5 tips voor voor een mooie duurzame tuin van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers

Niet meer schoffelen, niet meer maaien, je planten bewateren met opgevangen regenwater en zoveel mogelijk biologische planten en bloemen in je tuin of op je balkon. In haar boek Duurzaam Tuinieren deelt Anne Wieggers, hoofdredacteur van Gardener’s World, haar beste tips voor duurzaam tuinieren.  Het doel? Een plek die prachtig is om naar te kijken, zich vult met gezoem en gefladder en waar je ook nog eens bloemen in kan plukken of uit kan eten.

Een duurzame tuin

Anne Wieggers studeerde kunstgeschiedenis en ging de politiek in voor Groen Links voordat ze haar hart volgde en zich vol passie op duurzaam tuinieren stortte, ecologisch tuinontwerper werd en over het onderwerp ging schrijven. “Bij tuinieren gaat het juist om het proces wat zo mooi is,” zegt ze in het NPO Radio 1 programma Kunststof. Dus geen volwassen planten overal neerzetten en de boel aanharken, maar zaaien, stekken, afleggen, kweken en zien hoe alles groeit en de tuin zich ontwikkelt. Hoe pak je dat het beste aan? We geven alvast wat tips voor duurzaam tuinieren van Anne:

1. Het mag best een beetje rommelig

“Mensen denken heel vaak bij natuurlijk en duurzaam tuinieren, dat het een soort wildernis is. Dat is wel echt een misverstand, want dat is het helemaal niet. Het mag best een formele tuin zijn. Maar wat ik wel denk, is dat een duurzame tuin niet al te opgeruimd is en dat is nog wel een uitdaging in Nederland, want we zijn nogal een aangeharkt land,” vertelt ze in Kunststof. “Er hoeft maar een besje te vallen en dan komt een dienst het opruimen.” Ons land blinkt uit in de gemaaide gazonnetjes met aan beide kanten een border, een schommel of tuinhuisje achterin, een trampoline, rechte heggen en heel veel schuttingen. Zonde, vindt Anne Wieggers, want het kan anders.

2. Laat je snoeiafval gewoon in de tuin liggen

Van haar hoeft het allemaal niet zo strak. Ze zou graag veel meer bloemen zien, minder lege grond en vooral niet zo netjes. Want juist door het snoeiafval in een hoekje te leggen, krijg je bijvoorbeeld egels in je tuin. En de egels die eten dan bijvoorbeeld weer de slakken op. En dat is natuurlijk een veel betere optie dan slakkenkorrels strooien, want vogels voeden hun jongen weer met de slakken die daaraan gestorven zijn en dat wil je natuurlijk niet. Je moet wel zorgen dat de egels ook daadwerkelijk je tuin in kunnen natuurlijk, dus als je een schutting hebt dan is het handig om daar een opening in te maken voor de egels.

3. Houd op met schoffelen en spitten

Je moet het bodemleven rust gooien. Als je fanatiek aan het schoffelen slaat, verstoor je het bodemleven, verarm je de grond, geef je onkruid meer kans om te groeien en er komt veel CO2 bij vrij. En dat wil je niet. Wat dan wel? Je kan organisch materiaal op de aarde leggen, zoals mulchen. Hier leven wormen, bacteriën en schimmels in die goed zijn voor de bodem en dus voor de plant.

4. Bewater je planten met regenwater

Planten zijn over het algemeen helemaal niet zo dol op leidingwater, omdat het vanwege de kalk vaak te hard is. Dat geldt trouwens ook voor kamerplanten. Er zitten bovendien stoffen in, die maken dat de planten de voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen. Vang het regenwater dus op en gebruik een gieter om ze water te geven. Als je planten vaak een beetje water geeft, gaan ze trouwens ondiep wortelen en worden ze lui. Geef je ze minder vaak water, dan gaan ze dieper wortelen en is het steeds minder vaak nodig om ze water te geven.

5. Maak een plan voor je tuin

Je kan je tuin natuurlijk organisch laten ontstaan, maar je kan ook een plan maken waarbij je rekening houdt met de bloeitijd van bepaalde planten. Als je dat een beetje geordend aanpakt, heb je het hele jaar door bloeiende bloemen in je tuin staan. Kijk ook even welke kleur bloemen je bij elkaar wil zetten (misschien houd je van een bonte tuin, maar het kan ook zijn dat je juist alles in dezelfde tinten wil) en plant zoveel mogelijk inheemse planten. Dat zijn planten die al honderden jaren voorkomen in ons land, onderdeel uitmaken van het natuurlijk ecosysteem en waar insecten vaak van afhankelijk zijn.

