Duurzaam heeft agressievere marketing nodig

Solar PanelsDuurzame producten en technieken zijn de toekomst, daar zijn vriend en vijand het eigenlijk wel over eens. Meer twijfel bestaat er over het tempo van de ultieme doorbraak. Wat is er voor nodig om de vraag naar duurzaam te laten exploderen?
Het is helder dat elk antwoord op die kwestie uiteindelijk te maken heeft met prijs. De gemiddelde consument zal, als hij in de supermarkt de keus heeft uit een halfje bruin voor zeventig cent of voor twee euro, toch zonder al te lang nadenken kiezen voor de eerste optie. Ongeacht de kwaliteit en achtergrond van de duurdere optie, of hij zich daar nou wel of niet bewust van is. “Prijs voedsel belangrijker dan duurzaamheid”, kopte nieuwswebsite Nu een paar jaar geleden al.

Met goede marketing de vraag aanjagen

De vraag is dus, hoe kan de prijs van duurzaam naar een aantrekkelijk, bijna niet te negeren niveau worden gebracht? Dat is een beetje als het verhaal van de kip en het ei. Het een komt voort uit het ander: als fabrikanten van duurzame producten en leveranciers van duurzame diensten op grotere schaal te werk kunnen gaan, dan dalen voor hun de kosten per product of uur. Maar die schaalvergroting is pas mogelijk als de vraag toeneemt. En die vraag zal pas weer beduidend toenemen, als de prijzen dalen.
Het punt met duurzaam is dat de aanvankelijke kosten veel consumenten afschrikken, terwijl vaak duurzaam op langere termijn de goedkopere keus is. In de strijd tussen stroomboer versus zonnepanelen, is de consument op langere termijn absoluut beter af met een paar vierkante metertjes panelen op het dak. Helaas bestaan er de nodige misverstanden over zonnepalen en hun rendabiliteit. Zo is het echt niet nodig om subsidie te ontvangen om uit de kosten te komen. Dat misverstand en nog acht anderen worden elders op deze site ontzenuwd.

Duurzaam op meerdere vlakken de beste keus

Je zou dus zeggen dat duurzaam vooral behoefte heeft aan stevige, brede marketingcampagnes. Zodat de ogen van consumenten geopend raken en ze inzien dat het op meerdere fronten de beste keus is. Zowel op het gebied van people, planet en profit. Kijk bijvoorbeeld eens hoe laptops in de laatste tien jaar in prijs zijn gedaald. Uit een overzichtje met in prijs gedaalde producten, dat je via Kortingbox.nl kan bekijken, blijkt dat een mid-level laptop van 2006 tot 2016 qua aanschafprijs daalde van 760 naar 550 euro.

Beetje commerciële agressiviteit is nodig

Wat leren zulke voorbeelden ons? Dat er soms een beetje commerciële agressiviteit voor nodig is om een revolutie te veroorzaken. Elke week ploften en ploffen er tig folders op de deurmat, waarin elektronische apparatuur wordt aangeprezen. Met zichtbaar dalende prijzen en omringd door een cool imago. De duurzame sector mag zichzelf ook best wat meer op de borst slaan.
Bijvoorbeeld op het gebied van stroom. In een docu van VPRO Tegenlicht wordt bijvoorbeeld uit de doeken gedaan dat duurzame energie goedkoper aan het worden is dan fossiele brandstoffen. Waarom moeten we dit leren via een niet al te best bekeken tv-programma? Waarom wordt dit niet veel massaler gecommuniceerd? Zoals les 1 luidt van een artikel op Marketingfacts over duurzame marketing: speel in op het eigenbelang van consumenten.

Over de schrijver