Duurzaamheid maakt mensen gelukkig

Elk jaar verschijnt het World Happiness Report. En elk jaar komen daar min of meer dezelfde dingen uit tevoorschijn. Maar dit jaar kwamen er ook wat nieuwe feiten naar voren. Zo lijkt er een sterk verband te bestaan tussen het halen van de Sustainable Development Goals en het welzijn van mensen. Milieumaatregelen lijken een direct effect te hebben op hoe mensen de kwaliteit van hun leven ervaren. In andere woorden: duurzaamheid kan mensen gelukkig maken (wij wisten dat natuurlijk al lang, maar toch).

Sustainability Development Goals

De Verenigde Naties hebben in 2015 in totaal 17 Sustainable Development Goals (SDG’s) opgesteld, die we met z’n allen in 2030 zouden moeten halen. Deze doelen variëren van het bestrijden van armoede, honger en ongelijkheid tot betaalbare, duurzame energie en het bestrijden van klimaatverandering. Uit onderzoek van de Oxford Universiteit blijkt nu dat vooruitgang in het halen van die duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN een positief effect heeft op ons welzijn. Duurzame ontwikkeling maakt ons gelukkiger.

Deze landen zijn gelukkig

Zo scoren landen die verder zijn in het bereiken van die SDG’s doorgaans ook beter als het gaat om geluk. Zo voeren de Scandinavische landen beide lijsten aan. Neem bijvoorbeeld Finland, Noorwegen en Denemarken, die dit jaar ook weer hoog scoorden op de lijst van gelukkigste landen van het World Happiness Report 2020. In die lijst doet Nederland het overigens ook niet slecht: we staan na nog voor Zweden op de zesde plek (één plekje lager dan vorig jaar, dat wel). Overigens is dit pre-coronatijd gemeten, in 2019. Dus wie weet hoe de kaarten er nu voor liggen, maar goed.

Duurzaamheid maakt ons gelukkig

Als landen rijker worden, stagneert de groei in welzijn op een gegeven moment. We worden dan dus niet meer gelukkig van economische groei, tenzij duurzaamheid om de hoek komt kijken. Pas als we dingen als ongelijkheid en het klimaat gaan aanpakken, groeit ons geluk en welzijn weer verder, aldus dr. Jan-Emmanuel De Neve, directeur van het Wellbeing Research Centre in Oxford.

Schonere lucht en natuur

Uit het onderzoek van Oxford University blijkt dat mensen bereid zijn te betalen voor waarneembaar schonere lucht. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de natuur de mentale gezondheid verbetert. Goed om te weten, zeker in deze tijd van lockdown waarin eenzaamheid en depressie op de loer ligt. Tijdens de eerste lockdown in het voorjaar trokken we er al massaal op uit om die natuur op te zoeken en wij verachten dat dit ook nu -ondanks het koudere weer- wel weer zal gebeuren. Je wordt er tenslotte gezonder en gelukkiger van.

Gelukkiger op het platteland

Overigens komt uit het World Happiness Report 2020 ook naar voren dat mensen in steden over het algemeen gelukkiger zijn dan op het platteland. Dat heeft alles te maken met de levensstandaard, die in veel landen hoger is in de steden. Grappig genoeg vormen een paar landen een uitzondering op deze regel, waaronder Nederland. Hier zijn mensen buiten de steden juist gelukkiger. Dat heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat we hier relatief dichtbij de stad kunnen wonen en dus ook kunnen profiteren van alles wat een stad te bieden heeft zonder de nadelen te hoeven ervaren (zoals weinig natuur, weinig ruimte en drukte).

Het is natuurlijk een beetje koffiedik kijken, maar de Coronacrisis zal dit alleen maar versterken, zeker nu de stad op slot zit. Want wat zijn de voordelen dan nog om er te wonen? En nu we ook in de toekomst waarschijnlijk veel meer vanuit huis kunnen werken, is er geen echte reden meer om dichtbij de stad (en kantoor) te wonen. Dat merken wij ook uit de reacties van onze lezers: de natuur en het platteland trekt.

Zingeving en verbinding

Overigens is het idee dat duurzaamheid voor geluk zorgt niet helemaal nieuw. In 2018 stelde dr. Mark Williams, directeur van Action for Happiness, ook al dat een duurzame lifestyle ons gelukkig maakt. Het geeft ons een gevoel van zingeving en helpt ons te zien dat we onderdeel uitmaken van iets groters. En op zijn beurt geeft dan weer een gevoel van verbondenheid

Heeft een duurzame lifestyle jou gelukkiger gemaakt? Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten.  Lees ook: Met deze meditatie activeer je het gelukshormoon oxytocine. 

Over de schrijver