Duurzaam servies van bamboevezels en plantaardige grondstoffen

(Gesponsorde partnerblog). Er is steeds meer servies van bamboe te vinden. We hebben één producent, het Franse Ekobo, een aantal kritische vragen gesteld over hun BIOBU bamboeservies. We wilden graag meer weten over de herkomst van de bamboevezels, het productieproces, de gebruikte materialen, de productielocaties, de composteerbaarheid en de arbeidsomstandigheden.

Herkomst van de bamboevezels

Allereerst: waar komt de bamboe voor de EKOBO producten eigenlijk vandaan? De BIOBU producten worden gemaakt van het zaagsel dat overblijft op bamboefabrieken nabij Shanghai. Dit zijn bedrijven met eigen bamboeplantages, die streng gecontroleerd worden door de werknemers van EKOBO. Zo kan EKOBO duurzaamheid van haar producten en het productieproces garanderen. Zodra EKOBO de vezels verzameld heeft, kunnen ze ermee aan de slag om er zo de mooiste producten mee maken.

Het voordeel van bamboe is dat het een van ’s werelds grootste hernieuwbare bronnen is. Het groeit snel en heeft geen pesticiden, kunstmest of bestrijdingsmiddelen nodig om te groeien. Ook tijdens het oogsten wordt de plant noch de omgeving beschadigd. Dit oogsten gebeurt eens in de drie jaar.

Productieproces van het bamboeservies

Maar hoe verloopt het productieproces om van de vezels het bamboeservies in mooie kleuren te maken? De losse vezels worden gemengd met verf op waterbasis en op plantaardige olie gebaseerde hars. Dit wordt verhit op 160 graden, zo ontstaat er een sterk servies dat bestand is tegen de vaatwasser en tegelijkertijd composteerbaar is.

De producten worden zo milieuvriendelijk mogelijk verpakt in gerecycled papier en kartonnen dozen.  De dozen van de scheepvaart worden hergebruikt om de uiteindelijke orders te verpakken. Tot slot gebruikt EKOBO tweedehands pallets.

Composteerbaarheid

Van bamboeservies wordt vaak gezegd dat het  biologisch afbreekbaar is. De juiste term voor het EKOBO servies is echter “composteerbaar”. Dit houdt in dat het materiaal water- en luchtbestendig is (in tegenstelling tot wegwerp servies), maar afbreekt zodra je het in de grond stopt. Pas dan reageren de producten op de enzymen die ervoor zorgen dat het product afbreekt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat de EKOBO producten tijdens het gebruik kapot gaan, het materiaal is sterk en gaat lang mee. Eenmaal in de grond duurt het zo’n 18-24 maanden tot de producten volledig afgebroken zijn.

Productielocaties

Biobu Servies Van Ekobo. Foto: Greenjump
Biobu Servies Van Ekobo. Foto: Greenjump

Zoals hierboven geschreven, komen de vezels uit Shanghai. Om de productie zo milieuvriendelijk mogelijk te laten zijn, vindt het gehele productieproces van EKOBO plaats binnen een straal van 150 kilometer. De bedrijven die de bamboevezels leveren, maar ook de twee locaties waar geproduceerd wordt bevinden zich in deze straal. Vervolgens worden de producten vanaf Shanghai via schepen vervoerd naar de rest van de wereld.

Arbeidsomstandigheden bij EKOBO

EKOBO staat niet alleen voor een zo milieuvriendelijk mogelijk, ecologisch productieproces, maar heeft ook goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel staan. Er is nauw contact tussen EKOBO en de plaatselijke boeren die de bamboevezels leveren, zodat zowel kwaliteit van de producten als een eerlijke inkomen voor de dorpelingen gegarandeerd kan worden.

Dit doet EKOBO door ambachtslieden te helpen met het financieren van een eigen werkplaats. Ook biedt EKOBO kennis en ondersteuning bij het bouwen van goede werkplaatsen, waardoor tegelijkertijd de kwaliteit verzekerd is. Een win-win situatie dus!