Duurzaam beleggen: wat is dat?

Het aantal Nederlanders dat belegt is sinds de coronacrisis flink gestegen. Door de lage spaarrente sparen Nederlandse huishoudens minder en kiezen ze massaal voor alternatieven om toch nog iets aan hun spaargeld te verdienen. Tegelijkertijd wil een groot deel van de Nederlanders duurzamer leven. Om dus ook nog een steentje bij te dragen aan een betere wereld kun je in dat geval kiezen voor duurzaam beleggen. Maar: wat is duurzaam beleggen precies en waar moet je op letten?

Duurzaam beleggen voor een betere wereld

Duurzaamheid is een onderwerp dat alsmaar belangrijker wordt voor de gemiddelde Nederlander. Door aan de slag te gaan met duurzaam beleggen combineren we dit onderwerp met de wens om íets met ons spaargeld te doen. Duurzaam beleggen houdt in dat je geld investeert in beleggingen die een positief effect hebben op de wereld, het milieu en de mens. Deze manier van beleggen wordt ook wel maatschappelijk of ethisch beleggen genoemd, oftewel: beleggen met een gedachtegang.

De mensen die kiezen voor duurzaam beleggen willen iets doen om de negatieve effecten van het bedrijfsleven op de wereld kleiner te maken. Denk aan ongelijkheid op de werkvloer, maar ook aan klimaatschade en daardoor klimaatverandering. Hierbij hebben duurzame investeringen dus niet alleen een financieel rendement, maar ook een positieve invloed op de maatschappij of het milieu. Duurzaam beleggen is ontstaan in de jaren 80 van de vorige eeuw en is begonnen vanuit kerkelijke en charitieve instellingen en laten overgenomen in het bedrijfsleven.

Verschil tussen groen en duurzaam beleggen 

Naast duurzaam beleggen kun je kiezen voor groen beleggen. Hoewel deze vormen zeker een soort overlap hebben, zijn het wel twee verschillende manieren van beleggen. Kies je voor groen beleggen dan kies je alleen voor het investeren in bedrijven die iets doen aan milieuverbetering of het beschermen van het milieu en de natuur. Denk aan bedrijven die zonnepanelen financieren voor de opwekking van groene stroom. Groen beleggen doe je via zogeheten groenfondsen.

Ga je echter voor duurzaam beleggen dan trek je de focus breder dan alleen het milieu. Hierbij beleg je bijvoorbeeld ook in partijen die iets betekenen voor het welzijn van de mens en de maatschappij. Binnen het kader van duurzaam beleggen wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met arbeidsomstandigheden, samenwerkingen met andere duurzame partijen en eerlijke lonen. Bij het uitkiezen van een duurzaam fonds kun je letten op bepaalde codes die zij hanteren. Zo staat ESG bijvoorbeeld voor Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (bestuur).

De grootste voordelen van duurzaam beleggen 

Er is een aantal redenen waarom duurzaam (of groen) beleggen heel interessant kan zijn. Als eerst is het natuurlijk een fijn idee om zoveel mogelijk rendement te halen op basis van een sociaal verantwoorde belegging. Andere voordelen zijn onder andere:

  • Je houdt rekening met hoe er met mensen en het milieu wordt omgegaan. Dat geeft je een prettig gevoel en ongetwijfeld de nodige karmapunten. Als zakelijke belegger kan dit ook betekenen dat je je imago groener en dus beter maakt.
  • Wat ook goed is om te weten, is dat het fiscaal gezien interessant kan zijn om groen te beleggen. Dat zit namelijk zo: je betaalt minder vermogensheffing wanneer je belegt in een groenfonds. Lees je hier goed over in zodat je weet wanneer dit wel en wanneer dit niet het geval is. Bij duurzaam beleggen valt het rendement wel onder de vermogensrendementsheffing.
  • Naast een fiscaal rendement levert duurzaam beleggen een maatschappelijk rendement op. Je weet dat bedrijven waarin je investeert jouw geld in ieder geval niet gebruiken voor inhumane of milieuonvriendelijke praktijken. Ook dat onderdeel van duurzaam beleggen geeft je een goed gevoel over wat je kunt betekenen voor de wereld.

Over de schrijver