Een groot deel van de Nederlanders wil duurzamer leven. Uit onderzoek van MilieuCentraal blijkt dat 1 op de 3 mensen in Nederland iets aan duurzaamheid wil doen. Dat betekent minder afval produceren en meer doen om het milieu te verbeteren. Hoe kun je dat beter doen dan geen nieuwe spullen meer aan te schaffen maar te kiezen voor huren of delen? Naast het lenen van een boek bij de bieb kun je namelijk ook gereedschap delen of huren of kleding huren. In dit artikel vertellen we je meer over duurzaam delen.
Gereedschap huren of delen met de buren
Als er iets is dat we echt niet allemaal apart nodig hebben dan is het wel gereedschap. Een boormachine, ladder, schuurmachine en een zaag zijn stuk voor stuk dingen die je misschien ooit nodig hebt in je leven. Maar: de kans is klein dat je ze dagelijks gebruikt, tenzij je misschien in de bouw werkt.
Gereedschap kun je dus net zo goed huren of delen met je buren. Er zijn verschillende platformen via waar je dit soort spullen kunt delen; denk maar aan Peerby. Je check via zo’n platform wie wat beschikbaar heeft en voilà, je hebt binnen no time een boor- of schuurmachine tot je beschikking zonder dat je daar een compleet nieuw apparaat voor hoeft aan te schaffen.
Kleding lenen van de kledingbibliotheek
Een groot deel van de kleding die we kopen, dragen we maar een paar keer en soms helemaal niet. Dat is hartstikke zonde van je geld en ook nog eens heel vervuilend voor het milieu. De kledingindustrie heeft namelijk een verwoestende impact op de wereld. Gelukkig kunnen we sinds een tijdje terecht bij zogeheten kledingbibliotheken voor kleding lenen.
Daar vind je allerlei soorten kleding in diverse stijlen, maten, kleuren en pasvormen en ook nog eens van hele goede merken. Of je nu op zoek bent naar iets feestelijks of iets casuals; de kledingbieb is dé plek om kleding te lenen/te huren voor fijne prijzen. Op die manier heb je altijd iets ‘nieuws’ aan!
Kampeerspullen delen met vrienden of familie
Ben je gek op kamperen en ga je er een paar keer per jaar op uit? De kans is groot dat je kampeerspullen voor de rest van het jaar liggen te verstoffen op zolder. Dat is zonde want een beetje kwalitatief spul kan gewoon het hele jaar gebruikt worden. Met oog op duurzaamheid is het daarom aan te raden om dit soort spullen te delen.
Dat kan met vrienden en familie, maar ook met mensen die je niet kent via een deelplatform. Heb je helemaal geen kampeerspullen en ga je voor het eerst ooit een weekje de natuur in? In dat geval kun je ook huren bij speciale bedrijven die bijvoorbeeld van alles verhuren voor een trektocht, kampeervakantie of wintersport.
Deel de restjes van je eten met anderen
Ieder jaar produceren we bijna 500 kilo afval per persoon. Om dit bizar hoge aantal omlaag te halen, kun je op een andere manier proberen te koken. Maak bijvoorbeeld maaltijden rondom de producten die je nog hebt. Wie weet kom je op die manier wel achter hele lekkere recepten die je anders nooit had gemaakt. Kook je standaard te veel? Dan kun je je restjes invriezen of delen met anderen uit de buurt.
Er zijn vandaag de dag namelijk verschillende soorten platformen waar je je resterende eten als een ‘bordje over’ kunt aanbieden. Daar worden thuiskoks gekoppeld aan mensen die het bijvoorbeeld goed kunnen gebruiken. Zo ben je niet alleen goed bezig voor je medemens maar draag je ook bij aan het verminderen van je afval. Iets dat naast het huren of delen van gereedschap en het lenen van kleding en kampeerspullen heel goed werkt.