Duurzaamheid en cryptocurrencies, hoe zit dat eigenlijk?

Dacht jij vroeger ook dat digitaal duurzaam was? Dan ben je vast niet de enige. Toen Bitcoins en andere cryptocurrency in opkomst waren, hadden veel mensen bezwaar. Vooral op het gebied van veiligheid, maar duurzaamheid was daarbijniet echt een onderwerp. Wie besefte toen al hoeveel energie nodig was om dit systeem te laten werken?

1.300 soorten cryptovaluta

Inmiddels weten we wel beter. In de afgelopen jaren nam de ontwikkeling van cryptovaluta een vlucht. Bitcoin, Ethereum en Ripple kennen we allemaal wel, maar er zijn ook nog 1.300 andere soorten.
Om te kunnen handelen in cryptomunten heb je een digitale portemonnee nodig. Dit heet een wallet. Je kunt deze wallet aanvragen op een van de wallet platforms en je kunt kiezen voor een online, offline of mobiele variant. Met een wallet in je bezit, kun je een stukje, bijvoorbeeld een Bitcoin kopen en daarmee koop je ook weer andere cryptomunten.
Wil je bitcoins kopen, dan wordt jouw geld anoniem verruild voor een (stukje) bitcoin. Die transactie moet bevestigd worden in een block, dat iedere 10 minuten wordt toegevoegd aan het blockchain network. Dit proces heet mining.

Het ‘minen’ kost heel veel energie

Het duurzaamheidsprobleem met cryptocurrency is vooral het ‘minen’ van de digitale munten. Het ‘minen’ gebeurt op grote computers in landen zoals China en India. Deze computers gebruiken heel veel energie en we weten dat deze landen weinig duurzame energie opwekken.
Om een vergelijking te maken, het minen van Bitcoins kost meer energie dan het jaarlijkse energieverbruik van een land zoals Bulgarije. Datzelfde is ook het geval bij andere valuta, maar het is niet meer weg te denken. De investeerders nemen eigenlijk alleen maar in aantal toe.

Grote investeringen

In januari kwam bijvoorbeeld naar buiten dat de 23erijkste man ter wereld, de Chinese Ka-Sing, één van de grote investeerders in het cryptocurrencies exchangebedrijf Bakkt. Bakkt is een bedrijf dat digitale bezittingen van mensen en bedrijven veilig kan opslaan en kan overboeken. Een belangrijk signaal, want uiteindelijk draait het allemaal om de beveiliging van je digitale vermogen en daar wordt flink in geïnvesteerd.
Een andere ontwikkeling, die volop aan de gang is, zijn de zogenaamde ‘trading robots’, zoals bijvoorbeeld bitcoin profit. Bij het beleggen in aandelen zijn deze robots heel normaal, maar bij cryptocurrencies is het nieuw. Het is ook nog niet duidelijk hoe betrouwbaar ze zijn.
Het is voor ons allemaal wel duidelijk dat cryptovaluta geen stille dood zullen sterven. Zij zullen, maar in de komende jaren waarschijnlijk alleen maar verder zal groeien. Gelukkig zien we daarom ook steeds vaker duurzame cryptovaluta op de markt komen.

Duurzame cryptocurrency in opkomst

HydroMiner is een currency die waterkracht gebruikt om te minen; WePower en Harvest Project kiezen voor wind- en zonne-energie. En het allermooiste is dat de extra opbrengsten worden gestoken in onderzoek naar klimaatverandering. Daarnaast is een aantal bestaande cryptocurrencies bezig om hun energieverbruik te verminderen.
Laten we hopen dat deze ontwikkelingen snel gaan, want dan is digitaal ineens toch weer duurzaam.

Voor meer financiële tips kijk hier.

Over de schrijver