Zo ga je verantwoord en duurzaam om met je smartphone

Wereldwijd zijn er zo’n 2,7 miljard mensen met een smartphone. In 2019 zijn er meer dan anderhalf miljard nieuwe mobieltjes verkocht. Bij de productie van nieuwe smartphones komt er veel CO2-uitstoot vrij wordt het milieu verontreinigd. En veel mobiele telefoons worden al na zo’n twee jaar weer afgedankt. Dit zorgt voor een enorme berg aan elektronisch afval. Dit kan en moet beter. Wij vertellen je hoe.

Wat is de impact van smartphones op het milieu?

De grote impact op het milieu komt door de grondstoffen die nodig zijn voor het maken van smartphones en de schadelijke stoffen die hierbij vrijkomen. In telefoons en batterijen zitten veel zeldzame metalen die in oorlogsgebieden of landen met weinig milieuregels worden opgegraven. Het opgraven van de metalen gaat vaak gepaard met een grote CO2-uitstoot en daardoor milieuverontreiniging.Gelukkig zijn er toch manieren om op een duurzamere manier met je mobiele telefoon om te gaan en zo min mogelijk schade aan het milieu aan te brengen.

Tweedehands of refurbished telefoon

In plaats van een nieuwe smartphone te kopen, kun je ook voor een tweedehands of refurbished toestel gaan. Bij een refurbished toestel hebben ze onderdelen die nog erg goed werken uit kapotte smartphones gehaald en samengevoegd tot een goed werkend exemplaar. Dit voorkomt CO2-uitstoot en milieuverontreiniging omdat er minder nieuwe telefoons geproduceerd worden. Je kunt daarbij gewoon een sim only bestellen. Zo houd je de kosten voor jezelf bovendien laag. Win-win dus.

Slim opladen

Als je je smartphone slim oplaadt, kun je ervoor zorgen dat de batterij langer meegaat. Laat de batterij van je telefoon niet helemaal leeglopen, maar laadt hem op voordat hij onder de 40% komt. Haal je smartphone daarnaast zo snel mogelijk van de lader af als hij 100% is opgeladen. Hiermee verleng je de levensduur van de batterij met 1 tot 2 jaar. Daardoor hoef je de accu niet voortijdig te repareren of vervangen.

Minder energie verbruiken

Bij de meeste smartphones kun je kiezen voor energiezuinige instellingen, die ervoor zorgen dat de batterij minder snel leegloopt. Zet bijvoorbeeld de helderheid van het scherm lager. Ook een donkere achtergrondafbeelding instellen helpt om energie te besparen en de batterijduur te verlengen.

Sommige smartphones hebben ook een instelling om het scherm automatisch uit te laten gaan als de telefoon niet wordt gebruikt. Zet deze instelling aan, want hierdoor kan de batterij tot wel 50% langer meegaan totdat hij weer moet worden opgeladen.

Op veel smartphones staat daarnaast de functie ‘Automatisch synchroniseren’ ingeschakeld. Schakel je deze uit, dan bespaar je op je energieverbruik. Op deze pagina van Milieu Centraal lees je nog meer handige tips voor het gebruik van je smartphone.

Repareer je smartphone

Is je scherm kapotgegaan, of loopt je batterij erg snel leeg? Dit hoeft niet te betekenen dat je toe bent aan een nieuwe smartphone. Het losse onderdeel kun je namelijk ook vaak laten vervangen of repareren. Zo gaat je smartphone weer wat langer mee!

Lang doen met je smartphone

Als je bovenstaande punten toepast, kun je over het algemeen veel langer doen met je smartphone dan de 2 jaar durende abonnementen die je ermee afsluit. Gaat jouw telefoon ook lekker lang mee? Dan kun je het beste kiezen voor een sim only abonnement, zodat je niet om de twee jaar een nieuw toestel uit hoeft te kiezen.

Smartphone toch aan vervanging toe?

Gooi je smartphone niet zomaar weg, maar probeer kapotte onderdelen altijd eerst te laten repareren. Kan je smartphone niet meer gerepareerd worden, gooi hem dan met de oplader in een inleverbak voor kleine, elektronische apparaten. Op Wecycle.nl kun je het voor jou dichtstbijzijnde inleverpunt vinden.

Bij het uitzoeken van een nieuwe smartphone doe je er verstandig aan om te kijken welke toestellen makkelijk te repareren zijn. Zo staat de iPhone erom bekend dat het lastig is om losse onderdelen te vervangen, terwijl dit bij de Fairphone juist wel gemakkelijk is.

Over de schrijver