Duurzaam klussen: van tweedehands materialen tot het repareren van spullen

Duurzaam klussen kan op allerlei manieren. Van het gebruiken van andermans sloopafval, het afstruinen van vlooienmarkten voor uniek gereedschap, tot het repareren van een kapot koffieapparaat. We zetten verschillende opties voor je op een rij.

Bouwmarkt voor gebruikte materialen

De bekendste bouwmarkt voor gebruikte materialen is Buurman: je vindt er één in Utrecht en Rotterdam en sinds kort ook één in Antwerpen. Hergebruik staat centraal, want je koopt er gebruikte materialen van goede kwaliteit. Ze zijn namelijk een afvalverwerker van bouwbedrijven, musea/kunstinstellingen, festivals en andere organisaties. De restmaterialen krijgen een tweede leven en het mooie is: je kunt er nog leren klussen en een werkplaats huren.

Gered gereedschap

Gered gereedschap helpt vakmensen in ontwikkelingslanden met kennis, kunde en materialen. Ze stellen goed gereedschap en de juiste machines ter beschikking en begeleiden vakmensen naar zelfstandig werk. In Nederland zijn er 350 inzamelpunten voor oud gereedschap, die in 30 werkplaatsen worden gesorteerd, opgeknapt en verzendklaar worden gemaakt. Doe je jezelf nieuw gereedschap Makita cadeau, denk er dan over om je oude te doneren.

Repair Cafe

In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is en die eenvoudig te repareren zijn. Om dat te faciliteren ontstond in 2010 het Repair Café. Inmiddels is er in bijna elke stad of elk dorp wel eentje te vinden. Je kunt er bijvoorbeeld kapotte elektronica, kleding of speelgoed kosteloos laten maken. Een café werkt met vrijwilligers die elkaar onderling opleiden. Je kunt dus ook meehelpen als je nog niet veel weet van techniek, dan leer je het gaandeweg.

Verbouwen met tweedehands spullen

Thijs Struijk woont in een oud huis in het centrum van Utrecht en besloot een tweede verdieping op zijn huis te bouwen. Van tweedehands spullen. Het verbouwen gaat op een andere manier. Je maakt niet eerst een ontwerp waar je materialen bij zoekt, maar je gaat aan het werk met de spullen die je hebt. Het is duurzaam en goedkoper.

Lisa en Frank verbouwden de keuken in hun jaren 20 huis met alleen maar tweedehands en duurzame materialen. Het begon met het verzamelen van meubels voor de keuken en nu bestaat hun keuken uit drie oude keukens. Van aanrechtblad, gootsteen, tot hangkastjes. Ze wilden een keuken, die bij het huis paste en het in oude stijl terugbracht. Daarnaast gaf het voldoening om spullen van de sloop te redden.

Heb je nog meer ideeën? Laat het ons weten.

Over de schrijver

1 reactie op “Duurzaam klussen: van tweedehands materialen tot het repareren van spullen”

Reacties zijn uitgeschakeld.