5 tips voor voor een mooie duurzame tuin van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers

Niet meer schoffelen, niet meer maaien, je planten bewateren met opgevangen regenwater en zoveel mogelijk biologische planten en bloemen in je tuin of op je balkon. In haar boek Duurzaam Tuinieren deelt Anne Wieggers, hoofdredacteur van Gardener’s World, haar beste tips voor duurzaam tuinieren.  Het doel? Een plek die prachtig is om naar te kijken, zich vult met gezoem en gefladder en waar je ook nog eens bloemen in kan plukken of uit kan eten.

Een duurzame tuin

Anne Wieggers studeerde kunstgeschiedenis en ging de politiek in voor Groen Links voordat ze haar hart volgde en zich vol passie op duurzaam tuinieren stortte, ecologisch tuinontwerper werd en over het onderwerp ging schrijven. “Bij tuinieren gaat het juist om het proces wat zo mooi is,” zegt ze in het NPO Radio 1 programma Kunststof. Dus geen volwassen planten overal neerzetten en de boel aanharken, maar zaaien, stekken, afleggen, kweken en zien hoe alles groeit en de tuin zich ontwikkelt. Hoe pak je dat het beste aan? We geven alvast wat tips voor duurzaam tuinieren van Anne:

1. Het mag best een beetje rommelig

“Mensen denken heel vaak bij natuurlijk en duurzaam tuinieren, dat het een soort wildernis is. Dat is wel echt een misverstand, want dat is het helemaal niet. Het mag best een formele tuin zijn. Maar wat ik wel denk, is dat een duurzame tuin niet al te opgeruimd is en dat is nog wel een uitdaging in Nederland, want we zijn nogal een aangeharkt land,” vertelt ze in Kunststof. “Er hoeft maar een besje te vallen en dan komt een dienst het opruimen.” Ons land blinkt uit in de gemaaide gazonnetjes met aan beide kanten een border, een schommel of tuinhuisje achterin, een trampoline, rechte heggen en heel veel schuttingen. Zonde, vindt Anne Wieggers, want het kan anders.

2. Laat je snoeiafval gewoon in de tuin liggen

Van haar hoeft het allemaal niet zo strak. Ze zou graag veel meer bloemen zien, minder lege grond en vooral niet zo netjes. Want juist door het snoeiafval in een hoekje te leggen, krijg je bijvoorbeeld egels in je tuin. En de egels die eten dan bijvoorbeeld weer de slakken op. En dat is natuurlijk een veel betere optie dan slakkenkorrels strooien, want vogels voeden hun jongen weer met de slakken die daaraan gestorven zijn en dat wil je natuurlijk niet. Je moet wel zorgen dat de egels ook daadwerkelijk je tuin in kunnen natuurlijk, dus als je een schutting hebt dan is het handig om daar een opening in te maken voor de egels.

3. Houd op met schoffelen en spitten

Je moet het bodemleven rust gooien. Als je fanatiek aan het schoffelen slaat, verstoor je het bodemleven, verarm je de grond, geef je onkruid meer kans om te groeien en er komt veel CO2 bij vrij. En dat wil je niet. Wat dan wel? Je kan organisch materiaal op de aarde leggen, zoals mulchen. Hier leven wormen, bacteriën en schimmels in die goed zijn voor de bodem en dus voor de plant.

4. Bewater je planten met regenwater

Planten zijn over het algemeen helemaal niet zo dol op leidingwater, omdat het vanwege de kalk vaak te hard is. Dat geldt trouwens ook voor kamerplanten. Er zitten bovendien stoffen in, die maken dat de planten de voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen. Vang het regenwater dus op en gebruik een gieter om ze water te geven. Als je planten vaak een beetje water geeft, gaan ze trouwens ondiep wortelen en worden ze lui. Geef je ze minder vaak water, dan gaan ze dieper wortelen en is het steeds minder vaak nodig om ze water te geven.

5. Maak een plan voor je tuin

Je kan je tuin natuurlijk organisch laten ontstaan, maar je kan ook een plan maken waarbij je rekening houdt met de bloeitijd van bepaalde planten. Als je dat een beetje geordend aanpakt, heb je het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin staan. Kijk ook even welke kleur bloemen je bij elkaar wil zetten (misschien houd je van een bonte tuin, maar het kan ook zijn dat je juist alles in dezelfde tinten wil) en plant zoveel mogelijk inheemse planten. Dat zijn planten die al honderden jaren voorkomen in ons land, onderdeel uitmaken van het natuurlijk ecosysteem en waar insecten vaak van afhankelijk zijn.

