Duurzaam op reis doe je zo: tips om je reisvoetafdruk te minimaliseren

Reizen is per definitie niet duurzaam. Maar wanneer je toch op pad gaat, hoe doe je dit dan zo duurzaam mogelijk? Oftewel welke bewuste keuzes kun je maken om je negatieve impact op mens, maatschappij en milieu zo klein mogelijk te houden? We geven tips om duurzaam op reis te gaan en zo je reisvoetafdruk te minimaliseren.

“Take nothing but pictures, leave nothing but footprints”

Bagage

“Ik ga op reis en ik neem mee”… wie kent het spelletje van de achterbank niet? Een zo duurzaam mogelijke reis begint bij het inpakken. Ten eerste de tas of koffer zelf. Hierbij is het belangrijkste dat deze zo lang mogelijk meegaat en op een verantwoorde wijze is geproduceerd. Ook in dit geval geldt; goedkoop is vaak duurkoop. Wanneer je een backpack of koffer nodig hebt, is er tweedehands genoeg aanbod. Of misschien kun je zelfs wel van iemand lenen.

Neem daarnaast op reis alleen mee wat je echt nodig hebt. Kies voor handige multifunctionele combinaties qua kleding en rol deze op om ruimte te besparen. Kies bij verzorgingsproducten liever niet voor reisverpakkingen. Dit zorgt voor een minder volle toilettas, maar ook voor onnodig (plastic) afval. Je kunt dan beter kiezen voor een zeepbar waarmee je tegelijk handen, gezicht én haar kunt wassen. Check gelijk ook of je zonnebrand geen oxybenzone bevat. Deze stof heeft namelijk een negatief effect op koraal in de zee.

Wanneer je boeken mee wilt nemen op reis, kies dan voor een e-reader. Dit scheelt veel ruimte (en gezeul). Je reisplanning en boekingsgegevens hoef je tegenwoordig bijna nooit meer uit te printen. Daarbij wil je ook je belangrijkste bestanden veilig bewaren zoals verzekeringsgegevens en legitimatiebewijs. En wellicht zelfs accessoires zoals een mobiele hotspot, powerbank, geheugenkaart etc. Met de tech-survivalset van ExpressVPN heb je op reis al je belangrijke spullen veilig bij de hand.

Vervoer

We hoeven niemand meer uit te leggen dat vliegen naar verre bestemmingen zorgt voor een grote CO2-uitstoot. Kies daarom als het enigszins kan voor plekken dichterbij huis of ga met de trein of boot als je op reis gaat. Ga je vliegen, neem dan rechtstreekse vluchten in plaats van met tussenlanding. Ook heb je bij veel maatschappijen bij je boeking de keuze om de CO2-uitstoot van je vliegreis te compenseren. Op je bestemming aangekomen, gebruik zoveel mogelijk je eigen energie als vervoer. Lopen of fietsen is verreweg het meest duurzaam. Dit heeft ook als voordeel dat je onderweg alle rust en tijd kunt nemen om de omgeving op te snuiven. Voor langere stukken pak je het best het openbaar vervoer.

Bestemming

Wanneer je niet vast zit aan je bestemming, zijn ook hier bewuste keuzes in te maken. Sommige plekken focussen zich duidelijk meer op duurzaamheid dan andere. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Scandinavische landen. Ook kun je letten op het soort accommodatie. Kies bij voorkeur voor een kleinschalige (eco) accommodatie in plaats van grote commerciële complexen. Bekijk of jouw hotel of appartement beschikt over bepaalde keurmerken zoals Green Key en of ze zich inzetten voor duurzaamheid. Zoals het gebruik van hernieuwbare energie, scheiden en composteren van afval of het aanbieden van biologisch eten.

Onderweg

Wees onderweg zo zuinig mogelijk met water en elektriciteit. Was je handdoeken en kleding niet vaker en warmer dan nodig. Eigenlijk dezelfde dingen die je thuis ook zou (moeten) doen. Gebruik geen wegwerpplastic en neem een herbruikbare waterfles mee. Ben je van plan excursies te doen? Kies alleen voor mens- en diervriendelijke activiteiten. Hoe verleidelijk een ritje op de olifant, selfie met een tijger of aapje op je arm ook is; vrijwel alle dieren worden bij dit soort attracties helaas slecht behandeld.

Neem geen souvenirs mee uit de natuur en koop niks dat is gemaakt van bedreigde plant- en diersoorten. Denk hierbij producten van koraal, veren, ebbenhout, ivoor, schildpaddenschild, bont, haaientanden of slangenleer. Wanneer je toch iets wilt meenemen of onderweg gaat eten, kies dan vooral zoveel mogelijk voor lokale ondernemers en (zelfgemaakte) producten. Zo steun je de plaatselijke bevolking het meest.

Een mooi uitgangspunt is dat je overal waar je komt de plek iets mooier achter laat dan toen je er kwam. Zie je afval liggen? Ruim het op. Dit is een mooi voorbeeld voor anderen en als we dit allemaal zouden doen dan maken we de wereld steeds een beetje schoner. Tenslotte; eigenlijk te vanzelfsprekend om te noemen maar voor de volledigheid: toon respect voor de omgeving waar je bent. Wees vriendelijk voor de mensen van het gebied waar je komt, maak niks kapot en laat geen afval achter. Geniet!

Meer lezen over duurzaam op reis: check dan hier al onze duurzame reisverhalen.

Over de schrijver