Dit is waarom wij reizen en hoe je dat duurzaam doet

De duurzaamste reis, is de reis die je niet maakt. Maar laten we eerlijk zijn; dat is ook de saaiste. Daarom gingen wij de afgelopen 6 weken samen met 2.400 andere mensen voor ‘the next best thing’: ofwel duurzaam reizen. Uit ons onderzoek blijkt dat we helemaal klaar zijn voor een avontuur dicht(er)bij. 

De reacties op de artikelen die we op ons platform schreven, waren positief, maar soms ook kritisch. Waarom promoten jullie vakanties naar ‘ongerepte’ gebieden schreef een van onze lezers als reactie op een artikel over Schotland. Die gebieden moet je juist ongerept houden en dus niet onder de aandacht brengen van potentiële reizigers.

Vliegen of niet vliegen

En waarom schrijven jullie zo openlijk dat je met het vliegtuig naar Tromso) bent gegaan: dat is toch het promoten van vliegreizen. Helemaal los van het feit dat 80% van de uitstoot van de luchtvaart wordt veroorzaakt door 20% van de vluchten, namelijk de lange afstandsvluchten, willen wij de luchtvaart zeker niet promoten. Alleen is het ook voor ons soms moeilijk om 100% duurzame keuzes te maken (je kan je afvragen of dat überhaupt wel kan in deze samenleving)  en willen we daar zo transparant en open mogelijk over zijn. De opties voor de trein staan overigens ook in het artikel (drie dagen heen, drie dagen terug).  

Beide kritische vragen waren natuurlijk geheel terecht en riepen bij ons weer allerlei andere vragen op. Moeten we onze reislust niet beteugelen? Is het wel zo goed voor een land als er meer (hopelijk bewuste) toeristen komen? Is reizen belangrijk voor onze ontwikkeling als mens en om elkaar beter te leren begrijpen ? Waarom vinden we het zo ‘normaal’ om te reizen? Wie of wat wordt er beter van? We kwamen er niet helemaal uit.

Reizen verrijkt je leven

Na lang nadenken, kwamen we tot de conclusie dat wij reizen belangrijk vinden. Het verbreedt je horizon, geeft vaak een nieuw perspectief op de wereld, de mensen en de problemen waar we mee moeten dealen en brengt interessante ontmoetingen en gesprekken waardoor je ook jezelf beter leert kennen. Zo maar een paar facetten van het reizen die ons aanspreken, naast het heerlijke eten, de prachtige natuur en cultuur die je ontdekt.

En: zo lang je bewust reist, met respect voor de natuur en de inwoners van een land of streek, kan het duurzaam. Juist door unieke plekken te bezoeken, in plaats van de overvolle stranden aan de Costa Brava of de drukke straten en kanalen van Venetië. Door bij een lokaal restaurant te eten in plaats van een keten die je kent. En door lokaal te kopen in plaats van bij de ketens die je over de hele wereld vindt.

Het opzoeken van rust – wat trouwens ook prima in Nederland kan – geeft je energie en nieuw perspectief. Want, zoals een van onze deelnemers aan de maand het bezoek aan ongerepte natuur en onontdekte streken omschreef: “hoe minder mensen, hoe groter het genot”. En 50% van de deelnemers was op zoek naar tips voor verborgen plekjes.

Luister ook de podcast: waarom wij reizen

Bijzondere plekken in Europa

Het is in elk geval duidelijk dat we niet de enige zijn die er zo in staan. De 2.400 mensen die onze speciale Anders Reizen Nieuwsbrief ontvingen, gaven het belang van reizen op een schaal van 1 (niet belangrijk) tot 10 (heel belangrijk) gemiddeld een 7 (vergelijkbaar met 2023). En we zijn behoorlijk reislustige types. Meer dan 50% maakt 2 tot 3 tripjes per jaar. Het merendeel blijft in Europa of in Nederland (70%). We reizen graag met de trein (20%), maar de (elektrische) auto is het meest populair (52%).

Slechts een handjevol (11%) stapt in een vliegtuig op weg naar exotische oorden buiten de grenzen van Europa. En het is logisch dat deze groep steeds kleiner wordt, want wij zien – dankzij onze partner Better Places – een duidelijke herwaardering van plekken in Europa die net zo avontuurlijk en bijzonder zijn(en waar nog volop te ontdekken is aan prachtige landen en regio’s die minder bekend zijn). Door de breed omarmde slow travel trend wordt reizen minder vluchtig, omdat ook de reis naar de bestemming onderdeel van de vakantie wordt.

