Duurzaam bouwen met bamboe, hennep en zout

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker, maar van welk materiaal is jouw huis gemaakt? De kans is groot dat dat beton is. Beton is namelijk het meest toegepaste bouwmateriaal ter wereld. De productie van dit materiaal is helaas niet zo fris. Het produceren van beton zorgt namelijk elk jaar voor miljoenen tonnen aan CO2 uitstoot. Niet zo gek dus, dat architecten, ontwerpers en bouwbedrijven druk zoeken naar duurzame alternatieven. En met succes. Wist je bijvoorbeeld dat je ook hele mooie huizen kunt bouwen van bamboe, stro of zout? We zetten een paar voorbeelden op een rijtje.

Duurzaam bouwen met zout

The Salt Project BouwmaterialenAfbeelding: The Salt Project.Op veel droge plekken in de wereld is er een schaarste aan zoet water. Daarom wordt er steeds meer zeewater ontzilt om er drinkwater van te maken. Bij dat proces ontstaat er brijn, enorm zout water, dat vervolgens weer terug in de zee wordt gepompt. Dat is erg duur én slecht voor het milieu. The Salt Project heeft daar iets op bedacht. Zij hebben een bio-based afbreekbaar materiaal ontwikkeld dat voor 90% uit zout bestaat. Ze pompen zeewater op en splitsen het zoete en zoute water met behulp van zonne-energie. Het zoete water gebruiken ze om gewassen in te laten groeien en het zout gebruiken ze om mee te bouwen. Hun doel is om in de toekomst steden te bouwen die volledig zijn gemaakt uit zeewater.

Een paviljoen van geweven bamboe


Architectuur studenten van de Universiteit van Hong Kong bouwden een paviljoen van geweven bamboe. Daarbij combineerden zij eeuwenoude weeftechnieken met splinternieuwe digitale middelen. Het eerste model is gemaakt met een team van lokale ambachtsmannen, de laatst levende bamboe wever uit de regio en een machine met digitale software. Het paviljoen heeft een geraamte van dennenhout, is bedekt met geweven bamboe en is precies zo geplaatst dat het bescherming biedt tegen zon, wind en regen en mooie uitzichten geeft op het landschap. Het ontwerp is gebaseerd op theehuizen uit de omgeving, die dienen als rustplaatsen voor boeren tijdens warme werkdagen of als ontmoetingsplekken voor de gemeenschap.

Een woonwijk van stro


Bouwen met stro is niet nieuw, maar voor Strowijk Iewan werd dit material voor het eerst toegepast in samenwerking met een wooncorporatie. Het zijn de eerste strowoningen van de sociale huursector. In strowijk Iewan zijn er strobalen aangebracht in een skelet van hout en vervolgens afgewerkt met leem. Deze manier van bouwen is erg milieuvriendelijk. Het verbouwen en oogsten van stro kost veel minder energie dan het gebruik van ander bouwmateriaal. Bovendien heeft stro een korte groeitijd, is het biologisch afbreekbaar en isoleert het goed tegen kou en geluid. De verwarmingskosten van een strobalenhuis zijn zelfs 50% lager dan die van een stenen huis. In Strowijk Iewan zitten 24 woningen van dit materiaal, die verder ook zo ecologisch mogelijk zijn gebouwd.

Huizen van hennep

Dit klinkt wellicht een beetje vreemd, maar de kans is groot dat we in de toekomst huizen van hennep gaan zien. Hennep groeit namelijk heel snel en zonder allerlei bestrijdingsmiddelen en mest. Door hennep te combineren met kalk en water ontstaat er een sterk bouwmateriaal dat ook nog eens goed isoleert en CO2 neutraal is. In Ecodorp Boekel hebben ze kalkhennep gebruikt bij de bouw van hun huizen. Daar zijn ze erg blij mee. Het materiaal is namelijk dampopen en reguleert de temperatuur in hun woning. Verder weert het materiaal schimmels en bacteriën en neemt het CO2 op.

Over de schrijver

1 gedachte over “Duurzaam bouwen met bamboe, hennep en zout”

  1. Pingback: Dit zijn de voordelen van bamboe - hetkanWEL

Reacties zijn gesloten.