Duurzaam ondernemen met écht groene energie

Steeds meer ondernemers zijn op zoek naar slimme manieren om hun bedrijf te verduurzamen en op die manier het milieu zo min mogelijk te belasten. Een van de makkelijkste manieren om groener te ondernemen is door groene energie af te nemen.
Energievergelijker Minder.nl krijgt regelmatig de vraag van ondernemers hoe zij aan hun duurzame doelstellingen kunnen voldoen en tegelijkertijd hun energiekosten laag kunnen houden. We delen hier twee van hun tips om ondernemers op weg te helpen.

Kies voor lokaal opgewekte groene energie

Uiteraard is een groen energiecontract afsluiten een goede eerste stap. Dit kan eenvoudig via een online vergelijker voor zakelijke energie. Vergeet niet de optie aan te vinken dat je alleen groene energiecontracten wilt vergelijken.
Kies je als ondernemer bewust voor een groen energiecontract, dan wil je natuurlijk dat de totale productie aan duurzame energie toeneemt. In dat geval is ons advies: houd het dicht bij huis. Kies voor lokaal opgewekte groene energie, bijvoorbeeld Hollandse wind. Energieleveranciers met dit aanbod hebben eigen windmolens of nemen energie van lokale producenten af, bijvoorbeeld boeren met een windmolen op hun erf.  Met deze 1-op-1 koppeling wordt jouw geld ge(her)investeerd in duurzame energie. 
Je kunt ook een contract voor groene energie afsluiten op basis van (buitenlandse) certificaten, de zogenaamde Garanties van Oorsprong (GvO’s). Die verstrekt de overheid aan duurzaam opgewekte energie, zoals met waterkrachtcentrales in Scandinavië. Uiteraard ook goed, maar we raden je toch aan om te kiezen voor lokaal geproduceerde groene energie. Deze vorm is beter traceerbaar en zo weet je zeker dat jouw onderneming met deze keuze een positieve bijdrage levert. 

Investeer in zakelijke zonnepanelen

Voor ondernemers die nog een stapje verder willen gaan, zijn zakelijke zonnepanelen wellicht interessant. Ook dan stimuleer je de productie van duurzame energie én bovendien ben je dan minder kosten kwijt aan je energieleverancier. Wat je zelf opwekt, gebruik je immers ook zelf. Bovendien kun je je investering in zakelijke zonnepanelen compenseren met de subsidieregeling ‘Stimulering Duurzame Energie’ (SDE+).
De overheid verstrekt deze aan bedrijven om hen te motiveren zelf groene energie op te wekken. Per duurzaam opgewekte kilowattuur elektriciteit en kubieke meter gas ontvang je een bedrag, omdat de kostprijs voor de productie van grijze stroom lager is dan voor groene stroom. De SDE+ heft dit verschil op.
 

Over de schrijver