Luxe en duurzaam douchen, kan dat samen gaan?

Duurzaam douchen, kan dat wel? Onder warm water staan, door alleen de kraan open te draaien, is eigenlijk al een luxe op zich! Het is zo vanzelfsprekend dat we er niet vaak genoeg bij stilstaan. De hoge gasprijzen en watertekort in de droge zomers hebben ons meer doen beseffen dat water niet zómaar uit de kraan komt. En tegelijk beperkt het aanbod van badkamer sanitair zich al lang niet tot alleen douchekranen en cabines. Moderne oplossingen zoals een regendouche en infrarood panelen brengen de simpele douchebeurt naar een complete wellness. Maar hoe duurzaam zijn deze luxe manieren van douchen eigenlijk?

Luxe douchen en waterverbruik

Ruim een kwart van het totale gasverbruik gaat naar warm water voor de keuken en badkamer. Met een gemiddelde dagelijkse douchebeurt, verbruik je al snel 60 tot 70 liter water. Wanneer je een regendouche of bad gebruikt, is dit meer dan het dubbele. Met douchepanelen kun je kiezen uit verschillende mogelijkheden. Van een handdouche, stortdouche, zijsproeiers tot massagestralen en LED-verlichting. En wel eens van een Sunshower gehoord? Een ultieme douche-ervaring met infrarood straling. Met een druk op de knop beschik je over UV-licht, dat zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Die je overigens ook uit daglicht kunt halen.

Zijn deze manieren van douchen duurzaam? Daar kunnen we kort over zijn. Want ook al worden deze luxe douches steeds efficiënter en milieuvriendelijker, duurzaam kunnen we het zeker niet noemen. Niet alleen doordat ze gemiddeld genomen veel meer water verbruiken. Je kunt je voorstellen hoe lastig je onder zo’n luxe douche weg komt. Echt besparen op waterverbruik in de badkamer, doe je vooral door korter en minder douchen.

Waterbesparende kraan

Hoe luxe je douche ook is, het belangrijkste is het gebruik van een waterbesparende kraan. Deze heb je in veel verschillende straalsoorten en merken. Een goede besparende douchekop laat per minuut 4,5 tot maximaal ongeveer 7 liter water door. Zonder dat je hoeft in te leveren op comfort. Er zijn ook waterbesparende kranen verkrijgbaar voor regendouches. Deze laten minder dan 11,5 liter water per minuut door.

Zet de kraan zo kort mogelijk van tevoren open en douche liefst niet langer dan vijf minuten. Met een thermostaatkraan is het water sneller op de door jou ingestelde temperatuur. Door een spaardouche en een paar minuten korter douchen, bespaar je met de huidige gasprijzen jaarlijks veel geld.

Nog duurzamer…

Luxe douches worden een stuk milieuvriendelijker wanneer het water hergebruikt kan worden. Gelukkig komen hier steeds meer oplossingen voor. Want het is in deze tijd best raar dat ons relatief schone douchewater bijvoorbeeld niet gebruikt wordt voor het doorspoelen van het toilet. Vooralsnog zijn dit geen gangbare constructies. Wel kun je gebruikmaken van duurzame maatregelen zoals een doorstroombegrenzer en een douche-wtw. Een douche warmteterugwinning gebruikt de warmte van het wegstromende douchewater om het koude water alvast op te warmen. Tenslotte, bespaar je met een zonneboiler bijna de helft van je kosten voor warm water.

… en een beetje luxe

Zet een timer zodat je zeker weet dat je niet te lang doucht. Meer luxe in de badkamer creëer je met een lekker doucheproduct en ontspannende muziek op de achtergrond. Ook etherische olie heeft eigenschappen die bijdragen aan een ontspannen wellness gevoel. Daarbij geven natuurlijke materialen en accessoires een luxe uitstraling aan je badkamer. Sommige planten hebben een zuiverende werking en zorgen voor een betere luchtvochtigheid. En een mooie badkamerkast of handdoekenrek geeft een prettig opgeruimd gevoel. Vergeet tenslotte ook de verlichting niet, met zachte LED-spots en kaarsen creëer je een fijne sfeer.

Over de schrijver