Een echt duurzaam energiecontract? Hier moet je op letten

Als je het aanbod van verschillende energieleveranciers vergelijkt, kijk je natuurlijk naar de prijs, maar ook naar duurzaamheid. Maar waar moet je dan op letten als je op zoek bent naar een duurzaam energiecontract? Je wilt namelijk wel echt groene stroom en geen sjoemelstroom.

CO-2 neutraal in 2050

Het doel is dat we in Nederland in 2050 CO2-neutraal zijn.Dat betekent dat we nog wel wat stappen moeten maken. Om het te halen, moet in 2030 maar liefst 70 procent van alle elektriciteit uit duurzame bronnen moet komen. Dat betekent dat ons land grotendeels draait op energie afkomstig van windmolens op zee en land en vele zonnepanelen op daken en in zonneparken.

70% huishoudens kies voor groene stroom

Op dit moment kiest al bijna 70 procent van de huishoudens in Nederland voor groene stroom. En dat worden er steeds meer. Independer onderzocht dat 12,7% van de mensen in 2020 energieleveranciers vergeleek op het gebied van duurzaamheid. De vraag is er wel, maar het aanbod niet. Slechts 7% van alle energie in Nederland wordt echt duurzaam opgewekt.

Sjoemelstroom

Om toch aan de vraag te voldoen, wordt veel stroom verkocht als ‘groene stroom’, maar is het eigenlijk niet. Ze hebben alleen een certificaat groen. Deze stroom wordt in het buitenland groen opgewekt en geïmporteerd naar Nederland. Echt groen is de stroom dan niet meer en dit noemen we ook wel vergroende stroom of sjoemelstroom. Iets dat we niet moeten verwarren met echt groene stroom die in Nederland is opgewekt.

Groene of vergroende energie

Bij het vergelijken en afsluiten van een energiecontract, kun je kiezen of je vergroende of groene energie wilt. Het is belangrijk om daar goed op te letten. Daarnaast kun je uitzoeken welke extra diensten een energieleverancier aanbiedt, zoals een app om meer inzicht te geven in je energieverbruik, waarbij je soms zelfs per apparaat kunt inzien wat het verbruik is. Handig om snel te zien waar de grote energieslurpers in huis zitten.

Ook zijn er energieleveranciers die hulp bieden bij energiebesparende maatregelen. Denk aan het plaatsen van zonnepanelen, het isoleren van je woning of het plaatsen van een slimme thermostaat. Tenslotte zijn er nog verschillende andere groene initiatieven waar sommige leveranciers aan bijdragen. Bijvoorbeeld het steunen van nieuwe, groene energieprojecten bij jou in de buurt.

De groenste energie is de energie die je niet gebruikt

Energieleveranciers doen dus verschillende dingen op het gebied van duurzame energie. Maar het allerbelangrijkste heb je zelf in de hand: je energieverbruik. Het zal je verbazen hoeveel kleine dingen je kunt doen om al veel resultaat te behalen. En daar kun je vandaag al mee beginnen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Een paar minuten korter douchen.
  • Een uur voordat je naar bed gaat de verwarming alvast lager zetten.
  • Stekkers uit het stopcontact halen van apparaten die je nooit gebruikt.
  • Ramen en kieren dichten met een tochtstrip.
  • Geen meubilair of andere spullen dichtbij de verwarming zetten, zodat warmte niet wordt tegengehouden.

Energietarieven nog steeds historisch laag

De energietarieven zijn nog steeds erg laag. Maar voor hoelang dat nog is, weet niemand precies. Dit is dus een goed moment om via een energievergelijker te checken of je een echt duurzamer energiecontract kunt vinden, waarbij je ook nog eens profiteert van de lage energieprijzen.

Over de schrijver