Duurzaam én eerlijk? Kies voor Fairphone en Sim Only

De meeste smartphones houden het twee jaar vol en zijn dan alweer aan vervanging toe. Zonde natuurlijk! Wil jij hier verandering in zien? Dan is de modulaire telefoon de beste oplossing voor jou. De Nederlands Fairphone is zo’n telefoon en timmert al jaren hard aan de weg. Het is de perfecte, duurzame en eerlijke telefoon in combinatie met je Sim Only abonnement. In dit artikel lees je meer over de wereld van de modulaire telefoons.

Levensduur van smartphones

Andere apparaten die je dagelijks gebruikt gaan gemiddeld veel langer mee dan een smartphone. Een televisie gaat bijvoorbeeld vaak langer mee dan vijf jaar, net als een laptop en een tablet. Dat is een groot verschil met de levensduur van een smartphone. Een smartphone heeft vaak maar een levensduur van twee tot drie jaar.
Vaak verdwijnt de oude telefoon dan in de onderste la van je bureau of wordt deze ‘gewoon’ weggegooid. Zonde, want vaak is niet eens de hele telefoon kapot maar slecht een onderdeel die je zelf niet kan vervangen. Dat is de reden waarom een modulaire telefoon zo duurzaam en eerlijk is. Vervang je haperende onderdelen en je hebt weer een prima werkende smartphone.

Wat is een modulaire smartphone?

De modulaire smartphone is een smartphone waarbij je zelf de onderdelen kunt vervangen. Denk hierbij aan je scherm, de batterij, de camera en de microfoon waarmee je belt. Doet één van deze onderdelen het niet meer, dan is die zeer eenvoudig te vervangen zonder hoge kosten te hoeven betalen bij een reparateur. Je kunt het namelijk zelf vervangen. In theorie kun je met een modulaire smartphone ook zelf je telefoon ‘upgraden’, zoals je dat ook met computers kunt doen, door bijvoorbeeld werkgeheugen toe te voegen. Dit zou met een paar onderdelen mogelijk moeten zijn.
Scherm: hogere resolutie
Met modulaire smartphones is het de bedoeling dat je ‘m ook kunt vervangen als je hem wil verbeteren, dus niet alleen als hij stuk is. Je kunt dan een scherm kopen met een hogere schermresolutie, of een scherm waarvan jij weet dat de helderheid hoger kan dan bij je huidige display. Je oude display kun je daarna doorverkopen of inwisselen bij de modulaire smartphone-winkel.
Camera: meer megapixels toevoegen
Smartphones krijgen steeds betere camera’s die in steeds meer megapixel foto’s maken. Een camera uit 2016 is tegenwoordig al oud. Met een modulaire smartphone kun je de oude camera vervangen voor een betere. Je oude modulaire camera kun je bijvoorbeeld op Marktplaats verkopen: wie weet voldoet het nog wel aan de eisen van iemand anders.
Batterij: voor wanneer hij het wél een dag moet volhouden
Bij het samenstellen van een modulaire smartphone kun je ook zelf de grote van de batterij bepalen. Waarom zou je een duurdere batterij met meer inhoud uitzoeken als je denkt genoeg te hebben aan een kleinere, goedkopere batterij? Dat is een voordeel van een modulaire smartphone.
Helaas zijn er in de praktijk nog niet heel veel modulaire smartphones te koop en zijn de  onderdelen nog niet breed beschikbaar. Maar er is één uitzondering: de Nederlandse Fairphone.

Modulaire wereld?

Gelukkig komen er steeds meer modulaire smartphones uit, al zijn ze nog wel op één hand te tellen. Fairphone heeft twee modulaire telefoons en LG probeerde het in 2016 ook met de LG G5. Dat werd geen succes: de telefoon verkocht slecht en was volgens reviewers een beetje breekbaar. Motorola bracht in een paar landen Moto Maker uit, een site waarbij je onderdelen voor je telefoon kon bestellen. Dit had echter meer als doel om je telefoon te ‘pimpen’.
Op het blog van Simyo is meer informatie te lezen over de Fairphone. Je leest daar een interview met één van de medewerkers waarom de Fairphone nou echt zo fair is.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Simyo.

Over de schrijver

1 reactie op “Duurzaam én eerlijk? Kies voor Fairphone en Sim Only”

  1. Chez Kidjo, il n’ y a pas de  club, un vrai point positif  put les enfants. Vos enfants peuvent donc regarder sur vos  mobile phones ou tablettes des tonnes de vidéos en toute sécurité et autonomie.

Reacties zijn uitgeschakeld.