Duurzaam leven in 3 Nederlandse ecologische woonprojecten

Dominic'S Pics, Flickr.com
Dominic’S Pics, Flickr.com

Wie een duurzame woning wil (laten) bouwen, hoeft niet naar Australië of de Verenigde Staten te reizen of ontzettend diep in de buidel te tasten. Deze ecologische woonprojecten geven je de mogelijkheid om in Nederland een huis te bouwen dat helemaal afgestemd is op de natuur, een goede energieprestatie heeft en – in veel gevallen – ook nog eens helemaal niet duur is.

Aardehuis
De Vereniging Aardehuis Oost-Nederland werkt sinds 2006 aan de ontwikkeling van aardehuizen. Met deze huizen wil de vereniging in harmonie met de natuur en met elkaar bouwen, werken, wonen en leven. De huizen, die gebouwd worden door vrijwilligers en leden van de vereniging, moeten zelfvoorzienend zijn. Ze worden gekenmerkt door een extreem laag energieverbruik, een lokale watervoorziening en -zuivering, waardoor geen aansluiting op het riool nodig is en lage bouwkosten. Om die bouwkosten laag te houden, worden veel materialen opnieuw gebruikt. Muren bestaan bijvoorbeeld uit gestapelde autobanden en plastic bekertjes dragen bij aan de isolatie van een woning. Ook de arbeidskosten blijven door de inzet van vrijwilligers minimaal. Met de bouw is inmiddels gestart en de eerste resultaten zijn in Olst (Overijssel) te bewonderen.

Het Boddegat
In Ede werkt de vereniging “Het Boddegat” aan de realisatie van een ecologische woonwijk. Deze woonwijk wordt gebouwd op een voormalig kazerneterrein. Inmiddels is ook de intentieovereenkomst met de gemeente getekend, waardoor de bouw kan beginnen. De woningen in het Boddegat zullen energieneutraal moeten zijn. Voor de bouw worden recyclebare en lokale producten gebruikt. Hemelwater wordt opgevangen en hergebruikt en overal wordt een gescheiden afvalsysteem doorgevoerd. Ook is het de bedoeling dat het binnenklimaat de buitenlucht evenaart, waardoor het zowel binnen als buiten gezond leven is.

Ecowijk Het Hout
Veel ecologische woonprojecten zijn al in ontwikkeling of bevinden zich in nog zo’n pril stadium, dat niet eens zeker is dat ze ook daadwerkelijk doorgang zullen vinden. Wil je wel vanaf het begin bij een project betrokken zijn, maar wil je er ook zeker van zijn dat het project doorgaat, dan kun je instappen bij Ecowijk Het Hout in Houten. Deze wijk gaat niet alleen voor energieneutrale huizen, maar heeft het liefst dat de huizen energie opleveren. Ook zal de wijk gekenmerkt worden door veel groen en een sterke sociale cohesie. In de wijk komen ongeveer 35 huizen te staan, in allerlei verschillende soorten. Uiteraard worden ook deze huizen gebouwd met milieuvriendelijke materialen. In het centrum van de wijk komt een gemeenschapscentrum, waar bijvoorbeeld feestjes kunnen worden gevierd.

Bron: Ecowijkhouten.nl, Aardehuis.nl, Boddegat.nl

Lees ook:

Stimuleer duurzame huizenbouw, adopteer een strobaal
Crowdfunding voor stadsboerderij in Amsterdam-Noord
Wonen in je eigen huis van afval

5 gedachten over “Duurzaam leven in 3 Nederlandse ecologische woonprojecten”

  1. Pingback: Turkse willen doppen pistachenoten gebruiken voor stadsverwarming » hetkanWel.nl

  2. Een heel mooi initiatief! Ik heb wel een vraag, hoe zit het met de brandveiligheid van een dergelijke woning?

  3. Het is mij opgevallen, dat zodra een stel arme idealisten ergens iets leuks heeft opgebouwd, de yuppen komen en de boel overnemen. Of de overheid. Of allebei.

Reacties zijn gesloten.