Hier kun je duurzaam winkelen. Vanuit je luie stoel

Duurzaam winkelen wordt steeds gemakkelijker. Dankzij een aantal platforms (en natuurlijk onze overzichtspagina met duurzame kledingwinkels) hoef je echt de deur niet meer uit om te vinden wat je zoekt. En er zeker niet voor in de rij te staan.

Duurzaam winkelen

Gigantisch lange rijen met mensen stonden er afgelopen vrijdag voor de goedkope modeketens, zoals Primark, Zara en H&M. Na weken afzien, kon er eindelijk weer geshopt worden. Kledingstukken van een paar euro, die over een paar weken of maanden weer in de vuilnisbak belanden, maar de koper even een geluksmomentje gaven.

De meest vervuilende industrie

De mode-industrie is ondanks alle inspanningen van activisten, duurzame modemerken en influencers nog steeds een van de meest vervuilende industrieën, verantwoordelijk voor 8% van de broeikasuitstoot op aarde. En 20 tot 25% van de wereldwijd geproduceerde chemicaliën worden in de textielindustrie gebruikt. Veel kledingstukken bevatten microplastics en daarnaast is er zo veel overproductie dat veel kleding binnen een jaar weer op de afvalberg belandt. Maar ook werken er nog steeds mensen onder verschrikkelijke omstandigheden. Helemaal sinds de modemerken door de coronacrisis nog verder onder druk kwamen te staan, maar er zijn er ook positieve ontwikkelingen. Dankzij een aantal platforms wordt het voor steeds meer mensen gemakkelijker om duurzame kleding te vinden.

Renoon

Als je op zoek bent naar iets nieuws, dan kun je gebruik maken van het nieuwe platform Renoon. Het platform werkt heel simpel. Je download de app en beantwoordt een paar vragen over wat je belangrijk vindt aan duurzame kleding. Zo stel je filters in voor je toekomstige zoekopdrachten. Het platform werkt met vijf categorieën: milieu, menselijk welzijn, diervriendelijkheid, innovatie & technologie en moderne consumptie. Bij elke categorie kan je aangeven wat je belangrijk vindt.

Project Cece

Het shoppingplatform project CeCe maakt het je super gemakkelijk om duurzame kleding te kopen. Tot voor kort was het nog lastig en tijdrovend om grote en kleine webshops af te zoeken naar de perfecte duurzame jurk of trui, maar dat is verleden tijd. Project CeCe, dat staat voor conscious clothing, verzamelt het duurzame aanbod van bijna 100 webshops voor mannen, vrouwen en kinderen. Door de goede zoekmachine vind je zo wat je zoekt.

Good on You

Sta je op het punt om een kledingstuk te kopen of online te bestellen en wil je weten of het een verantwoorde keuze is, dan kun je gebruik maken van Good on You. Deze website en mobiele app geeft je inzicht in de ethische scores van duizenden modemerken. Ze scoren de merken op de impact die ze hebben op de planeet, mensen en dieren.

Inspiratie opdoen in Ecopolitan

Tenslotte groeit ook het aantal duurzame merken, gebruiken we steeds meer bijzondere materialen, is een groeiend aantal mensen zich bewust dat kleding geen wegwerpproduct is en willen modebedrijven vaker lokaal produceren.
De Nederlandse Map Renes verzamelde veel van deze ontwikkelingen in het mooie, positieve modemagazine Ecopolitan #2 en geeft je een inkijkje in de toekomst van de mode. Het magazine kun je gratis lezen.
En dan dit nog …

Ga je mee op plastic dieet?

En zoek je informatie en inspiratie om (micro)plastics uit je kledingkast te weren? Schrijf je dan hier in voor onze speciale nieuwsbrief, want in mei gaan we plastic verminderen. De nieuwsbrief stopt aan het einde van de maand automatisch.
Samen met Dille & Kamille testen we in deze maand ook diverse zero waste producten voor thuis en onderweg.
Als je onze enquête over je plastic gebruik invult, dan maak je kans op een tegoedbon van 25 euro te besteden bij Dille & Kamille

Over de schrijver