Julia woont Duurzaam op Kamers en deelt haar tips voor een betaalbaar duurzaam leven

Bewuster en duurzamer leven te duur voor studenten? Niet als je het aan Julia de Laat, student onderwijskunde, vraagt. Onder de naam Duurzaam Op Kamers deelt zij tal van tips om groener te leven met een klein studentenbudget. En die tips zijn natuurlijk ook prima geschikt voor iedereen die zich nog een klein beetje student voelt of simpelweg een kleiner budget heeft. ‘’Ook bij samenwerkingen ben ik kritisch: zou ik dit zelf ook kopen? En is dit voor mijn doelgroep ook betaalbaar?’’

Stoppen met fast fashion

Julia de Laat is pas een aantal jaar bezig, maar toch heeft ze al dik 4000 volgers verzameld op Instagram die ze wekelijks inspireert met simpele en betaalbare tips voor een duurzaam leven. ‘’Lang voordat ik zelf op Instagram actief werd, volgde ik als 13-jarig meisje allerlei accounts op YouTube. Waaronder Diana van D Is For Dazzle. Zij deelde twee jaar geleden een video waarin ze vertelde dat ze ging stoppen met het kopen van fast fashion. En toen dacht ik: dat wil ik ook wel!’’

‘’Ik begon met het verduurzamen van mijn kledingkast’’, vertelt Julia. ‘’En dat was hard nodig, want ik was echt shopverslaafd. Ik kocht vroeger elke week nieuwe kleding en ging constant naar de H&M en Zara om weer iets nieuws aan te schaffen.’’ Het was zelfs zo erg dat ze het zelf niet eens meer door had. Totdat haar vriend zei: ‘’Goh, ga je nou alweer shoppen?’’ Ze wist wel dat er duurzamere merken waren, maar dat werd alleen verkocht op speciale plekken. Niet in de winkelstraat. ‘’Ik dacht bovendien altijd dat duurzame kleding veel te duur was, dat zoiets gewoon niets voor mij zou zijn.’’ Maar dankzij YouTube ging ze zich verdiepen in tweedehands winkels. Daar bleek ze leuke dingen te kunnen vinden, die ook nog eens goedkoop waren. En dat was perfect, want Julia was ondertussen op kamers gegaan. En zoals elke student herkent: dan heb je een klein(er) budget, waarmee je veel moet bekostigen en dus kun je niet meer zo gemakkelijk dure, nieuwe kleding aanschaffen.

Duurzaam op kamers

‘’Ik deelde weleens tips met vriendinnen over hoe ze duurzame keuzes konden maken. Zij reageerden zo enthousiast dat ik dacht: moet ik hier niet iets mee? Kan ik niet meer studenten wat handvatten bieden om duurzamer te leven?’’ En zo was Duurzaam Op Kamers geboren. Een platform waarop Julia tips deelt voor betaalbaar duurzaam eten, kleding en spullen, maar waar ze ook ook haar struggles deelt. ‘’Niet alles gaat vanzelf of perfect en dat hoeft ook niet.’’ Julia vindt het ook belangrijk om eerlijk te zijn tegen haar volgers. ‘’Ik ben niet een of andere perfecte eco-goeroe bij wie alles altijd goed gaat. Ik ben gewoon Julia die haar best doet om groener te leven.’’

In haar reis richting een duurzamer leven probeert ze van alles uit en neemt zij haar volgers hierin mee. Zo heeft ze bijvoorbeeld een tijdje geprobeerd plasticvrij te leven, wat nog best lastig bleek. ‘’Ik heb een beperkt budget en ga vaak gewoon naar de Albert Heijn. Daar kan je steeds meer verpakkingsvrije dingen halen, maar niet alles. En natuurlijk kun je de hele stad door fietsen naar andere winkels, maar ik wil ook eerlijk zijn: niet iedereen heeft daarvoor de tijd of de ruimte in hun hoofd.’’ Daarnaast zorgt het studentenleven soms ook voor spontane sociale activiteiten. ‘’Dan gaan we bijvoorbeeld met z’n allen pizza’s bestellen. Dan geef ik aan dat ik graag een vegan pizza wil, maar ga ik niet zeuren over het verpakkingsmateriaal. Ik wil het ook realistisch houden en juist op zo’n moment aan mijn studiegenoten laten zien dat een vegan pizza ook heel lekker kan zijn.’’

