Duurzame badkamer – 5 unieke tips

Duurzame badkamer uitzoeken? De badkamer is een ruimte waar we dagelijks gebruik van maken, maar die vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om duurzaamheid. Gelukkig zijn er tal van eenvoudige en unieke manieren waarop je jouw badkamer kunt transformeren tot een milieuvriendelijke oase. In dit artikel delen we 4 unieke tips voor een duurzame badkamer.

Tip 1 Duurzame toilet

De meeste mensen kiezen nog altijd voor een toilet dat je normaal doorspoelt. Daarbij zit er meestal ook een waterbesparende knop op. Daarnaast kun je eenvoudig het toilet verduurzamen met iets wat je dagelijks gebruikt: het toiletpapier. Een hele mooie optie is bijvoorbeeld het toiletpapier van The Good Roll: 100 procent boom vriendelijk toiletpapier. Zij doneren 50 procent van hun nettowinst aan de bouw van toiletten in Ghana. Het papier is bovendien van 100 procent Europees bamboe en gerecycled papier dat geen chloor, kleur- of geurstoffen bevat.

Wil je helemaal van het toiletpapier af? Overweeg dan een bidet. Men zegt dat een bidet veelal milieuvriendelijker is dan een gangbaar toilet waarbij je toiletpapier gebruikt. Bij een nieuwe badkamer is een bidet dus zeker het overwegen waard.

Voor wie een huis gaat bouwen, is een toilet dat gebruik maakt van regenwater mogelijk een optie. Een zogenaamd grijswatersysteem is ook mogelijk. Met een grijswatersysteem kun je bijvoorbeeld douchewater opvangen voor hergebruik voor het doorspoelen van het toilet. Daarmee bespaar je niet alleen water, maar ook kosten.

Tip 2 Duurzamere badkamer: zoek naar materialen

Tegenwoordig zijn er steeds meer fabrikanten zich bewust van de behoefte aan meer bewust en duurzaam gebruik van grondstoffen. Zo kun je dus al kiezen voor tegelwerk waarbij met het productieproces kritisch is gekeken naar de grondstoffen en de bewerkingen. Daarbij zijn afvalstoffen zoveel mogelijk recyclebaar.

Tip 3 Daglicht

Maak meer gebruik van natuurlijke verlichting: ramen voor daglicht en ondoorzichtige glazen blokken in plaats van tegels als afscheidingsmuur zorgen voor meer natuurlijk licht. Daarbij kun je gebruik maken van plakfolie voor de ramen of van melkglas, zodat je geen inkijk hebt. Daarnaast kun je eventueel jaloezieën gebruiken voor wat extra privacy.

Tip 4 Minimalisme in je duurzame badkamer

Weet je wat de meeste impact heeft op het milieu? Dat zijn spullen. Spullen kosten energie en de productie van spullen zorgt vaak voor veel CO2 uitstoot. Minimaliseer daarom rommel in je badkamer en gebruik slimme opbergoplossingen. Kies voor herbruikbare manden of bakjes gemaakt van gerecyclede materialen om je toiletartikelen en handdoeken te organiseren. Dit vermindert niet alleen afval, maar geeft je badkamer ook een opgeruimde en rustgevende uitstraling.

 Tip 5 Compensatie

Voor veel mensen is het een uitdaging: hoe behoud je comfort, blijft de badkamer stijlvol en is het toch een stuk duurzamer? Vind een passende wastafel meubel is vaak een hele uitdaging als die wastafel ook nog eens duurzaam moet zijn. Is er geen passende duurzame oplossing? Dan is altijd nog compensatie nog een optie. Wil je bijvoorbeeld graag een passend houten wastafel meubel? Compenseer dan het hout duur bijvoorbeeld met een bosbomenabonnement bij Ecotree. Zo help je in ieder geval met het voorkomen van ontbossing.

Wil je ook je keuken verduurzamen? Kijk dan hier.

Over de schrijver