Tips voor het starten van een duurzaam kledinglabel

Droom jij er over om een duurzaam kledinglabel te beginnen? Wellicht heb je dan wat aan deze tips. Die hebben we niet helemaal zelf bedacht, maar samengesteld met het sprankelende kledinglabel Afriek. We vroegen medeoprichter Sivan Breemhaar het spreekwoordeijke hemd van haar lijf. Zij vertelde ons heel open over duurzaamheid, over investeringen en over de afwegingen die zij bij Afriek maken. Daar kwamen 6 inspirerende tips uit rollen die we graag met jou delen. Sivan Breembaar vertelt enthousiast:
“ We genieten nog steeds elke dag van het werk wat we mogen doen. Aan het begin voelde alles erg onzeker, maar nu staat er een bijzonder merk. Het samenwerken met heel veel verschillende mensen, zowel in Europa als in Afrika, vind ik het meest inspirerende. Vooral omdat we samen werken aan iets waar ik echt in geloof.”
1. Focus op de duurzame aspecten die jij belangrijk vindt
Voor je begint is het essentieel dat jouw missie helder is. Bedenk bijvoorbeeld goed welke duurzame aspecten die jij belangrijk vindt en richt je daar op. Alle aspecten zijn natuurlijk belangrijk, maar Afriek richt zich bijvoorbeeld in eerste instantie op eerlijke productie – dus hoe ze met de mensen omgaan. Breemhaar licht toe:
“We willen niet alleen dat mensen blij zijn met hun werk, kwalitatief hoge producten maken en goed betaald worden, we willen ook een duurzame relatie bouwen door gelijkwaardig met elkaar samen te werken en van elkaar te leren. Daarnaast focussen we ons op een efficiënt gebruik van onze materialen en zijn we actief bezig met waste reduction. Zo maken we van reststoffen vlinderdassen of borstzakjes voor t-shirts en truien.”

Afriek - Milan Gina (Duurzaam Kledinglabel)
Afriek – Milan Gina (Duurzaam Kledinglabel)

2. Blijf je duurzame doel voor ogen houden
Het lukt misschien niet direct om 100 procent duurzaam te zijn. Dat betekent niet dat dat altijd zo blijft. Zorg er daarom voor dat je jouw duurzame doelen scherp houdt. Bij Afriek doen ze bijvoorbeeld hun best om zo duurzaam mogelijk te zijn. Dat is vooral wat betreft materialen is een grote uitdaging. Breemhaar:
“We kiezen ervoor om met Afrikaanse print stoffen te werken omdat dit belangrijk is voor ons merk en onze boodschap. Helaas hebben we nog geen duurzaam alternatief gevonden. Het is belangrijk om het duurzame doel steeds voor ogen te houden maar ook te beseffen dat er een business gedraaid moet worden. Zo zoeken we steeds naar meer duurzame oplossingen en kiezen we tegelijkertijd voor de pragmatische kant op de meest duurzame manier.”
Lees verder bij Voor De Wereld Van Morgen
Afriek - Milan Gina (Duurzaam Kledinglabel)
Afriek – Milan Gina (Duurzaam Kledinglabel)

Over de schrijver