‘We hebben meubels gered die anders naar de sloop zouden gaan’

Lisa en Frank kochten een jaren ’20 huis in Den Haag en verbouwden de keuken met alleen maar tweedehands en duurzame materialen. Lisa vertelt:

Originele elementen

“Frank was meteen verliefd toen hij het huis op internet te koop zag staan. We besloten te gaan kijken. Het bleek een lot uit de loterij en we hebben het gekocht. Het is een huis uit eind jaren ’20 met nog originele elementen erin.”

Vintage keuken

“Na het laten aanleggen van vloer- en dakisolatie kwam het project ‘keuken’. We waren eraan toe om de keuken helemaal zelf aan te pakken. Het begon met het verzamelen van meubels voor de keuken. Op markplaats vonden we prachtige oude pannenrekjes en kastjes, de meeste uit de jaren ’50.  Het verzamelen werd een sport. We haalden het overal vandaan. Zo bestaat de keuken nu uit drie oude keukens. We hebben er alles uit gebruikt, zelfs tegeltjes, die nu in de tuin een plek hebben gekregen. Alles was nog helemaal in tact: kastjes, aanrechtblad, gootsteen, hangkastjes, glazen bakken, een hele grote kast, pannenrekjes.. Met zo’n zelf in elkaar gezette keuken is het wel belangrijk dat je goed meet en rekent. Het was echt een puzzel.”

Pannenrekje Jaren '50
Pannenrekje Jaren ’50

Meubels van de sloop redden

“We vonden dat vintage bij het huis paste. Bij keukenwinkels vind je vaak veel dezelfde elementen. Het sprak ons niet aan. En daarnaast genoten we ervan om het huis terug te brengen in oude stijl. En leek het ons duurzamer om dingen te hergebruiken. Dat gaf een goed gevoel. Het geeft zoveel voldoening om meubels te redden die anders naar de sloop zouden zijn gegaan. Die al klaar stonden om opgehaald te worden, of te verstoffen in een schuur.”

Oude schatten in je huis

“Wat ook heel leuk is, is het ontdekken van de geschiedenis van het huis. Zo kwamen we bijvoorbeeld de granito vloer tegen die onder twee vloeren verstopt bleek te zitten. Die hebben we dus eigenlijk ook gered! We zijn heel blij met het resultaat en genieten elke dag van de kleine en grote schatten die we gevonden hebben en een tweede leven hebben gegeven.”

Duurzame materialen

“Het lukte niet om de totale keuken van hergebruikt materiaal te maken. Sommige elementen zijn nieuw, maar wel duurzaam. Zoals het bamboeblad en de ledverlichting. En natuurlijk prijkt onze BinBang in de keuken, een set vuilnisbakken die het afval scheiden makkelijk maakt. De tegels die we aan de wand hebben geplaatst zijn dan wel weer tweedehands. We vonden ze via een groothandel waar allemaal oude bouwmaterialen verkocht worden. Ook dat was weer puzzelen want sommige hebben een andere maat.”

Whatsapp Image 2018 10 29 At 13.30.32 1
De Binbang, Een Set Vuilnisbakken Die Het Afval Scheiden Makkelijker Maakt

Ga je zelf ook duurzaam verbouwen? Drie tips

Tips van Lisa voor iedereen die ook de keuken duurzaam wil verbouwen:

  • Besef dat je even zonder fornuis leeft dus vries vooraf maaltijden in.
  •  Als je twijfelt of spullen wel in je keuken passen: meestal komt dat wel goed en er is meer mogelijk dan je denkt. Ondanks dat de vorm bijvoorbeeld niet passend lijkt.
  • Geef niet op en onthoud: het verbouwen is een hele opgave maar ook een hele leuke. Want je kan het helemaal doen zoal jij wilt en na afloop heb je iets unieks.

Keuken3 1
De Nieuwe, Oude Droomkeuken Van Lisa En Frank

Wil je meer weten over het vintage keuken avontuur van Lisa en Frank? Kijk dan ook op de blog www.familieduurzaam.nl en instagram.com/familieduurzaam

Over de schrijver