In deze bruidsjurk trouw je duurzaam

Dat de kledingindustrie moet veranderen is nu wel duidelijk. Wat je als consument zelf kan doen ook: consuminderen, ruilen, tweedehands kopen en repareren, zodat je jouw items zolang mogelijk kan dragen. Maar waar je misschien nog niet over hebt nagedacht is je bruiloft en je bruidsjurk. Volgens Milieudefensie wordt er bij een bruiloft meer CO2 uitgestoten dan bij een gemiddeld huishouden in een heel jaar. Kan je ook duurzaam trouwen? Natuurlijk kan dat! 

De impact van een bruiloft

“Per jaar trouwen er zo’n 65.000 mensen in Nederland. De impact van bruiloften op het milieu is dus vrij groot,” zegt weddingplanner Lotte Groosman.  Denk daarbij aan trouwkaarten, tijdelijke decoratie, eten dat aan het einde van de dag wordt weggegooid, gasten die vanuit het buitenland worden ingevlogen en natuurlijk ook aan dé jurk, die je maar voor één dag koopt.

“De trouwindustrie is helaas nog vrij conservatief en bruidsparen volgen snel de standaardroute zonder zelf na te denken over wat voor hen belangrijk is en wat bij hen past,” vertelt Lotte. “Ik heb bijvoorbeeld wel eens een bruidspaar geholpen, dat geen keuze kon maken over de bruidstaart, omdat ze zelf helemaal niet van zoet hielden. Dan moet ik ze eraan herinneren dat niets moet en alles openligt. Het gaat erom wat zij willen.”

Duurzaam Trouwen

De bruidsjurk

“Vroeger werd automatisch veel meer nagedacht over wat je nog meer met de bruidsjurk kan doen,” vertelt designer Tess van Zalinge. “Een jurk voor één dag aanschaffen, was niet aan de orde. Er werd creatief mee omgegaan door de jurk bijvoorbeeld te verwerken als bekleding van het wiegje met de sluier als hemeltje erboven.”

In de Middeleeuwen bestonden er vrijwel geen witte bruidsjurken maar waren de jurken versierd en geverfd. Eigenlijk was de traditie toen: hoe kleurrijker de jurk, hoe rijker je was. Pas aan het einde van de achttiende eeuw kwamen er witte bruidsjurken ten tonele, voornamelijk in koninklijke families. Op het platteland werd er toen vaak naar de traditionele klederdracht gegrepen.

“Vrouwen trouwden tot ver in de 20e eeuw ook wel in het zwart. Vaak uit praktische overwegingen en soms gerelateerd aan religieuze opvattingen, maar in de kern een hele duurzame gedachte. Je kon de jurk na de bruiloft dan namelijk nog aan naar de kerk, een begrafenis of voor alledaags gebruik.”

Duurzaam trouwen

In de Fashion for Good Experience aan het Amsterdamse Rokin kan je op dit moment meer leren over de geschiedenis en de tradities rondom dé jurk. Ook is er een selectie van geüpcycelde vintage bruidsjurken te zien van Tess van Zalinge en Lotte Groosman,  onder het merk “tesswithlotte”.

In een branche waar de focus helaas nog steeds ligt op ‘schoonheid voor één dag’ willen Tess en Lotte met een handgemaakte collectie een duurzame boodschap brengen, die de fashion- en bruidsindustrie moet wakker schudden. De jurken op de tentoonstelling zijn vervaardigd uit vintage trouwjurken en andere hergebruikte materialen van bruiloften. Deze vorm van upcycling toont een bijzondere combinatie van couture en hang naar innovatie en good fashion.

Duurzaam Trouwen

Geïnspireerd door vijftien vergeten huwelijkstradities is iedere outfit van de collectie een ode aan één van deze vergeten gebruiken. Weddingplanner Lotte Groosman: “Het zijn tradities die vroeger diepgang brachten aan de trouwdag, die we in ere willen houden en vertalen naar het nu.” Het label tesswithlotte moedigt de industrie met deze collectie aan om bewuste keuzes te maken voor de trouwdag. ‘De mooiste dag van je leven’ krijgt volgens Tess en Lotte betekenis wanneer deze verantwoord is opgezet.

Duurzame bruidsjurk

En hoe kan je dat doen? Door bijvoorbeeld je bruidsjurk te lenen of te huren of een vintage bruidsjurk te kopen. Ook kan je de jurk -net als vroeger- na de bruiloft hergebruiken voor andere doeleinden. Je kunt je jurk na de bruiloft bijvoorbeeld ook laten vermaken en verven, zodat je het vaker als avondjurk of feestjurk kunt blijven dragen. Heb jij nog meer tips voor duurzaam trouwen? Deel ze dan hieronder met ons door een reactie achter te laten. 

De ‘tesswithlotte’ tentoonstelling is op onderdeel van het thema REBORN bij Fashion for Good. REBORN duikt in de merken, die zich richten op circulariteit. Door biologisch afbreekbare materialen of gerecyclede kleding en schoenen te creëren, proberen deze merken het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk beperkt te houden. REBORN bevat merken zoals FRANKIE Collective, die items van overproductie omzet naar populaire streetwear. Silfir, formele unisex-kleding die blijvend gerepareerd of opnieuw geverfd kan worden om ze langer draagbaar en trendy te houden En een capsulecollectie van Cradle-to-Cradle gecertificeerde kleding van C&A, helemaal circulair dus.