Iris & Bouke gingen met de trein naar Azië

In oktober vorig jaar vertrokken wij voor een reis van zeven maanden naar Azië. Met de trein. Omdat we, vanwege de enorme milieu-impact, liever niet wilden vliegen. We reisden door Rusland, China, Zuidoost-Azië en Japan. Waarom het zo fijn is om met de trein te reizen? Lees verder om samen met ons het plezier van treinreizen te ervaren!

We maakten onze reis zo duurzaam en minimalistisch mogelijk. Praktisch betekende dat voor ons: een minimale hoeveelheid kleding meenemen, zo weinig mogelijk afval creëren en reizen per trein, bus of boot. Reizen per trein deden we in eerste instantie uit duurzaamheidsoogpunt, maar gaandeweg de reis kwamen we erachter dat reizen per trein nog veel meer positieve kanten heeft.

Met de trein

De trein is in veel landen een populair vervoersmiddel voor de lokale bevolking. Want met name bij lange afstanden binnen een land is de trein goedkoper dan het vliegtuig. Reizen per trein is daarmee dé manier om kennis te maken met de lokale bevolking en hun gewoonten en gebruiken.

Zo ook op onze treinreis van Moskou naar Irkutsk. Deze reis duurde vijf dagen en vier nachten. Onze medereizigers waren allemaal Russen. De mannen tegenover ons spraken geen woord Engels, maar met handen en voeten en met hulp van Google Translate konden we toch aardig communiceren. We kwamen erachter dat de mannen in de bouw werkten, op duizenden kilometers van hun vrouw en kinderen. Ze waren per trein op weg terug naar huis voor een verlof van twee weken. Best bijzonder dat ze het grootste deel van het jaar aan het werk zijn op dagenlang reizen van huis.

In China ontdekten we dat de lokale bevolking graag maaltijden laat bezorgen in de trein. Bij een tussenstop verdringen bezorgers van ketens als McDonald’s zich voor de treindeur om een afhaalmaaltijd af te geven aan het treinpersoneel. Die de maaltijden vervolgens keurig verspreidden onder de ‘afhalers’. Tja, op zich best handig. Maar niet heel zero waste en daarom niet zo aan ons besteed 😉

Prachtig uitzicht

Reis je met de trein, dan zie je het landschap letterlijk aan je voorbij trekken. Vanuit de Transsiberië Express zagen we dagenlang lege vlaktes, groene bossen, mini-dorpjes en piepkleine stationnetjes voorbijkomen. Vanuit de Japanse hogesnelheidslijn hadden we een prachtig uitzicht op Mount Fuji. En in de Maleisische nachttrein zagen we de zon ondergaan en weer opkomen terwijl we door de groene jungle tuften.

Tijdens tussenstops ervoeren we het lokale klimaat. We voelden de tropische hitte in Vietnam en de winterse kou in China, we hoorden de cicaden tsjirpen in Thailand en we proefden de Russische lekkernijen die we kochten bij de kraampjes op de perrons.

Een goed gevoel!

Reizen met de trein gaf ons een goed gevoel. We zijn al jarenlang bezig onze impact op de aarde te verkleinen. We kopen weinig spullen, eten geen vlees, hebben geen auto en doen onze boodschappen verpakkingsvrij. Niet vliegen past in dat rijtje. Het zorgde dat we met een positief gevoel op reis waren. En we realiseerden ons dat er meer mogelijk is zonder vliegtuig dan je denkt. Want zelfs een land als Japan is te bereiken zonder te vliegen! Je doorkruist eerst heel Rusland en pakt dan in Vladivostok de boot naar Japan. Bijzonder, toch?

Onthaasten

Reis je per trein, dan word je gedwongen rustig aan te doen. Je bent overgeleverd aan het tijdschema van de trein. Je kan nergens naartoe, op een uitstapje naar de restauratiewagen na. En zonder internet heb je geen afleiding in de vorm van binnenkomende appjes. Heerlijk!

We hadden verwacht ons te zullen vervelen tijdens de lange afstandsreizen in Rusland. Het tegenovergestelde bleek waar. Het was enorm rustgevend om weinig te kunnen en hoeven doen. Ontbijtje klaarmaken, lezen, schrijven, mediteren, een praatje maken met de Russen, naar buiten staren, de benen strekken bij een tussenstop, lunch bereiden, een middagdutje doen, sudoku’s maken, avondeten klaarmaken. En dan was de dag alweer om en was het tijd om naar bed te gaan. We hebben ons geen moment verveeld.

Reis je per trein naar je bestemming, dan is de treinreis zelf al onderdeel van je vakantie. Je vakantie begint al op het moment dat je de trein instapt. Je hebt ruimte om tot rust te komen en uit de drukte van thuis te stappen voordat je een nieuw land gaat ontdekken. Vooral in Zuidoost-Azië realiseerden we ons dit: passeerden we een landsgrens met de trein, dan veranderde het landschap niet plotsklaps, was het eten niet ineens anders en zagen de mensen er niet plotseling anders uit. De overgang was een stuk geleidelijker.