De mooiste verhalen

We schreven deze maand veel verschillende verhalen. Van treinreizen naar Roemenië of andere bijzondere Europese bestemmingen, tot fietsen door Oostenrijk of wandelen in de Nederlandse natuur. Allerlei onderwerpen kwamen aan bod.

Zo droomden we weg bij het verhaal van Job, die met de trein naar Japan (!) ging, of Ilse die te voet naar Rome ging. Iets minder extreem was de vakantie van Moniek op de fiets door Oostenrijk. Wyke en ik gingen wandelen en winterkamperen in Nederland. Wat begon als een klein beetje uit onze comfortzone, werd in twee dagen een nieuwe hobby waar we verschrikkelijk veel energie van kregen.

Ook citytrips en eten op vakantie kwamen aan bod. We zetten de vegan hotspots van Europa op een rij, en Daisy – impact manager van Better Places – deelde de culinaire hotspots van Noord Spanje. Ook kregen we tips voor kleinschalige accomodaties in Europa en een inkijkje in rondreizen door veel mooie bestemmingen, zoals Slovenië.

Elk jaar met vakantie  

In 2024 ging zo’n 70% (63% in 2023) van de deelnemers aan de Anders Reizen maand binnen Europa met vakantie. Een deel daarvan (33%) bleef in Nederland. Slechts 11% (8% in 2023) ging buiten Europa met vakantie. De een gaat georganiseerd op pad en de ander spontaan. Bij voorkeur buiten de schoolvakanties, maar met kinderen is dat natuurlijk niet mogelijk. Populaire bestemmingen zijn steden en de natuur in. Bij voorkeur worden weekendjes weg afgewisseld met een wat langere reis.

Maar er is ook veel behoefte aan informatie over reizen met een elektrische auto of met de trein. Hoe doe je dat op een comfortabele manier. Helemaal met kinderen. Weinig aandacht besteedden we aan groepsreizen of op reis met een beperking. Dat gaan we nog wel doen in de komende tijd, want ook daar kregen we vragen over van lezers en we beseffen dat dit belangrijk is.

Ben je bang dat je iets gemist hebt? Klik dan hier, want op deze pagina vind je alle reisblogs lekker bij elkaar. En vind je nou dat een onderwerp echt niet aan bod is gekomen? Laat het ons dan weten door een mailtje te sturen naar redactie@hetkanwel.nl. Want hoewel we nog een jaar moeten wachten op de volgende Anders Reizen maand (begin 2025), blijven we tot die tijd natuurlijk regelmatig artikelen schrijven over duurzaam reizen. Alle ideeën zijn welkom.

Over de schrijver

1 gedachte over “Dit is waarom wij reizen en hoe je dat duurzaam doet”

 1. Als voormalig veelreiziger (ook door werk, zo’n 15 x per jaar) reis ik helemaal niet meer. Niet reizen is niet saai, in tegendeel.
  Ik vind al dat reizen en voortdurend op vakantie gaan totaal overschat. Maar iedereen mag van mij doen wat hij of zij wil, laat dat duidelijk zijn. Ter overweging:
  – ga langer op vakantie (2-3 weken) zodat je maximaal tot rust komt en niet voortdurend hoeft te reizen
  – het is totale onzin om te denken dat je alleen door reizen je horizon kunt verbreden en een nieuw perspectief op de wereld te krijgen. Zeker in deze tijd met alle mogelijkheden om elkaar te ontmoeten bijv. online, hoef je echt niet meer op pad.
  – ga eens na of je voortdurende drang tot reizen uit FOMO voortkomt. Zo ja, doe er wat aan.

  Ik heb besloten nooit meer op vakantie te gaan. Het is ongelofelijk hoeveel negatieve reacties ik daar op krijg! Bijna niemand snapt dit en het grootste deel doet zijn best mij om te praten. Ik denk even terug aan mijn kindertijd, toen we in de grote vakantie naar opa en oma gingen. Naar de Efteling en de dierentuin, ‘t zwembad als het warm was. En iedereen was tevreden. Misschien iets om over na te denken. Nogmaals, doe wat je wil. Maar het hoeft dus niet, ook dat is een optie.

Reacties zijn gesloten.