Op een duurzame bank zit je toch net wat lekkerder

Niet elk jaar een grote hoeveelheid nieuwe banken op de markt brengen, maar banken maken die lang mee gaan. Deels gemaakt van gerecyclede materialen én in Nederland geproduceerd. Dat is waar dit bedrijf zich in onderscheid. Maak kennis met Nel. Een duurzaam meubelmerk uit Amsterdam. Voor de Anders wonen maand interviewde ik de eigenaar, Jorrit Tol.

Kan je iets vertellen over Nel?

“Nel is een duurzaam meubelmerk. We verkopen banken, fauteuils en bijzettafels. De producten worden in Nederland gemaakt van zo veel mogelijk duurzame en hoogwaardige materialen. De collectie is compact en tijdloos.”

Volg het gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’ op 9 of 10 november 
Je eerste woning kopen lijkt ingewikkeld. Daarom organiseert Triodos Bank een gratis webinar: ‘Je eerste woning kopen’. Wil je meer weten over wat er komt kijken bij het kopen van je eerste woning en wat je kunt doen om je kansen te vergroten? 

Waarom ben je Nel begonnen?

“Nel ben ik begonnen omdat ik het vreemd vond dat we banken in het buitenland produceren. Ik kwam eens in een Nederlandse meubelfabriek en zag hoe daar op ambachtelijke wijze banken werden geproduceerd. Dit waren klassieke banken die niet aansluiten bij de moderne consument. Ik hou van mooie, eigentijdse materialen, vaak natuurlijk en duurzaam. Ik dacht als ik deze twee combineer, dan krijg je een super mooi product.”

Wat is er mis in de banken wereld?

“De kwaliteit van veel banken is vaak niet goed. Ik wilde dat anders en een goed en duurzaam product maken. Het is makkelijk om kosten te besparen op een bank: er zitten veel arbeidsuren in en daarom laten veel bedrijven hun producten in het buitenland produceren. De stof en het schuim zijn dure onderdelen van de bank, die kan je ook goedkoop inkopen. De focus ligt bij veel leveranciers op kosten besparen en goedkoop materiaal gebruiken en niet meer op de levensduur en het gebruik van duurzame materialen. Er is ook nog veel greenwashing. Zoals laten lijken alsof het een duurzame bank is omdat er een stof van PET flessen op zit, maar dat de rest van de onderdelen en de productie dan niet duurzaam zijn. Er wordt veel meer gekeken naar winst dan naar kwaliteit.”

Waarom ben jij de duurzame kant op gegaan?

“Ik wilde graag aansluiten op de behoefte van de consument en deze centraal stellen. Verkopers weten soms maar weinig over de banken die ze verkopen omdat er steeds nieuwe modellen bij komen. Wij doen dat niet. We produceren niet elk jaar veel banken maar kiezen voor een duurzame bank die lang mee gaan, qua product en ontwerp. We weten waar, door wie en met welke materialen de producten gemaakt zijn. Ik vind het heel normaal om op een duurzame manier na te denken over alles en kies voor de meest duurzame optie. Dit wilde ik ook voor Nel.”

Wat is er zo duurzaam aan deze banken?

“De kwaliteit staat voorop bij de producten van Nel. De banken gaan zeker 30 jaar mee en we maken gebruik van een aantal gerecyclede materialen zoals van een van onze stoffen die gemaakt zijn van gerecyclede wollen truien. Het blad van de bijzettafels is gemaakt van gerecycled glas, een mooi alternatief voor marmer. Al onze producten worden in Nederland gemaakt. Als service nemen we de oude bank van onze klanten mee. Deze doneren we aan een goed doel.”

Kan je iets vertellen over het schuim dat jullie gebruiken?

“Voor het binnenwerk van de duurzame bank zijn we bezig te kijken naar natuurlijke materialen maar dat is erg lastig, het kost veel tijd en we testen veel. Natuurlijke materialen geven een limiet aan de vormgeving want ze zijn niet zo vormvast als bijvoorbeeld schuim, en daarom hebben we voor het beste alternatief qua schuim gekozen voor onze banken. Het is een koudschuim die in Nederland geproduceerd wordt en minimaal 30 jaar mee gaat.”

Zijn jullie ook bezig met andere soorten grondstoffen voor jullie banken, zodat je het koudschuim niet meer nodig hebt?

“Jazeker! We hebben een nieuwe fauteuil ontworpen die geen koudschuim bevat maar natuurlijke materialen. Het frame van de stoel maakt mijn vader zelf! Op de Dutch Design Week in Eindhoven lanceren we deze.”

En tot slot, waarom is een duurzame bank nog best wel duur?

“Ik zou heel graag een duurzame bank produceren die betaalbaarder is om zo meer mensen te kunnen bereiken. Het lastige is alleen dat er veel arbeidsuren in een duurzame bank zitten. Alleen het stofferen kost al 15-20 uur, los van de frames die gemaakt worden en het schuim wat op maat gemaakt moet worden. Het kost zeker 25 uur om een bank te produceren en omdat alles in Nederland gemaakt wordt, kost dat meer dan wanneer het in Albanië of Vietnam gemaakt wordt.”

“Ook de duurzame materialen die wij gebruiken zijn vaak duurder. Het zijn veelal innovatieve en natuurlijke materialen. Die zijn helaas vaak ingewikkelder om te produceren. Een wollen stof maken kost meer tijd dan kunststof bekleding. Wij maken ook vaak kleinere oplages dan de grote fabrieken in Oost-Europa waarbij grote volumes geproduceerd worden. De investering voor een duurzame bank is dus hoger, maar je moet het ook terug rekenen naar de levensduur. Als je maar 5 jaar met een goedkope bank doet, omdat hij van slechte materialen geproduceerd is, dan wordt het uiteindelijk weer duur.”

P.s. de naam Nel komt van een oude bekende van Jorrit.

In ons boek lees je meer verhalen over duurzame ondernemers. Zo interviewden we Annemieke Koster over haar bedrijf Enschede Textielstad waarmee ze duurzame textiel maakt. Lees hier onze tips voor een duurzaam interieur.

Over de schrijver