Praktisch

Ook praktisch gezien ervoeren we voordelen van reizen per trein. Met de trein kwamen we midden in een stad of dorp aan. Stapten we uit de trein, dan waren we op onze bestemming. In plaats van op een vliegveld buiten het centrum. We hoefden ons in de trein geen zorgen te maken over onze bagage, want die lag in het zicht, onder of boven onze stoel. We hadden voldoende beenruimte, konden ons uitstrekken, een wandelingetje maken naar de restauratiewagen of frisse lucht scheppen tijdens een tussenstop. En we hadden geen last van een jetlag. Doordat we in de Russische trein elke dag één tijdzone opschoven, had ons lichaam de tijd om langzaamaan te wennen.

Ga jij wel eens met de trein op vakantie? Wat vind jij het grootste voordeel van reizen per trein? Laat het ons weten en deel hieronder je ervaringen door een reactie achter te laten.

Over de schrijver

8 gedachten over “Iris & Bouke gingen met de trein naar Azië”

 1. Hi Iris & Bouke, super vet dat jullie dit hebben gedaan! Ik wil volgend jaar als het kan ook weer naar Azië maar nu hopelijk op een duurzamere manier zoals met de trein. Ik ging even snel spieken bij de treinreiswinkel maar ik schrok toch wel een beetje van de prijs. 2 persoons = 1250 euro en 4 persoons = 780 euro (van Moskou naar Beijing). Ik vroeg me af of deze prijzen hetzelfde waren bij jullie en of jullie het waard vonden. Als je ervanuit gaat dat het ook nog eens 300euro kost om naar Moskou te reizen loopt het bedrag aardig op 🙁 Hebben jullie eventueel nog andere tips om duurzaam te reizen naar Azië?

  Groetjes Sophie

 2. Super! Ik ben bezig met eenzelfde soort reis per trein vanuit zuid-India terug naar Nederland. ‘Helaas’ heeft de Corona situatie roet in het eten gegooid en ben ik na 5 maanden nog steeds in Zuid-India. Dit opent wel een hoop nieuwe deuren, ben nu betrokken bij het starten van een duurzame communitie met uitgangspunt om zero waste te leven.

  1. Leuk Susan, dat je vanuit India met de trein naar Nederland reist! Via welke landen reis je? Daar ben ik wel benieuwd naar? En ook superleuk dat je een zero waste community opzet. Zo biedt corona in dit geval mooie nieuwe kansen. Groet, Iris & Bouke

 3. Ja ik heb het ook al overwogen omdat dit ook de manier is van reizen die mij het meeste aanspreekt maar ik heb daar het geld niet voor, het is 10x duurder dan bvb het vliegtuig. De tijd speelt ook wel een rol. Soms kijk ik met lichte jaloezie dat mensen het ecologisch beter afkunnen doordat ze meer geld hebben. Zou eigenlijk andersom moeten zijn.

 4. Ik deel de ervaring van Iris en Bauke. Ik stapte vorig jaar aan het eind van mijn straat op de bus die me naar de trein bracht en van daaruit vier maanden getrokken door rusland en japan. Ik reisde bijna altijd alleen met lokale mensen. Het was makkelijk om contact te maken. Rusland had ik tevoren gepland met de Treinreiswinkel. Ik wilde oversteken van het zuidelijkste dorpje op Sakhalin naar het noordelijkste stadje van Japan. Daar vaart ‘s zomers een ferry. Alleen dit jaar niet: Japan en Rusland hebben ruzie… Zo moest ik toch een korte vlucht nemen om in Japan te komen. Het openbaar vervoer in Japan is geweldig. Punctueel tot op de seconde. Ik heb het land van noord naar zuid doorkruist met treinen en boten.
  Om meer van het land te leren kennen, heb ik heel veel bij mensen thuis gelogeerd. Dat is inspannend, je moet je voelhoorns uit hebben voor lokale gebruiken en veel socializen, maar het is een onvergelijkbare manier om een andere cultuur te leren kennen. Contacten heb ik gelegd via http://www.servas.nl en http://www.exchange.com

 5. Super mooi verhaal! ik zou ook graag meer met de trein willen reizen!
  wat me tegenhoudt zijn de kosten en dat ik lang niet alles over treinreizen en verbindingen kan vinden of plannen op het internet.
  Verder ben ik heel erg benieuwd hoe lang jullie over de reis hebben gedaan. En hebben jullie ook stukken met de bus moeten doen omdat er geen trein was?

  1. Hoi Eline! Leuk dat je ook meer met de trein wil reizen! Wij zijn in totaal zeven maanden op reis geweest. Je kan natuurlijk zo lang doen over een treinreis als je wil. Dat is afhankelijk van hoe vaak je de trein uitstapt en hoe lang je vervolgens op bestemming blijft voordat je opnieuw in de trein stapt. Tussen Vietnam en Thailand reisden we met de bus, omdat er in Laos geen treinnetwerk is.

   De website seat61.com is een walhalla voor treinreizigers, want daar vind je informatie over werkelijk alle trajecten in de wereld. En dichter bij huis heb je, zoals Monique al zegt, de Treinreiswinkel die je van informatie kan voorzien. Onze ervaring is overigens dat je niet van tevoren alles hoeft te regelen. Want tijdens de reis kom je veel andere reizigers tegen die je van tips kunnen voorzien. En op treinstations ter plekke krijg je natuurlijk ook veel informatie. En kan je treintickets boeken.

Reacties zijn gesloten.