Duurzaam betalen. Dit zijn de ontwikkelingen

De gemakkelijkste manier om je leven te verduurzamen, is door minder spullen te kopen. Alleen dat wat je echt nodig hebt. En als je dan geld uitgeeft, kan dat ook een op een duurzame manier. Bijvoorbeeld met een creditcard, die je CO2-uitstoot berekent en niet alleen een betaallimiet heeft, maar ook een limiet voor je uitstoot. We zetten een aantal ontwikkelingen voor duurzaam betalen voor je op een rij.

Duurzaam betalen

Volgens betaalvereniging.nl deden we in 2019 in Nederland 7.02 miljard transacties. En zijn er zo’n 26 miljoen bankpassen in omloop. Een pinpas of creditcard is bij de meeste mensen nog een plastic pasje, dat je om de paar jaar moet vervangen voor een nieuw exemplaar. De chip is dan beschadigd, je bent er op gaan zitten, of de plasticcoating laat los.

Contactloos betalen

In de winkel kun je steeds vaker contactloos betalen in met je smartphone. Ook voor het overmaken van geld kun je je mobiele telefoon gebruiken. En voor online betalingen gebruik je dezelfde app of prepaid creditcard. Door gebruik te maken van zo’n virtuele pas bespaar je bovendien ruimte in je portemonnee, en loop je niet het risico dat je je creditcard verliest.

Een metalen bankpas

Vind je het toch prettig om een betaalpas of creditcard vast te kunnen houden? Dan kun je bij sommige banken, voor een metalen pas kiezen. Die hoeft minder vaak vervangen te worden en kan bovendien gerecycled worden. Minder vervuiling met hetzelfde gemak.

Een limiet op je CO2 uitstoot

Er zijn verschillende creditcards, die je helpen om je gedrag te verduurzamen. Zo heeft het Zweedse Doconomy creditcards uitgebracht die je, op basis van je creditcard-aankopen, inzicht geven in je CO2-uitstoot. Ideaal voor bewustwording, maar ook voor actie. Je kunt hier namelijk een plafond instellen, dat werkt als een betaallimiet. Heb je je maximale CO2-uitstoot bereikt? Dan kun je niets meer uitgeven.

Je uitstoot compenseren

Daarnaast zijn er ook creditcards, waarmee je de uitstoot van je aankopen automatisch kunt compenseren door bomen te planten, of duurzame energie-projecten te steunen. De Nederlandse ‘fintech’ bunq maakt het iets concreter: na iedere 100 euro die je met de (metalen) bunq easyGreen card hebt uitgegeven, wordt een boom geplant door hun partner Eden Reforestation Projects. Door deze samenwerking zijn inmiddels al meer dan 1 miljoen bomen geplant. Een mooie actie, die je alleen niet motiveert om minder te kopen. Dat moet je echt zelf doen.

 

Over de schrijver