Duurzaam trouwen doe je met deze groene tips

De mooiste dag van je leven heeft meer impact op het milieu dan je misschien dacht. De gemiddelde CO2-uitstoot van een bruiloft is namelijk 10 ton; meer dan de jaarlijkse uitstoot van een gemiddeld Nederlands gezin. Daarom delen we een aantal tips voor duurzaam trouwen.

Om je steentje bij te dragen aan een betere wereld kun je kiezen voor een duurzame bruiloft zonder dat je daar veel extra geld aan hoeft uit te geven. Denk bijvoorbeeld aan tweedehands of vintage trouwjurken of aan trouwringen van gerecycled goud van oude sieraden of voormalige smartphones.

Maak trouwkaarten van gerecycled papier

Een bruiloft begint voor je gasten bij de uitnodiging. Er zijn diverse duurzame opties mogelijk om dergelijke trouwkaarten duurzaam te maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een uitnodiging op gercycled papier? Wat ook zeker een hele leuke aanrader is, is om je uitnodiging op zogeheten groeipapier af te laten drukken. Dat is papier dat afbreekbaar is en waar bloemzaadjes in zitten. Je gasten kunnen de trouwkaart dus na de bruiloft in de grond stoppen voor een paar mooie bloemen! Hoe bijzonder is dat? Het is in ieder geval een hele mooie tastbare en groene herinnering.

Tweedehands of vintage trouwjurken en trouwpak

De meeste mensen gebruiken hun trouwkleding slechts één keer. Dat betekent dat er heel wat trouwjurken en pakken gemaakt zijn die ergens in een kast of opnieuw in de winkel hangen. Het eenmalig gebruiken van trouwkleding past niet helemaal bij een duurzame bruiloft. Daarom is het aan te raden om voor een trouwjurk (of pak) te gaan die al eens gebruikt is, zodat er geen nieuw exemplaar gemaakt hoeft te worden. Wanneer je iemand kent die creatief is, is het ook heel bijzonder om iets te laten maken van bestaande stoffen en materialen. Zo wordt de vraag naar trouwkleding net een beetje kleiner en dat is beter voor het milieu.

Hannah Busing 6Nuuzz16Hjk Unsplash

Duurzame trouwringen van oude smartphones

Bij een bruiloft horen natuurlijk ook trouwringen, een ring die je (hopelijk) je hele leven gaat dragen. Des te meer reden om voor een duurzame ring te gaan waar je al die tijd écht van kunt genieten. Er zijn verschillende opties mogelijk om voor een ring van gerecycled goud te gaan. Dit kan bijvoorbeeld goud zijn uit eigen sieraden die je om laat smelten tot trouwringen of van sieraden van familie en vrienden om je heen. Tegenwoordig kun je zelfs trouwringen laten maken van het goud uit oude smartphones! In iedere mobiele telefoon zit namelijk een beetje goud. Menig goudsmid biedt deze optie aan voor het omsmelten van goud. 

Eerlijk en biologisch eten en drinken op de bruiloft

Wat ook heel goed past bij een duurzame bruiloft is eerlijk en biologisch eten. Hierbij kun je kiezen voor een volledig vegetarisch of veganistisch menu of voor hapjes met biologisch vlees. Vega(nistisch) is wat betreft eerlijk eten de ‘beste’ keuze. Weet je niet goed hoe je dit aan moet pakken? Geen zorgen: er zijn verspreid over Nederland meerdere cateraars die volledig vega(n) koken. Ga het liefst voor een cateraar bij jou in de buurt zodat hij of zij niet ver hoeft te reizen. Ook dat is weer beter voor het milieu en de wereld.

Duurzame cadeau-ideeën voor de bruiloft

Tot slot kun je nog kijken naar duurzame cadeau-ideeën. Dit kun je al aangeven op de uitnodiging van gerecycled papier of groeipapier. De meeste mensen vragen geld voor hun bruiloft, maar wil je liever gaan voor een duurzaam cadeau of een goed doel dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Een leuk en duurzaam idee is bijvoorbeeld de vraag voor geld om bomen te planten om zo de CO2-uitstoot van die dag te compenseren. Op die manier ben je met onder andere tweedehands trouwkleding zoals een trouwjurk en eerlijk en biologisch eten goed op weg voor een duurzame bruiloft.

Heb jij al een duurzame bruiloft gehad of ben je die aan het plannen? Laat je duurzaam trouwen tips achter in de reacties!

Over de schrijver