Onderzoek duurzaam reizen: we laten het vliegtuig links liggen

Sinds bewuste consumenten in de afgelopen jaren in sneltreinvaart vliegschaamte ontwikkelden, veranderde ons reisgedrag. We willen wel op reis, maar zonder de planeet te belasten. We willen duurzaam reizen en gaan terug naar de basis en ontdekken de schoonheid van Europa (en Nederland). Het liefst met de trein, maar dat gaat nog niet overal van een leien dakje. Daarom ook nog vaak met de auto, maar de ambitie is er. Dit is een van de conclusies uit ons onderzoek in het kader van de Anders Reizen Maand.

De mooiste verhalen

De reislustige redactie van hetkanWEL had een goed begin van 2023. Meteen na de kerstvakantie startte de Anders Reizen Maand, die we tot twee keer toe een weekje verlengden. We hadden namelijk zo veel mooie verhalen, die we onmogelijk in een maand allemaal konden delen.

Zo droomden we weg bij het verhaal van Milene en Yuri die de zijderoute volgen, lazen we met open mond hoe Laura en Hector 750 kilometer door de Pyreneeën wandelden, waren we jaloers op Chris en Ties die door Azië fietsten en mochten we zelf met de trein op duurzame wintersport, op trektocht door Drenthe en bezochten we verschillende Europese steden.

We kregen reistips van de experts van onze partner Better Places voor kleinschalige accomodaties in Europa en werden geïnspireerd door Daisy die als vegan een wereldreis maakte en haar tips deelde. En nog heel veel andere mooie artikelen, die je allemaal hier vindt. Inmiddels is de maand ten einde, maar we blijven natuurlijk gewoon schrijven over duurzaam reizen.

1.300 mensen vertelden over hun reisgedrag

Wij waren niet de enige die genoten van deze themamaand, want ruim 1300 mensen van alle leeftijden ontvingen zes weken lang onze speciale nieuwsbrief. Zij gaven aan dat reizen heel belangrijk voor hen is. Bij een schaal van 1 (niet belangrijk) tot 10 (heel belangrijk), gaven de deelnemers gemiddeld een 7. Bij een themamaand doen we ook altijd een onderzoek. Wat daar de uitkomsten van zijn, delen we met je in dit blog.

Elk jaar met vakantie  

De deelnemers aan deze Anders Reizen Maand gaan regelmatig met vakantie (kort en lang), maar wel zo duurzaam mogelijk natuurlijk. In 2022 ging zo’n 63% binnen Europa met vakantie. Een deel daarvan bleef in Nederland. Slechts 8% ging buiten Europa met vakantie. De een gaat georganiseerd op pad en de ander spontaan. Bij voorkeur buiten de schoolvakanties, maar met kinderen is dat natuurlijk niet mogelijk. Populaire bestemmingen zijn steden en de natuur in en bij voorkeur worden weekendjes weg afgewisseld met een wat langere reis.

19% van de deelnemers gaat 1 x per jaar met vakantie 
58% van de deelnemers gaat 2 of 3 keer per jaar met vakantie 
14% gaat vaker dan 2 of 3 keer per jaar met vakantie 
En een klein aantal gaat nooit. 

Het favoriete vervoersmiddel 

De gemiddelde Nederlander gaat met de auto of het vliegtuig met vakantie. Bij ons ligt dat – niet verrassend natuurlijk – echt wel anders. De deelnemers aan deze maand gaan bij voorkeur met de auto, of met de trein en dan pas met het vliegtuig of de fiets. Ook de combinatie auto en fiets is populair. Net als de camper of de auto met caravan. Mooi om te zien dat we niet alleen graag duurzamer willen leven, maar het ook al doen. 

54% van de deelnemers gaat meestal met de auto met vakantie 
15% gaat met de trein 
8% met de fiets 
8% met het vliegtuig
2% gaat niet met vakantie 
En een klein clubje gaat met de camper of caravan.

Interesse Anders Reizen

Op de vraag aan wat voor soort informatie de deelnemers behoefte hadden en wat voor inspiratie ze zochten, kregen we de volgende antwoorden.
57% van de deelnemers was op zoek naar informatie over reizen in Europa 
33% op zoek naar verhalen van mensen die bijzondere reizen maakten 
66% over duurzaam op reis 
47% zoekt naar verborgen plekjes 

Maar er is ook veel behoefte bij mensen over reizen met een elektrische auto of met de trein. Hoe doe je dat op een comfortabele manier. Helemaal met kinderen. Ook was er behoefte aan informatie over groepsreizen of juist alleen op reis, trail vakanties, het compenseren van je reis en nog veel meer. Tijdens deze maand kwam echt heel veel van deze informatie aan bod. Ben je bang dat je iets gemist hebt? Dan kun je hier alle nieuwsbrieven nog een keertje teruglezen. En vind je nou dat een onderwerp echt niet aan bod is gekomen? Laat het ons dan weten door een mailtje te sturen naar redactie@hetkanwel.nl.

Tot volgend jaar!

Over de schrijver