Je staat misschien op dit moment in de vakantie-modus en denkt vooral aan witte stranden en helder blauw water. Maar waarom zou je, nu je toch wat meer tijd hebt, niet eens kijken of je je (thuis) kantoor kan verduurzamen? Of je je oude kantoorgewoontes kan omzetten in groene keuzes? Wij geven je 5 eenvoudige tips voor een duurzaam kantoor die je vandaag nog kan toepassen.
1. Surf het internet met Ecosia
Browsen doen we allemaal, op kantoor en daarbuiten, alhoewel we het tegenwoordig vaker Googlen noemen. Maar er is ook een duurzamere versie van ome Google, en dat is Ecosia. Als je hier het web surft worden er bomen geplant voor al jouw browsekilometers.
Inmiddels staat de teller op ruim 153 miljoen bomen, over de hele wereld. Deze hebben ze kunnen planten door de inkomsten die ze halen uit advertenties. Daarnaast draaien hun servers op 200% hernieuwbare energie en elke zoekopdracht verwijdert 1 kg CO2 uit de atmosfeer. En daar zijn de nieuwe bomen niet bij meegerekend.
Best het overwegen waard dus om een groene browser te gebruiken. En toegegeven: in het begin was Ecosia nog niet zo’n geweldige internetbrowser, maar hij is flink verbeterd in de tussentijd. En je kan hem ook als chrome extension installeren zodat je makkelijk kan wisselen tussen de twee.
2. Print met Ecofont
Als je dan toch moet printen op kantoor, want soms ontkom je er gewoon niet aan, gebruik dan het Ecofont. Dit lettertype gebruikt minder inkt.
Je merkt er niets van, maar Ecofont gebruikt veel minder pixels en daardoor print jij met 46,5% minder inkt. Standaard lettertypen als: Arial, Calibri, Tahoma, Times New Roman, worden ook allemaal ondersteund.
Bonustip:
Als je cartridges op zijn kun je ze doneren aan Stichting AAP. Van de opbrengsten hiervan kunnen zij exotische dieren in nood helpen. En naast je cartridges kun je hier ook je oude telefoons inleveren.
3. Neem een groene hostingprovider
Wanneer je een plekje op het internet voor je website uit gaat kiezen kijk dan ook eens naar een groene optie. Bijvoorbeeld Vimexx (tevens Nederlands), GreenGeeks, Kualo, Greenhost of iPage.
Het internet is nou eenmaal een van de meest vervuilende industrieën, dat komt omdat de datacenters veel stroom trekken (in Nederland staan er zo’n 200) en ook nog eens afgekoeld moeten worden en die airco’s zijn vervuilender dan de luchtvaart- en scheepvaartindustrie bij elkaar.
Dat betekent ook dat alle mailtjes die je bewaart, alles wat je in de cloud opslaat en al die YT filmpjes en Reels die je doorstuurt CO2 kosten. Om deze eye opener te kunnen incasseren geven we je ook nog even een paar mini-tips over hoe je je dataconsumptie kan verminderen.
- verwijder apps die je niet gebruikt
- schoon je mail op
- koop een externe harde schijf voor je films, video’s en al het andere wat je maar kan verzinnen
- schoon op wat je in de cloud hebt opgeslagen (Google Drive, Dropbox etc.)
- zet je telefoon af en toe op vliegtuigstand (bijvoorbeeld ‘s nachts of als je even ongestoord wilt werken)
- gebruik een app om alle apps af te sluiten – apps versturen namelijk informatie op de achtergrond zonder dat je ze open hebt staan. Zelf gebruik ik AVG. Iedere morgen krijg ik een notificatie met hoeveel apps er op de achtergrond actief zijn. En meestal zijn dit er rond de 20. Met één tik kan ik ze dan allemaal op sluimerstand zetten.
4. Drink groene koffie (of thee)
Kom niet aan ons bakkie pleur of bakkie troost. Maar waarom kies je niet voor een duurzame koffie optie op kantoor? Of stel het voor aan je werkgever. Denk bijvoorbeeld aan Moyee, Wakuli, Eek of Roastfactory.
Ben je eigenlijk een theeleut? Ook dan kom je aan je trekken. Wilder Land is een theemerk van onze eigen Nederlandse bodem. Dat scheelt transport, je ondersteunt onze eigen economie en de lokale bedrijven. Maar je kan ook kiezen voor TEAmwork Tea of Peeze.
5. Neem een duurzaam notitieboekje
Als je vaak notities maakt op kantoor denk dan eens aan een uitwisbaar notitieboek. Je kan al je gekrabbel na een drukke notitiesessie gewoon weer uitwissen en zo overnieuw beginnen. Dat is pas ruimte besparen – en bomen.
Maar je kan ook kiezen voor andere duurzame alternatieven die gemaakt zijn van bijzondere materialen, sommige zelfs heel bijzonder. Moyu bijvoorbeeld maakt uitwisbare notitieboekjes van steenpapier. Aboutblanks maakt notitieboeken van oude boekenkaften. Paper On The Rocks maakt ze van afval.
2 gedachten over “5 toegankelijke tips voor een duurzaam kantoor waar je vandaag nog mee aan de slag kan”
Hoi Kim,
Mooi artikel ‘5 toegankelijke tips voor een duurzaam kantoor’!
Ik zie dat je Ecosia een browser noemt. Dit is niet helemaal waar.
Ecosia is een zoekmachine alternatief. Surfen over het web kan met verschillende browsers en ook zoeken met Ecosia gaat via een browser.
Groetjes,
Dirk
Goed punt Dirk. Dank je wel.
Reacties zijn gesloten.