In het boek van Anne Wieggers staan nog veel meer tips. Bijvoorbeeld voor het aanleggen van een geveltuin of een boomspiegel (de grond rondom de boom) of voor potplanten op je balkon en dakterras.

Wij mogen een exemplaar van het boek weggeven. Wil je kans maken? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief (als je dat niet al gedaan had natuurlijk) en laat hieronder in een reactie weten waarom juist jij dit boek wil winnen.

Over de schrijver

59 reacties op “5 tips voor voor een mooie duurzame tuin van ecologisch tuinontwerper Anne Wieggers”

 1. Onbehoorlijk groot is onze tuin /boomgaard Van het zomerhuis vd boerderij onder de rook van Amsterdam
  Dit voorjaar 3 hoogstambomen door de storm om en nieuwe geplaatst
  Bij planting in februari extreem veel water
  Nu met deze extreme hitte weer een grote zorg Kortom beetje tuin moe en zou wat tips goed kunnen gebruiken vooral planten rond de spiegel van bomen meer inheemse planten misschien om dan de ommezwaai ook vast te leggen ??
  Want het is hier wel een paradijs helaas met te veel werk/zorg

 2. Sinds kort heb ik weer een tuin op een volkstuin complex , de tuin is geheel leeggehaald met e shovel en kan en wil ik de natuur zijn gang laten gaan.
  Ik kan wel wat steun gebruiken en het boek kan hier goed bij van pas komen.
  Geen gebaande paden voor mij en dat voor een perfectionist(kleintje)

 3. DOE MIJ DIE MAAR <3 Ik ben gestart met een opleiding Tuinarchitectuur, maar echt leren over duurzaam tuinieren lijkt nog steeds een (missend) hoofdstuk apart. Dit boek zou een hele welkome aanvulling zijn!

 4. Anne Wiegers laat zien dat je je hart kunt volgen en je geld kunt verdienen met dat te gaan doen wat je raakt. Wat je blij maakt. Dat is juist zo inspirerend. Nadenken waar je staat en overdenken wat je het liefst zou willen doen. Ook al lijkt dat in eerste instantie onmogelijk. Heerlijk om te lezen dat er zo veel mensen het anders willen doen met hun stuk tuin of weiland. Nadenken over tuinieren met de natuur samen is al een leuke bezigheid. En dan een plan maken, je laten inspireren en het gaan doen. Alle reacties maken dat ik er vrolijk van wordt.

 5. Op dit moment zijn we bezig om de tuin opnieuw in te richten. In ieder geval minder tegels, meer semi-verharding voor betere afwatering en meer groen. Het liefst op een duurzame manier. Daar kunnen we wel wat tips bij gebruiken. Zeer motiverend om aan de slag te gaan.

 6. Zo veel mooie reacties, daar kan mijn verhaal (voor een vriendin die een biologische pluktuin is begonnen in Weesp) niet tegen op. Succes met het kiezen van het winnende bericht.

 7. Ik ben al aardig duurzaam bezig met mijn tuin en inderdaad: men vindt het een rommeltje. Zelf zie ik wel een logische lijn in het weinige dat ik dan wél doe. Zou mooi zijn om met behulp van dit boek te kijken hoe ik mijn tuin ‘mooier’ kan laten ogen zonder in te boeten op de duurzaamheid. Dat soort tips kan ik nog goed gebruiken.

 8. Hoi! Onze voortuin moet helemaal aangepast worden, ik zou heel graag tips uit dit boek halen om dat duurzaam en bloemrijk te doen!

 9. Ik zou het boek graag aan mijn vrouw cadeau doen….stilaan zet ze de stap naar een ‘duurzame’ tuin…..hoop dat ze hier verdere inspiratie uit kan putten…

 10. Ik zou graag het boek willen winnen omdat ik van de natuur houdt en op dit moment een jaar in een nieuwbouw huis woon met alleen gras en terras. Er zijn steeds meer vlinders en insecten en vogels die het zwaar hebben en ik wil graag m’n groene steentje bijdragen aan een beter milieu en klimaat. Alle tips zijn dus van harte welkom.

Reacties zijn uitgeschakeld.