5 tips voor een duurzaam dak

Een ‘dak boven je hoofd’ is tegenwoordig meer dan een eerste levensbehoefte. Want een duurzaam dak is niet alleen beter voor het milieu; met de huidige energieprijzen kan het ook flink in de portemonnee schelen. Wat kun je doen voor een duurzaam dak? Of je nou op zoek bent naar besparende mogelijkheden of denkt aan een complete dakrenovatie. De onderstaande 5 beste tips helpen je zeker verder.

Waarom een duurzaam dak?

Het dak speelt een belangrijke rol bij het verduurzamen van je woning. Voor de meeste mensen is het dak alleen een gegeven waar je niet naar omkijkt – tenminste, zolang geen last hebt van lekkages of ongewenste bewoners. Maar heb je er wel eens bij stilgestaan dat het dak één van de grootste oppervlakten van je huis is? Het biedt daarmee mogelijkheden voor een duurzaam en energie-efficiënt huis. Laten we eens kijken op welke manieren een duurzaam dak kan bijdragen aan de verduurzaming van je woning.

1. Dakisolatie

Warmte stijgt altijd omhoog. Dus door een goede dakisolatie kun je hier veel rendement uithalen, met name in de koudere wintermaanden. Deze investering hoeft helemaal niet zoveel geld en moeite te kosten als je misschien denkt. Voor nieuwbouwwoningen of woningen die in de afgelopen twee decennia gebouwd zijn, kun je verwachten dat deze goed geïsoleerd zijn. Al kan een kleine check natuurlijk nooit kwaad. Voor oudere woningen kan het treffen van isolatiemaatregelen veel geld besparen.

Bij een schuin dak is het (laten) isoleren van de binnenzijde het makkelijkst. Omdat de buitenzijde isoleren ingrijpender is, kun je dit beter meenemen bij een grote verbouwing. Wanneer je een onverwarmde dichte zolder onder het dak hebt, kun je ook kiezen voor isolatie van de zoldervloer in plaats van het dak.

2. Zonnepanelen

♪ Een eigen huis, een plek onder de zon♪… en dat is precies waar zonnepanelen aan duurzaamheid kunnen bijdragen. In Nederland zijn bijna alle daken geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Dus wanneer je deze nog niet hebt, is dit zeker een overweging waard. De investering is duurzaam én verdient zichzelf terug door de productie van je eigen groene energie. Je kunt zonnepanelen kopen maar er is ook mogelijkheid tot huren.

3. Schuin dak? Vang het regenwater op

Een schuin dak is perfect voor het opvangen en hergebruik van regenwater. Het is natuurlijk hartstikke zonde dat dit zomaar de riolering weer inloopt. Een hellend dak kan wel 95% van ons schaarse water opvangen voor hergebruik. Wanneer je het hemelwater via de regenpijp naar een waterput leidt dan bespaar dus je ontzettend veel. Je kunt vervolgens gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, het bewateren van de tuin en zelfs om de was te doen!

4. Plat dak? Kies voor een groendak

Een groendak heeft een bedekking met vegetatie zoals mossen, kruiden en grassen. Je kunt zelfs kiezen voor planten, struiken en bomen. Al vraagt dit laatste wel om meer onderhoud. Een groendak ziet er niet alleen erg mooi en natuurlijk uit. Het biedt ook meerdere duurzame voordelen, zoals de afwatering van regenwater, voedsel voor insecten en verkoeling in de zomer. Al kan een hellend dak ook gebruikt worden als groendak; een plat dak is hiervoor het meest geschikt. Zo weet je zeker dat de planten niet uitdrogen omdat het water te snel wegloopt.

5. Soort dakbedekking

Samen met dakisolatie kan een goede dakbedekking veel warmte tegenhouden, waardoor hiervan zo min mogelijk verliest via het dak. Door besparing op de energiekosten zorgt dit er samen voor dat je de dakbedekking binnen 4 tot 15 jaar hebt terugverdiend. Daarnaast kan het ook helpen om je woning in de zomer, bij hoge temperaturen, heerlijk koel te houden.

Ben je nieuw in de wereld van dakbedekking dan is het vooral belangrijk te weten wat de meest duurzame dakbedekking is. De meest duurzame soort dakbedekking is EPDM. Dit heeft een lange levensduur en kan goed gebruikt worden als onderlaag voor een groendak. Het materiaal is namelijk wortelbestendig. Daarnaast is een groot voordeel van EPDM dat bij het plaatsen oude dakbedekking niet altijd verwijderd hoeft te worden.

Tot slot; wanneer je op een duurzame manier je dak wilt renoveren, kijk je het beste naar een aanbieder in de buurt. Of je nu in Almere woont en een dakdekker Almere moet inschakelen of je woont in IJmuiden en daarom juist een dakdekker IJmuiden kan gebruiken. Hoe minder ver de dakdekker hoeft te reizen, des te duurzamer (en goedkoper) het is. Ook is dit natuurlijk handig wanneer je een spoedklus hebt, bijvoorbeeld bij schade of lekkages.

Laat je van tevoren altijd goed informeren over de mogelijkheden en voorwaarden voor het verduurzamen van je dak. Om onaangename verrassingen te voorkomen, kies je het beste voor een professionele dakdekker.

Over de schrijver