Duurzaam kleden? Start small, but start

Duurzame mode wordt stukje bij beetje steeds “gewoner”. Een uitstekende trend met een fantastische uitwerking voor mens, dier en milieu. Maar we hebben met z’n allen nog grote stappen te nemen om tot een duurzamere, verantwoorde mode-industrie te komen. Wat jij kan doen om een handje te helpen? Start small, but start!

Wat is duurzame mode?

Steeds meer kledingmerken en -bedrijven willen maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ze laten zien dat hippe mode heel goed samengaat met respect voor mens, dier en milieu. Duurzame kleding wordt geproduceerd met een grote focus op het welzijn van de planeet en alles wat daarop leeft. Duurzaamheid kent vele aspecten, waaronder ecologische duurzaamheid, gezonde en ethische werkomstandigheden en eerlijke handel. Daarnaast is er de duurzaamheid van het kledingproduct zelf; dus hoe lang iets mooi en bruikbaar blijft.
Ook niet-duurzame kleding kan duurzaam worden. Hoe? Door het te recyclen of te hergebruiken. Daarom is ook traditionele kleding die via een kringloopwinkel een tweede leven krijgt, een mooi voorbeeld van duurzame mode.

Waaraan te herkennen?

Je draagt duurzame mode omdat je het mooi vindt, maar zéker ook omdat het je een goed gevoel geeft dat je bijdraagt aan een duurzamere mode-industrie. En daarom is het wel belangrijk dat de kleding die jij met die reden draagt, ook werkelijk duurzaam is. Er zijn twee zaken waar je op moet letten als je duurzame kleding wilt dragen:
1. Let op de keurmerken
Er zijn voor kleding meerdere milieukeurmerken: check de Keurmerkenwijzer op milieucentraal.nl. Je vindt hier precies welke keurmerken er zijn voor duurzame kleding, en waar de keurmerken op toezien.
2. Kies voor duurzame kledingmerken
Een goede manier om jezelf duurzaam te kleden, is door te kiezen voor kledingmerken die zich volledig toespitsen op het produceren van duurzame kleding. Denk aan merken als Veja, Bamigo of TOMS.


Start small, but start!

Bijdragen aan een duurzamere mode-industrie? En/of aan minder schade aan onze planeet bij de productie van kleding? Dat kan al door hele kleine stapjes te nemen. Je hoeft heus niet van de een op de andere dag volledig in “bio-wol” gekleed de straat op om jouw steentje bij te dragen. Drie manieren om klein te beginnen met duurzame mode, maar wel impact te maken.
1. Begin bij onopvallende kleding
Vind je het nog een grote stap om ineens gekleed te gaan in een trui van ecologisch katoen of bio-wol? Begin bij je ondergoed en sokken. Ook daarvan zijn veel ecologisch verantwoorde modellen te vinden!
2. Kies eco-merken
Denk aan de merken die eerder werden genoemd. Al kies je eens per jaar voor een paar duurzame schoenen… alleen al daarmee draag je bij!
3. Geef kleding een tweede ronde
Wel eens geshopt bij de kringloop-winkel? Of bij een “vintage store” zoals we dat tegenwoordig noemen? Ga dat zeker eens proberen. Je zal zien dat ze er ook voor jou echt wel wat hebben!
4. Consuminderen
Kies je kleding bewuster. Drie broeken van de Primark voor 30 euro? Je kan zelf ook wel bedenken dat die vaak niet heel duurzaam geproduceerd zijn. En vind je ze ook wel echt mooi of koop je ze vooral voor de prijs? Koop minder kleding, óók al is de kleding duurzaam, maar koop alleen wat je écht mooi vindt.
 
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Bamigo. 

Over de schrijver