Wat is het meest duurzame initiatief van Utrecht?

Afbeelding: Duurzame Week
Afbeelding: Duurzame Week

Tijdens de Duurzame Week (4 t/m 10 oktober) worden drie Awards uitgereikt voor Utrechtse duurzame initiatieven. Vanaf nu kan iedereen op zijn of haar favorieten stemmen via duurzameweek.nl. De Duurzame Week Awards zijn dé prijzen voor organisaties die in Utrecht duurzaamheid in de praktijk brengen. De feestelijke uitreiking in de categorieën Retail, Horeca en Service is op 10 oktober, de Dag van de Duurzaamheid.
De eerste editie van de Duurzame Week Utrecht wil inspireren, verbinden en zichtbaar maken op het gebied van ecologische duurzaamheid. Zij heeft deze Awards in het leven geroepen om organisaties en initiatieven in het zonnetje te zetten die op dit gebied het goede voorbeeld geven. Daarnaast komt er een breed festivalachtig programma met evenementen, workshops en lezingen. Voor zowel geïnteresseerde inwoners als voor mensen die professioneel met duurzaamheid bezig (willen) zijn.
De organisatie van de Duurzame Week heeft een voorselectie gemaakt uit de honderden kandidaten die in Utrecht op het gebied van duurzaamheid actief zijn. ‘Van elektrisch vervoer tot biologische eettentjes en van zonnepanelen tot recycling, er gebeurt zóveel in de stad, de keuze was lastig’, aldus de enthousiaste Margit Végh, een van de organisatoren van de Duurzame Week. ‘Het is echt inspirerend om te zien hoe duurzaamheid leeft onder de Utrechters.’
Per categorie zijn drie initiatieven genomineerd. Voor Horeca zijn dat de Frietwinkel en restaurants Gys en Broei. De genomineerden bij Retail zijn de Vegetarische Slager, cadeauwinkel WAAR en Rechtstreex, waar bij lokale boeren voedsel besteld kan worden. En voor Service zijn dat brouwerij De Leckere, sloepverhuurder GreenJoy en Climate-KIC, dat starters, studenten en vernieuwers samenbrengt om klimaatuitdagingen aan te gaan. Op de site van de Duurzame Week kan iedereen per categorie stemmen op zijn of haar favoriet.
Nadat de stemming op 10 oktober sluit, gaat ook een deskundige jury zich buigen over de genomineerden. De stemmen van de juryleden tellen even zwaar als die van het algemene publiek. Tijdens een feestelijke avond in de Kargadoor worden filmpjes vertoond die van alle genomineerden zijn gemaakt en worden de winnaars bekendgemaakt. Zij krijgen van de juryvoorzitter de Awards uitgereikt. Deze zijn geheel uit gerecycled materiaal vervaardigd.

Over de schrijver