Nieuwe vriendschappen

Je duurzame reis delen op social media kan soms best pittig zijn. Julia krijgt een hoop enthousiaste reacties, maar een enkele keer ook negatieve feedback. ‘’Dan krijg ik bijvoorbeeld commentaar als ik mijn boodschappen laat zien en bepaalde producten in plastic zijn verpakt.’’ Ze reageert vaak wel op dit soort berichten, met de vraag of deze mensen tips voor haar hebben of hoe zij het zelf zouden aanpakken. Daardoor ontstaan dan wel weer interessante en leerzame gesprekken.

Tegelijkertijd zorgt social media er ook voor dat ze allerlei andere studenten heeft leren kennen. Waarvan sommige zelfs vriendinnen zijn geworden. ‘’Mensen in het echt ontmoeten, die energie te voelen, dat is waar ik het voor doe. Maar ook de reacties online zijn echt heel leuk. Als mensen me berichtjes sturen dat ik ze inspireer. Dat ze dat uit zichzelf sturen, uit het niets, dat vind ik zo bijzonder!’’, lacht Julia. ‘’Dat mensen me waarderen en iets hebben aan mijn tips. Daarmee wordt de wereld écht een stukje mooier.’’

Zero Waste Wandeltours

Naast haar eigen platform helpt ze ook andere initiatieven. Bijvoorbeeld Zero Waste Nederland waarbij ze Zero Waste Wandeltours organiseert in Leiden en Utrecht. ‘’Dat vind ik ontzettend leuk om te doen. Ik voelde me echt vereerd toen oprichter Elisah Pals mij vroeg.’’ Om zich goed voor te bereiden deed ze eerst een keertje zelf mee als deelnemer. Daar werd ze zo enthousiast van dat ze dacht: ja, dit wil ik zelf ook organiseren! ‘’Tijdens mijn wandelingen neem ik de deelnemers mee naar plekken die ik zelf bezoek, waardoor ik er ook veel meer over kan vertellen.’’

Ondertussen is ze ook druk bezig met een e-book over Leiden vol leuke feitjes over de stad, bijvoorbeeld hoeveel bruggen de stad heeft, en waar je tijdens je wandeltocht lekkere vegan hapjes en drankjes kunt halen. ‘’Het is echt een rondleiding door de stad waar ik mensen aan de hand meeneem en ondertussen enthousiasmeer voor vegan eten. Én natuurlijk om je eigen bakjes mee te nemen als je boodschappen gaat doen.’’ De helft van de opbrengst van haar e-book gaat naar een goed doel, namelijk het team van Plastic Spotter: deze opruimhelden maken de Leidse grachten schoon. We deelden hun verhaal al eerder hier op hetkanWEL.

Duurzame duizendpoot

Zoals je al merkt: Julia is van alle markten thuis! Ze draait haar hand niet om voor een Zero Waste Wandeltour of een lezing voor studenten, en eind april 2022 lanceerde ze ook nog eens haar eigen website, waar je rustig alle tips van Instagram nog een keertje na kunt lezen. ‘’Ik heb hier de afgelopen tijd hard aan gewerkt en ik ben erg blij met het resultaat. Instagram is natuurlijk best een vluchtig platform, op een website kan ik veel meer de diepte ingaan en mensen voorzien van nog meer tips en inspiratie!’’, vertelt Julia enthousiast.

Ze begint al helemaal te stralen als ze over haar bijbaantje vertelt, in het duurzame warenhuis E&co. ‘’Het is zo leuk om mensen in de winkel te helpen en hun vragen te beantwoorden. Er komen hier ook veel mensen die niet zoveel weten over duurzaamheid, die zich bijvoorbeeld afvragen wat biologisch betekent. Het leidt vaak tot mooie, inspirerende gesprekken.’’ Die gesprekken geven haar weer inspiratie voor nieuwe onderwerpen om over te schrijven. En zo is het cirkeltje rond.

‘’Duurzamer leven begint voor mij echt bij educatie. Om mensen te inspireren en te informeren: kijk, zo kan het ook!’’ Julia droomt ervan om later aan de slag te gaan met duurzame lespakketten, om zo kinderen en jongeren te leren hoe zij makkelijk stappen kunnen zetten richting een groener leven.

Tot slot nog een laatste tip van Julia: ‘’Je kunt in elke rol, als broer/zus, werknemer, collega, vriend/vriendin, duurzame keuzes maken en andere mensen inspireren.’’ Dus ga eens in gesprek bij de koffieautomaat op je werk, neem je vrienden mee op een Zero Waste Wandeltocht of serveer bij de volgende familiebijeenkomst eens zelfgebakken plantaardige koekjes.  

Over de schrijver