De strowijk in Nijmegen maakt je gegarandeerd jaloers

Bron: Facebook Strowijk Nijmegen
Bron: Facebook Strowijk Nijmegen

Een aantal burgers in Nijmegen laat zien hoe je mooi, sociaal en duurzaam kunt wonen. Na lange jaren van voorbereiding en activiteit opende begin mei de eerste strowijk van Nederland in Nijmegen. De wijk heet Iewan en hoewel het grotendeels gebouwd is van geel stro, maakt het iedereen met een hart voor duurzaamheid groen van jaloezie.

Iewan is een duurzaam wooncomplex van stro, leem en hout, gezamenlijk gebouwd door vrijwilligers, huurders en vakmensen. Iewan ligt in de Nijmeegse wijk Lent en bestaat uit 24 sociale woonheden. Er zijn eenpersoonswoningen, tweepersoonswoningen, woningen voor woongroepen, gezinswoningen en woningen voor eenoudergezinnen. De wijk is ontstaan uit een droom om duurzaam maar ook sociaal te wonen en leven.

[adrotate banner=”34″]

Duurzaam wonen met stro

De wijk biedt een thuis aan ongeveer 40 volwassenen en 10 kinderen. Behalve de woonheden heeft het complex ook een aantal gedeelde voorzieningen zoals een washok, een gemeenschappelijke woonkamer en keuken, een klushok en een voedselcoöperatiewinkel waar biologische producten gezamenlijk worden ingekocht. Daarnaast is er De Kleine Wiel, een multifunctioneel gebouw waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen dingen kunnen doen zoals samen eten, werkruimtes huren en cursussen volgen.

Behalve dat het complex is gebouwd van duurzame materialen, is het ook voorzien van een zogenaamd helofytenfilter. Dit filter zuivert het afvalwater van de gemeenschap, wat vervolgens gebruikt kan worden voor het doorspoelen van de toiletten en om planten mee te bewateren. Regenwater van de woningen wordt opgevangen en gebruikt voor wasmachines. Iewan vermijdt fossiele brandstoffen en is dan ook niet aangesloten op het gasnet. Meer weten over hoe de bewoners van Iewan zo duurzaam mogelijk leven? Klik hier.

Video
In deze video kun je zien hoe Iewan wordt gebouwd. Ook wordt er verteld hoe het idee is ontstaan en hoe de bouw in zijn werk is gegaan. Bewoners vertellen wat hun aanspreekt aan Iewan en waarom zij er (zijn) gaan wonen.

3 reacties op “De strowijk in Nijmegen maakt je gegarandeerd jaloers”

    1. Beste Hans, Iewan heeft inderdaad subsidie gekregen, maar dit is niet “meer dan een miljoen”. Aan Iewan en Meer Generatiewonen Nederland (MWN), een project dat tweemaal zo groot wordt als Iewan, is samen 300.000 euro subsidie van de gemeente Nijmegen toegekend en 500.000 euro subsidie van de provincie Gelderland.

Reacties zijn uitgeschakeld.