Dit klassieke witte overhemd maakt van iedere man een stijlicoon

Wit overhemd van - cees n co -. Foto: - cees n co -
Acteur Gijs Scholten van Aschat in een overhemd van – cees n co -. Foto: -cees n co-

Je zou zeggen dat er aan het klassieke witte overhemd voor mannen niets meer te verbeteren valt. Daar is kostuumontwerpster Arien de Vries het niet mee eens. Zij “herdefinieerde” het witte overhemd. “Daar waar de vrouwen hun ‘little black dress’ hebben, moeten mannen hun ‘favourite white shirt’ krijgen.” Ze hield zoveel mogelijk rekening met duurzame aspecten en verkoopt de overhemden nu via – cees n co -. Hier is haar verhaal.

Wil je ook genieten van stijlvolle en tijdloze kwaliteit voor een goede prijs? Koop hier het ‘classic white shirt’ van Arien de Vries

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben geboren in Sao Paulo, Brazilië. Vier jaar later verhuisden mijn ouders naar Mumbai, waar ik tot mijn tiende heb gewoond. Sinds 1980 woon en werk ik in Amsterdam. Daar heb ik de Rietveldacademie doorlopen en studeerde ik in 1986 af op theatervormgeving. Sinds die tijd werk ik als kostuumontwerpster voor verschillende theatergezelschappen, operahuizen en televisie.

In mijn werk voor verschillende theaterproducties en op de filmset. Geïnspireerd door het werken met verschillende mensen en stijlen ontstond het idee om het klassieke witte overhemd opnieuw te definiëren, een ‘all time classic’ die comfortabel zit. Daar waar de vrouwen hun ‘little black dress’ hebben, moeten mannen hun ‘favourite white shirt’ krijgen. Eenvoudig, degelijk, vakkundig gemaakt en stijlvol.

Ontwerper Arien de Vries van - cees n co -. Foto: - cees n co -
Ontwerper Arien de Vries met een wit overhemd van – cees n co -. Foto: – cees n co –
Waar vond jij je inspiratie?Is dat ook de reden waarom je voor poplin koos?

Ja, de stof is een stevige, crispy, dicht geweven poplin. Poplin onderscheidt zich van andere stoffen doordat er meer en veel dunnere ketting- dan inslaggarens per cm worden gebruikt. In verband met recycling tot nieuwe grondstof hebben we voor 100% katoen gekozen en combinaties met polyester en nylon uitgesloten. Bovendien voegen we geen chemicaliën toe. Voor onze oplages is ecologische katoen nog erg kostbaar. Samen met ons atelier in Mumbai zijn we er wel naar op zoek. Maar de juiste kwaliteit met de juiste de uitstraling hebben we nog niet gevonden.

Waarom besteden jullie zoveel aandacht aan de verpakking?

We vinden dat bij onze klanten, wanneer ze het overhemd van de postbezorger ontvangen, het gevoel moet ontstaan dat ze een prijs gewonnen hebben of een cadeau ontvangen. Ook die zorg hoort bij een goed product. En ook hier blijkt dat het nauwelijks kostenverhogend werkt als je dit doet met gerecycleerde materialen. Bovendien kan de doos hergebruikt worden en het organdy zakje is erg handig als waszak of als schoenenzak mee op reis.

Wanneer ontstond het idee dat het shirt ook duurzaam moest zijn?

Ik heb altijd al gevonden dat producenten niet alleen verantwoordelijk zijn voor het vervaardigen van hun producten maar ook voor het verantwoord “opruimen” daarvan. Voor mij stond dus vanaf het begin al vast dat mijn witte overhemd ook een duurzaam overhemd moest worden. Niet alleen de aard van grondstoffen speelde hierin een belangrijke rol, maar ook de levensduur was voor mij van groot belang. Daarom wilde ik een overhemd ontwikkelen dat niet modieus was. Een overhemd dat niet onderhevig was aan trends en na één seizoen al weer afgedankt zou worden. Ik wilde het favoriete overhemd maken dat lang meegaat en waar je eigenlijk geen afscheid van kunt nemen. Een overhemd dat comfortabel zit totdat het tot op de draad versleten is.

En daarom werken jullie ook met statiegeld…

Ja. Per jaar wordt er in Nederland nog steeds zo’n 135 miljoen kilo aan kleding weggegooid. Dat is zonde! Met het statiegeld concept hoop ik dat mijn overhemden niet worden weggegooid maar weer bij mij worden ingeleverd zodat ze verwerkt kunnen worden tot grondstof voor nieuwe producten. Daarom kan – als het moment van afscheid van het overhemd toch gekomen is – dit weer bij ons worden ingeleverd. Dan krijg je de 15 euro statiegeld die je betaald hebt terug.

Als het overhemd na 3 jaar niet ingeleverd is, doneren we het statiegeld aan Terre des Hommes. De klant krijgt natuurlijk eerst wel een herinneringsmail.

Wit overhemd van - cees n co -. Foto: - cees n co -
Wit overhemd van – cees n co -. Foto: – cees n co –
Hoe wordt er door klanten gereageerd op het overhemd?

Ik ben ontzettend blij met de reacties die we krijgen. Veel van onze klanten maken leuke foto’s van zichzelf in hun nieuwe aanwinst en schrijven daar een positieve recensie bij die wij plaatsen op onze site. Ook internationale modebloggers reageren positief op het shirt.

Op verzoek van veel klanten hebben we besloten onze collectie uit te breiden. Na de start met het perfect white shirt is er dit jaar ook een ultimate blue shirt bijgekomen. Het is een frisse kleur blauw die niet te vinden is in de reguliere winkels. Velen zijn blij met de witte en de blauwe – cees n co – shirts in hun garderobe. Voorlopig houden we het conform onze uitgangspunt van duurzaamheid en eenvoud bij deze twee kleuren.

Wil je ook genieten van stijlvolle en tijdloze kwaliteit voor een goede prijs? Koop hier het ‘classic white shirt’ van Arien de Vries

Over de schrijver