In het boek van Anne Wieggers staan nog veel meer tips. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een geveltuin of een boomspiegel (de grond rondom de boom) of voor potplanten op je balkon en dakterras.

Wij mogen een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan had natuurlijk) en laat hieronder in een reactie weten waarom juist jij dit boek wil winnen.

Over de schrijver

59 reacties op “5 tips voor voor een mooie duurzame tuin van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers”

 1. Ik zou dit boek graag willen ontvangen. Ik heb sinds 2 jaar eeen volkstuin, waarvan inmiddels 1/3 is ingericht als moestuin. 2/3 heb ik inmiddels helemaal ontdaan van onkruid, bedekt ,en biologische tuin aarde en is klaar om beplant te worden. Ik zou hier graag een duurzame tuin van maken!

 2. Graag zou ik het boek winnen. We hebben al een grote natuurtuin maar ik leer iedere dag nog. In drie jaar tijd is onze tuin veranderd in een paradijs voor insecten, vlinders, vogels enz. Toch valt er nog veel meer uit te halen qua biodiversiteit. Daarom wil ik mij altijd leerzaam opstellen en komt dit boek dus heel goed van pas.

 3. Zou het boek dolgraag willen winnen natuurlijk. Mijn ouders leven niet meer en ik ga het huis van mijn moeder deze zomer overnemen en er werkelijk mijn, en haar!, droomtuin van maken, inclusief mooie natuurlijke heggen en vlinderweide met wat fruitbomen op het perceel grond wat er naast ligt. Een heerlijke plek om mij lekker op blote voeten over al het moois te gaan verwonderen en mijn ouders die me van kleins af aan zoveel van de natuur hebben bijgebracht elke dag te eren met dank en liefde.

 4. Sinds kort heb ik een nieuwe woning met tuin in een parkachtige omgeving met keurig strak aangelegde tuintjes.
  Graag wil ik zelf een ecologisch verantwoorde tuin aanleggen met insecten-minnende bloemen en een moestuin.
  Graag kom ik in aanmerking voor het boek van Anne Wieggers om verantwoord te kunnen tuinieren.
  Inmiddels ben ik begonnen met het composteren van al m’n groente- en tuinafval maar wil ook zoveel mogelijk m’n tuin natuurlijk laten ontstaan.

 5. Heerlijk boek vol met fijne tips, dat kan ik nu net gebruiken naast mijn baan in de zorg. In de tuin kom ik echt tot rust en het is nog steeds mijn droom om ecologisch hovenier te worden. Dit boek zou en fijne opstap ziin ????

 6. Lijkt me super leuk om het boek te winnen! Ik kan wel wat tips gebruiken, omdat ik nog maar net gestart ben met tuinieren en duurzaamheid. Ook wil ik anderen hiermee inspireren, dit boek zou dus niet alleen mij helpen, maar ook anderen 🙂

  1. Net de switch gemaakt en als zzp’er begonnen in het groen.(lees: tegel sjouwer en zandschepper)maar mijn droom is ook een ecohovenier te worden.
   Vakboeken, vrijwilligerswerk onbetaald stages en veel tijd en geld ben ik hier aan kwijt.

   Zon inspirerend boek is dan ook erg welkom.????

 7. Wat geweldig. Ik zou het boek héél graag winnen om het cadeau te geven aan een dierbare vriend. Hij heeft nog weinig kaaa gegeten van tuinieren, noch eco tuinieren en hij wordt binnenkort moestuin leraar, dus fijn om hem met ecologische insteek wat bij te scholen ! 😉 <3

 8. Natuurlijk willen wij dit boek winnen! We zijn onze stadstuin on het transformeren tot een mooi insectenparadijs maar willen graag meer dieren een plek bieden om te overwinteren of om nesten te bouwen. We hebben gezond boeren verstand… maar specifieke kennis om specifieke dieren een thuis te bieden is welkom!

 9. Wat zou het fijn zijn om een handleiding te hebben om duurzaam te tuinieren. Ik heb een mooi stuk tuin, maar ben toch meer tijd aan onderhoud kwijt dan dat ik er van kan genieten. Ik wil graag een duurzame tuin die goed is voor plant, dier en mens.

Reacties zijn uitgeschakeld.