Zowel voor kinderen als voor volwassenen is knutselen een ontspannen manier om creatief bezig te kunnen zijn. Spelen is een manier van leren voor kinderen. Dat geldt ook voor knutselen. Kinderen die knutselen voelen zich soms een uitvinder die ontdekt hoe je met eenvoudige spullen de mooiste dingen kunt maken. Ook bij het knutselen kun je als ouders de nadruk leggen op duurzaamheid door het hergebruiken van oude spulletjes en oude materialen.
In een wereld waarin we ons steeds meer bewust worden van de hoeveelheid afval die we produceren en wat de gevolgen daarvan zijn op het milieu, past duurzaam knutselen. Dat is knutselen met materiaal dat niet weggegooid wordt, maar door het knutselen gerecycled wordt. De les die er geleerd kan worden door kinderen is dat je in plaats van altijd gelijk nieuwe dingen te kopen, je ook iets zelf kunt maken van spullen die je anders zou weggooien.
Een tweede leven
Huishoudelijk afval zoals wc rolletjes en melkpakken lenen zich zoals bekend uitstekend voor de knutselavonturen van kleine kinderen. Knutselen kan nog milieuvriendelijker worden door in huis actief op zoek te gaan naar materialen die je anders weg zou gooien. Te denken valt aan flesjes, potjes, stukjes stof, oude kleding, dozen, doppen, gelezen tijdschriften en gebruikte knijpers. Veel mensen gooien deze spullen weg, maar vaak kunnen ze nog een tweede leven als knutselmateriaal krijgen. Wat naast het knutselen met huishoudelijk materiaal ook erg leuk is, is het knutselen met materiaal uit de natuur, zoals steentjes, schelpen, bladeren, veren en natuurlijk kastanjes en eikels. Uiteraard kun je de materialen ook combineren.
Als volwassene valt er ook nog wel wat duurzaam te knutselen. Denk daarbij aan spullen in huis, zoals oude meubelen. Heb je perse iets nieuws nodig? Dat oude kastje kun je in plaats van weg te gooien ook opknappen door het op te schuren en een likje verf te geven. Je kunt een cursus meubelstofferen volgen, zodat je die oude stoel niet naar het grofvuil hoeft te brengen, maar kunt voorzien van een fraaie nieuwe bekleding naar eigen smaak. Dan kan die stoel weer jaren mee.
Zorg als je zelf oude meubelen gaat opknappen wel voor goed gereedschap als je gaat klussen, want dat is het halve werk. Zo is een goede schroevendraaier echt een basistool die in geen enkele gereedschapskist mag ontbreken volgens Toolkiezer. Het maakt daarbij niet uit of je als professional of als amateur aan het klussen bent.
Kringloopwinkel
Wie nog lang niet uitgeknutseld of uitgeklust is, kan ook eens een kijkje nemen in een kringloopwinkel. Daar vind je een keur aan spullen die soms met een beetje moeite weer helemaal hip te maken zijn. Van speelgoed tot kleding en soms ook oude meubelen. Je kunt er eventueel ook je eigen ongebruikt oude spullen naartoe brengen. Er is altijd wel iemand die je er blij mee kunt maken.
De achterliggende gedachte van duurzaam knutselen is dat het echt niet altijd nodig om gelijk iets nieuws te kopen als het oude versleten is. Met je zelf opgeknapte spullen geef je niet alleen het goede voorbeeld aan je kinderen, maar je zet ook een zeer persoonlijke stempel op de inrichting van je huis. Dat is pas trendy.