Duurzaam of niet; een autoverzekering is verplicht. Bij het kopen van een auto is dit dan ook het eerste dat je moet regelen voordat je de weg op mag. Bij de keuze voor het verzekeren van je auto zijn er verschillende aspecten waar je op kunt letten. Voor een bewuste keuze wil je het liefst een duurzame autoverzekering. Voor welke dekking kies je en waar moet je op letten wanneer je een elektrische auto of tweedehands auto verzekerd? En hoe zit het wanneer je een auto huurt of leent?
Wat is een duurzame autoverzekering?
Een verzekeraar heeft door de betaalde premies een grote financiële ruimte. Deze wordt natuurlijk deels gebruikt voor dekking van aanspraken op de verzekering. Een ander groot deel wordt gebruikt voor beleggingen. Dit is dan ook waar het verschil in duurzaamheid kan worden gemaakt. Wordt er bijvoorbeeld geïnvesteerd in milieuvriendelijke projecten, duurzame doelen of groene energie? Hoe duurzaam een zorgverzekering is, kun je terugzien op onafhankelijke vergelijkingssites of de website van de autoverzekeraar zelf.
Drie standaard dekkingen
De minimale autoverzekering die je af moet sluiten is een WA-verzekering; wettelijke aansprakelijkheid. Dit houdt in dat je verzekerd bent voor schade die je met je auto bij iemand anders aanricht. Niet alleen schade aan personen wordt vergoed, ook schade aan objecten. Vind je de dekking van een WA verzekering auto te mager? Dan is de dekking WA + Beperkt Casco misschien meer iets voor jou. Hiermee wordt ook bepaalde schade aan jouw auto vergoed. Zoals schade door bijvoorbeeld een brand, storm, inbraak of aanrijding met een loslopend dier. Wil je dat ook schade door een aanrijding of botsing en vandalisme vergoed wordt? Kies dan voor een allrisk autoverzekering (WA + Volledig Casco).
Elektrische auto verzekeren
Een elektrische auto is beter voor het milieu en rijdt ook nog eens goedkoper. Een ‘stekker auto’ verzekeren is bij de meeste aanbieders duurder dan een vergelijkbare brandstofauto. Dit komt door de kostbare accu en dat elektrische auto’s vaak zwaarder zijn dan benzine auto’s. Daarbij zijn eventuele reparatiekosten doorgaans hoger. Omdat elektrische auto’s relatief duur zijn en vaak nog niet zo oud, is een allrisk dekking meestal de beste keuze. Let bij het verzekeren van een elektrische auto ook goed op de dekking voor accessoires zoals bijvoorbeeld laadkabels. Tenslotte is het goed te weten dat sommige autoverzekeraars extra veiligheidseisen stellen aan elektrische auto’s. Controleer dus van tevoren of de beveiliging van je auto aan de gestelde voorwaarden voldoet.
Tweedehandsauto verzekeren
Een tweedehandsauto kán een duurzame keuze zijn, mits het een relatief energiezuinige is. Wanneer je een auto koopt met veel kilometers op de teller, is de kans op mankementen wel groter. Vooral wanneer je zelf niet handig bent of regelmatig ver weg gaat, kan het afsluiten van pechhulp als aanvullende optie verstandig zijn. Daarnaast is het zonde om een oudere auto met volledige dekking te verzekeren omdat de premiekosten niet opwegen tegen de waarde van de auto. Heb je geen idee hoe je je tweedehands auto moet verzekeren dan kun je onderstaande richtlijnen gebruiken:
- WA: auto’s ouder dan tien jaar
- WA + Beperkt Casco: auto’s van zes tot tien jaar
- WA + Volledig Casco: auto’s jonger dan zes jaar
Verder is het goed te weten dat je de schadevrije jaren van je vorige autoverzekering over kunt nemen wanneer deze als enige wagen op je naam staat. En hoe langer je schadevrij rijdt, des te meer kans op een korting op je verzekeringspremie.
Auto huren of lenen
Geen auto in bezig maar wanneer nodig lenen of huren, is een duurzame keuze! Hoe zit het dan met de verzekering? De autoverzekering is gekoppeld aan het kenteken en niet aan de persoon. Je kunt dus met een gerust hart gebruik maken van een leen- of deelauto. Mits deze natuurlijk verzekerd is ;-). Dit kan anders liggen voor eventuele pechhulp. Hierbij heb je namelijk de keuze om dit op persoon of voor de auto af te sluiten. Het is dus goed om dit van tevoren te weten voor het geval dat je met panne of lege accu langs de weg komt te staan.
Wanneer je weet welk soort verzekering bij je past, vergelijk de verschillende aanbieders dan met elkaar voor het maken van de beste keuze. Drive safe!