Duurzaam overnachten op de allermooiste locaties in eigen land

Als corona ons in het afgelopen jaar één ding heeft geleerd, dan is het wel dat je helemaal niet ver hoeft te reizen om te kunnen genieten van een fijne vakantie. Het lijkt er op dat we ons ook dit voorjaar nog niet kunnen verheugen op een buitenlandse vakantie, maar gelukkig weten we inmiddels dat er ook prachtige plekken dichter bij huis te ontdekken vallen. Vakanties in Nederland en België maken niet alleen dat we onze eigen landjes weer opnieuw hebben leren kennen en waarderen, maar ook dat we kunnen reizen met een kleine ecologische voetafdruk. Wil je het nog groener aanpakken? Dan kun je via ECO logies nu de allermooiste groene verblijven vinden en ook nog duurzaam overnachten!

Verschillende tinten groen

Duurzame eco-vakanties zijn er in vele tinten groen. Duurzame hotels, tiny houses, groene b&b’s en energieneutrale vakantiewoningen; Jeroen Hollema en Sandra ter Horst geven deze plekken – die niet alleen duurzaam, maar ook mooi en comfortabel moeten zijn – op hun nieuwe platform een podium. ECO logies probeert verschillende aspecten van duurzaamheid inzichtelijk te maken voor mensen die op zoek zijn naar een groen vakantieverblijf. Daarom hanteren ze twaalf heldere criteria; zes voor een laag energieverbruik en zes voor overige duurzaamheid. Een ECO logie voldoet aan minimaal zes criteria, waarvan minimaal drie energieprestatie criteria. Door alleen plekken in Nederland en België te selecteren zorgen ze ervoor dat ook de ecologische impact van de reis laag is.

De Oude Zondagschool Maart 2021 218

Een oud zondagsschooltje

En dat Jeroen en Sandra weten waar ze het over hebben, bewijst hun eigen project wel: De Oude Zondagsschool. In 2016 verhuisde het stel naar de Achterhoek en verbouwde ze hun jaren 50 boerderijtje tot een energieneutraal woonhuis. Ook de oude zondagsschool verbouwden ze en sinds kort is deze luxe vakantiewoning zelfs van het gas af doordat ze een warmtepomp geïnstalleerd hebben. Ze weten hoeveel werk het is om een pand energieneutraal te maken en maken daarom graag inzichtelijk op welke plekken in Nederland en België je terecht kunt voor een duurzaam verblijf.

12223 De Weide Wereld 01

De Weide Wereld

Afreizen naar ons buurland België voor een ontspannen en groene vakantie is zeker een aanrader. Op een kwartiertje rijden van Brugge, te midden van de natuur, ligt ecologisch gerenoveerd landhuis De Weide Wereld. Deze bed and breakfast kenmerkt zich door een mix van bohemian, vintage en spulletjes meegebracht van de wereldreizen van eigenaars Bruno en Petra. Een houtkachel, een heerlijke tuin en een ontbijt van zelfgebakken brood; en dat allemaal midden in een stiltegebied, zodat je volop kunt genieten van de natuur. De wc wordt er doorgespoeld met regenwater en energie opgewekt met zonne-energie. Verantwoord genieten dus!

12104 Guesthouse Vertoef 01

Slapen in een oud kantoorpand

Liever naar een stad? In het centrum van de oudste stad van Nederland ligt het duurzame Guesthouse Vertoef. In dit Nijmeegse kantoorpand dat zeven jaar lang heeft leeggestaan bevindt zich sinds 2019 een duurzaam guesthouse, waar je kunt overnachten in een van de vijf stijlstudio’s. Het guesthouse is volledig van het gas af en wordt verwarmd met luchtwarmtepompen en heatpipes. Op het dak staan maar liefst 144 zonnepanelen om de studio’s van elektriciteit te voorzien. Ook hier is op meer vlakken oog voor duurzaamheid. Zo is het bedlinnen duurzaam geproduceerd, gaan de handdoeken naar een energiezuinige en waterbesparende wasserette en worden de ontbijtjes gemaakt door een maatschappelijke onderneming.

12293 Silo161 01

Een appartement in een oude mestsilo

Achter een oude rietgedekte Drentse boerderij van ruim 100 jaar oud in Ruinerwold staat een oude mestsilo. En wat kun je doen met zo’n grote ronde ruimte? Hergebruiken als vakantiewoning. Silo161 bestaat uit twee complete en comfortabele appartementen voor twee personen, met uitzicht over de weilanden en een heerlijk terras waar je kunt onthaasten. En het leukste is; alles is er rond. Het eerste appartement is al in gebruik, het tweede is in mei klaar. Beide appartementen zijn ‘nul op de meter’. En in het seizoen kun je ook nog fruit en kruiden plukken in de silotuin.

12029 Bed And Breakfast Kupershof 01

Kakelvers ontbijt uit eigen moestuin

Een ander voorbeeld van zo’n duurzaam, maar comfortabel verblijf is B&B de Kupershof, dat zich bevindt in het Veluwse dorp Epe. Ooit was deze sfeervolle bed & breakfast een stal, daarna een schuur, vervolgens een tuinhuis en inmiddels een prachtig groen onderkomen. Het Kupershof is helemaal opgetrokken uit circulaire bouwmaterialen, de elektriciteit wordt opgewekt door zonnepanelen en het ontbijt bestaat uit een eitje van eigen scharrelkippen en groenten, fruit en kruiden uit de eigen moestuin. Ook aan kleine eco-winst wordt gedacht: voor de schoonmaak worden biologisch afbreekbare producten gebruikt en afval wordt natuurlijk gescheiden.

Benieuwd waar je in eigen- of buurland nog meer duurzaam op vakantie kunt? Bekijk de website van ECO logies hier!

Over de schrijver

2 gedachten over “Duurzaam overnachten op de allermooiste locaties in eigen land”

  1. Hallo Florine, prachtig artikel! Het lijkt mij fijn in dit soort eco huizen te overnachten. Maar wat een hoge prijzen! Als 60 jarige vrouw met bijstandsuitkering niet te doen, maar ja, misschien schrijven jullie daar ook niet voor. Ik heb een aantal jaren in kloosters mijn vakantie doorgebracht. Tegenwoordig verblijf ik in Nivonhuizen en sinds kort in Stayokays, die ook duurzaam zijn. En er is één B&B Het Klooster in Breda met eenvoudige kamers, goed ontbijt en wel lage prijzen, waar ik diverse malen was.
    Succes gewenst 🤗!

    1. Op antwoord van Netty :
      ik zit met hetzelfde probleem. Deze verblijven zijn alleen weggelegd voor mensen met meer geld dan het minimum of iets erboven. De prijs is dan weer niet duurzaam helaas.

Reacties zijn gesloten.