Duurzaam kamperen op een echt tipi eiland in Nederland

Ergens in het Veluwemeer ligt een klein eilandje. In de halve eeuw dat het bestaat is het
begroeid met fris groene bomen en planten. Een deel van het jaar is het eiland onbewoond. Een deel van het jaar kan je er rondstruinen over verborgen paadjes, rond peddelen op een oude surfplank of vuur maken onder de sterren. Je kunt er dutjes doen op de heuvel, een boek lezen in een hangmat en zwemmen met de zon op je bol. Aan het eind van de dag kan je je terug trekken in een echte Indianen tipi, Mongoolse yurt of Sahara tent. Dit wonderlijke eilandje wordt namelijk in de lente- en zomermaanden omgetoverd tot een walhalla voor kampeerders: Camp Spirit.

Initiatiefnemers
Initiatiefnemers Janneke Tijsseling & Doron Bouhnik reisden samen jaren de wereld over. Ze bezochten de mooiste plekken en droomden over een fijne plek wat dichterbij huis. Tien jaar geleden ontstond het plan om een camping te beginnen. ‘Tegenwoordig heb je allerlei bijzondere kampeerplekken, maar in die tijd was dat nog heel zeldzaam.’ vertelt Janneke. ‘Zodra we de kans kregen om Camp Spirit op dit bijzondere eiland te testen zijn we er voor gegaan.’ Negen zomers later is de camping een plek geworden waar gezinnen zich thuis voelen, bedrijven vergaderen, yoga weekenden en retraites worden georganiseerd en kampeerders graag (terug) komen. Janneke: ‘ Ik heb er nog elke dag plezier van om op deze mooie plek te mogen werken.

Afbeelding: Camp Spirit Door Hetkanwel
Afbeelding: Camp Spirit Door Hetkanwel

Camp Spirit

Op Camp Spirit staat je tent al klaar als je komt. Dat kan een Indiase of Zweedse tipi zijn, een Sahara tent of een Mongoolse Yurt. Binnen staan kleurrijk opgemaakte bedjes, een keukentje met gasstel en kookgerei, een koelbox en soms een vuurplaats. De sfeer op het Camp Spirit is gemoedelijk. Er is maar een bepaald aantal gasten en daardoor ontstaat al snel een gemeenschapsgevoel. Je kent elkaars gezicht en iedereen deelt de stoelen, hangmat, surfplanken en vuurplaats samen. Alles gebeurt op basis van vertrouwen: zo is er in de groene woonwagen een klein winkeltje waar je kunt pakken wat je nodig hebt en alles opschrijft in een schriftje. Bij vertrek tel je alles op en reken je af. Janneke vertelt hierover: ‘ Als je vertrouwen geeft krijg je dat terug, dat past heel erg bij Camp Spirit de sfeer die we hier willen creëren.’

Duurzaam kamperen

De klassieke camping afwas kan je doen met water uit een eigen bron. Ook de toilet en de douche op het eiland zijn hier op aangesloten. Het water uit de bron wordt via een ecologisch systeem gezuiverd. Tussen het riet staan een paar zonnepanelen die het grootste gedeelte van de elektriciteit opwekken. Deze elektriciteit wordt spaarzaam gebruikt: zo staat er een koelkast in een woonwagen, waar je gezamenlijk gebruik van kunt maken. Koelelementen liggen in het vriesvak en kun je dagelijks wisselen voor de koelbox in je tent. Koken gebeurt op vuur en gas, en in de kruidentuin op het eiland mag je verse kruiden plukken voor op je bord.

Meer weten? De site van Camp Spirit vind je hier.

Alle afbeeldingen zijn van hetkanWel

Afbeelding: Camp Spirit Door Hetkanwel
Afbeelding: Camp Spirit Door Hetkanwel

Over de schrijver

3 gedachten over “Duurzaam kamperen op een echt tipi eiland in Nederland”

 1. Wat ontzettend mooi
  En eco!
  Ik ben bezig mijn kanker alternatief san te pakken, wat geweldig voorspoedig gaat( vertrouwen in wat het leven mij biedt????)
  Ik houd van groen en rust en fijne mensen
  Mijn vraag is of mijn 4 hondjes ook welkom zijn op het eiland?

  Lieve groet, Karen

Reacties zijn gesloten.