet waar je op zit te wachten wanneer je duurzaamheid en gezondheid belangrijk vindt. Gelukkig bestaat er ook duurzaam beddengoed. Dat is beddengoed dat gemaakt is van biologische en milieuvriendelijke materialen waarbij altijd wordt gekeken naar de impact van de productie op mens, dier én de wereld.

Zo is het belangrijk om voor beddengoed te gaan waarbij er zo min mogelijk grondstoffen, energie, water, chemicaliën en andere middelen nodig zijn geweest om het product samen te stellen. Dat zijn producten met een lage impact voor het milieu. Daarbij is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de arbeidsomstandigheden van de mensen die het beddengoed of de basis van het materiaal hebben gemaakt. Dat betekent: eerlijke lonen, een verbod op kinderarbeid, normale werktijden en een veilige werkomgeving.

Duurzaam beddengoed van biologisch katoen

Betekent dat dat je niet meer voor een katoenen dekbed kunt gaan? Nee, hoor. Kijk er dan in ieder geval naar of het dekbed van organic cotton, oftewel biologisch katoen, is gemaakt. Daarmee weet je zeker dat het katoen dat gebruikt is voor het product geteeld is volgens de regels van de biologische landbouw. Er is geen gif gebruikt, de planten zijn niet genetisch gemodicifeerd en het waterverbruik is minimaal. Extra fijn: dat zie je écht terug in de kwaliteit van je beddengoed.

Bamboe beddengoed als duurzaam beddengoed

Wat we ook steeds vaker zien is bamboe beddengoed, zoals een bamboe kussensloop en dekbedovertrek. Bamboe is een heel geliefd product om te gebruiken voor textiel. Dat is niet zo vreemd, want het is een 100% duurzame bron. De plant zelf groeit ontzettend snel; daar zijn geen pesticiden of andere middelen voor nodig. Daarbij is er veel minder water nodig om de bamboeplant te laten groeien. Ook goed om te weten: bamboe is heerlijk zacht en werkt verkoelend in de zomer en verwarmend in de winter.

Linnen als heel duurzaam materiaal voor beddengoed

Ook linnen beddengoed is een goede optie wanneer je op zoek bent naar duurzaam beddengoed. Linnen is namelijk een van de stoffen met de laagste ecologische voetafdruk. Dat terwijl het materiaal over ontzettend stevige vezels beschikt, waardoor linnen heel sterk is en langer mee gaat dan bamboe of katoen. Met het juiste onderhoud kan dit materiaal tot wel 30 jaar mee! Linnen heeft daarbij nog minder land, energie en water nodig wat beter is voor de wereld. Daarbij voelt linnen lekker zacht aan en heeft het een vochtabsorberende functie waardoor je altijd (ook in de hete zomer) droog in bed ligt.

Ecologische donzen dekbedden met biologisch beddengoed

Tot slot ook nog wat extra aandacht voor het dekbed zelf. Veel dekbedden beschikken over een donzen vulling. Dat is lekker warm en zorgt voor dat plof-effect waaronder je zo lekker kunt slapen. Alsof je onder een wolkje ligt! Maar: ga je niet voor een duurzaam of ecologisch exemplaar dan is de kans groot dat de inhoud afkomstig is van zielige dieren. Daarom is het belangrijk om hier goed naar te kijken. Er zijn namelijk genoeg duurzame alternatieven beschikbaar waarbij er gebruik gemaakt wordt van zuiver en verantwoord dons. Deze zijn volledig gemaakt van natuurlijke materialen en vrij van chemicaliën.

Over de schrijver