Janneke startte het grootste duurzame warenhuis in Nederland

Ruim een half jaar geleden openden de deuren van Green UP, het grootste duurzame warenhuis in Nederland. Een soort Hema, maar dan anders. Want alles wat je er kunt kopen en doen, maakt je leven een beetje duurzamer. Je vindt er huishoudartikelen, spullen voor persoonlijke verzorging, meubels, voedsel, kleding, vintage en nog veel meer onder één dak. Je kunt er ook eten en drinken. Dit unieke warenhuis vind je op een geweldige plek in Utrecht: het voormalige Broese-pand aan de Stadhuisbrug. Waarom begint iemand een duurzaam warenhuis van 1400 vierkante meter? Het Kan Wel sprak met Janneke Kreek, initiatiefnemer en oprichter.

Kleine stapjes

“Als heel veel mensen die nog niet met duurzaamheid bezig zijn, kleine stappen maken, dan gaat er wat veranderen. Ik wil het mensen makkelijk maken om een andere keuze te maken. Minder plastic, spullen die langer meegaan, sowieso minder spullen kopen. Dat soort dingen. Als we met meer mensen daarvoor kiezen, dan kan de productie van duurzame spullen omhoog, waardoor de prijzen weer dalen. Dan komt een groene leefstijl voor iedereen binnen handbereik”

Voor Janneke kwam het kantelmoment ruim tien jaar geleden. “Ik was op reis naar India. Ik geloofde mijn ogen niet. Ik zag de gevolgen van de enorme droogte en ook hoe mensen werden uitgebuit voor onze westerse producten en gemak. Het liet me niet los.” Eenmaal terug in Nederland ging ze zich steeds verder verdiepen in duurzaamheid en veranderde stukje bij beetje haar eigen leefstijl. “Ik ging eerst vegetarisch en na een aantal jaar veganistisch eten. Ik volgde een training over een zero waste lifestyle en begon in het klein door in huis eerst mijn badkamer zo plastic vrij mogelijk te krijgen. Mijn zwakte is kleding, daar heb veel van, maar ik koop nieuwe of tweedehands items die van goede kwaliteit zijn en daarom lang meegaan.”

Een duurzame HEMA


“Er was geen houden meer aan. Ik kon niet meer anders. Ik zegde mijn toenmalige baan als organisatiepsycholoog op en bedacht me wat ik wilde doen: niet alleen zelf duurzamer leven, maar dat ook voor andere mensen dichter bij brengen.” Het moest zo zijn dat ze in contact kwam met haar toenmalige compagnon die een retail-achtergrond had en al sparrend kwam een plan voor een duurzame variant van de Hema naar boven. “Hoe te gek zou het zijn als we alledaagse voorwerpen kunnen aanbieden vanuit een moderne insteek die laten zien dat duurzame keuzes leuk, makkelijk en zo betaalbaar mogelijk zijn!” Het business plan mondde uiteindelijk door Covid uit in een pop-up concept, genaamd E&co dat samen met 9 andere shop-in-shop ondernemers in het overkoepelende Green UP hun duurzame spullen te koop aan biedt. “Het was geweldig om allerlei duurzame ondernemers te mogen leren kennen en hun passie te voelen voor de duurzame missie die ze allemaal op hun eigen wijze hebben. Met zijn allen bieden we een heel breed assortiment en een beleving aan. Het assortiment is nu nog wel wat duurder dan de Hema, want helaas kost duurzame produceren nog altijd meer dan regulier. Maar omdat het om veelal alledaagse spullen gaat die je toch nodig hebt, kan een bezoekje aan Green UP je zeker inspireren om een duurzamere versie aan te schaffen waar je een beter gevoel aan over houdt.”

Een pop-up store


“De locatie is tijdelijk. Met de gemeente Utrecht hebben we afgesproken dat we er voor 2 jaar in kunnen, mogelijk met verlenging. Helaas voor een pop-up in coronatijden wel tegen tamelijk commerciële huurprijzen. Die brengen we als huurders samen op. Ik zou wel willen dat de gemeente ons meer zag als aanjager van de circulaire economie, in plaats van als gewone winkel. Dat zou ons helpen, maar ook de duurzame doelstellingen van de gemeente zelf dichter bij brengen.” Bij de inrichting van het gebouw zijn veel gebruikte en gerecyclede materialen gebruikt. “En dit zou ik ook nog wel meer willen toepassen, een podium bieden aan circulaire innovaties en samen als ondernemers nog meer circulair te werk gaan, elkaars grondstoffen leveren en benutten bijvoorbeeld.”

Wensen voor de toekomst

Janneke vertelt dat ze laatst hoorde dat het in Amsterdam gonsde: We moeten naar Utrecht, naar dat duurzame warenhuis. “Da’s best bijzonder toch? Meestal is het andersom. De uitdaging nu is dat we mogen blijven in Utrecht, het liefst op deze plek. Maar eigenlijk is mijn droom dat het niet bij Utrecht blijft en dat we ook op andere plekken in Nederland betaalbaar en duurzaam assortiment aan kunnen bieden met Green UP

Ben je in Utrecht ga dan eens een kijkje nemen. Bij Green UP kun je uren rondzwerven en je laten inspireren. Er is ook een botanische binnentuin met restaurant. “We zijn met verschillende ondernemers, die allemaal hun eigen verhaal hebben. Maar met zijn allen willen we duurzame keuzes leuk en makkelijker maken, dat is wat ons drijft”.

“Het zijn duizend kleine onafhankelijke keuzes die samen het verschil maken”

Over de schrijver