Duurzame beleggers gaan belastingontduiking aanpakken bij multinationals

Tropical Island Duurzaam Beleggen E1359628973253
Foto: Ikbelegduurzaam.nl

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) gaat dit jaar op aandeelhoudersvergaderingen kritische vragen stellen over het belastingbeleid en de daarmee veelal gepaarde ontwijking. De VBDO zal maar liefst 70 aandeelhoudersvergaderingen van beursgenoteerde ondernemingen bezoeken. Dit maakte de beleggersvereniging kortgeleden bekend.
Maar waarom is belastingontwijking zo’n kwalijke zaak? Kapitaal verplaatst zich steeds sneller en in steeds grotere hoeveelheden over onze wereld. Multinationals zoeken naar landen waar gunstige belastingtarieven gelden. Hierdoor volgt de financiële keten lang niet altijd de fysieke keten. Onder andere ontwikkelingslanden lopen hierdoor vele miljarden euro’s mis, die zij anders hadden kunnen investeren in duurzame ontwikkeling, onderwijs, infrastructuur en armoedebestrijding.
Daarnaast meent de VBDO dat beursgenoteerde ondernemingen die geen of nauwelijks belasting afdragen grote reputatierisico’s lopen. Daarom vraagt de beleggersverening meer transparantie en een nauwkeurige rapportage over het belastingbeleid per land waar de onderneming opereert.
Aandeelhouders
VBDO-directeur Giuseppe van der Helm doet een appel op de aandeelhouders en tegelijkertijd ziet hij het belastingbeleid van beursgenoteerde ondernemingen in een breder maatschappelijk kader: “Door gebruik te maken van dergelijke constructies wordt geen fatsoenlijke compensatie gegeven, bijvoorbeeld voor het onttrekken van grondstoffen, aan ontwikkelingslanden. Hierdoor kunnen deze landen niet afdoende investeren in onderwijs, zorg en infrastructuur. We menen dat belasting een onderdeel van het maatschappelijk bewustzijn en het MVO beleid zou moeten zijn. We vragen daarom transparantie over de hoeveelheid belasting die per land betaald wordt, zodat investeerders het belastingbeleid van bedrijven per land en de bijbehorende risico’s, beter kunnen meenemen in hun beleggingsbeslissingen.”
Open brief
De VBDO heeft meer dan 70 beursgenoteerde ondernemingen deze week in een open brief ook gewezen op andere thema’s waar de beleggersvereniging vragen over wil gaan stellen. Naast maatschappelijk verantwoord belastingbeleid heeft de VBDO ook mensenrechten, duurzame remuneratie en biodiversiteit met betrekking tot grondstof gebruik hoog op de agenda staan.
Bron: Ikbelegduurzaam.nl
Lees meer over duurzaam sparen & beleggen
Shell en Goldman Sachs ‘winnen’ Public Eye Award
ING biedt klanten goedkope zonnepanelen
Philips stoot consumentenelectronica-tak af en focust op duurzaamheid
Ikbelegduurzaam is een initiatief van Mariëtte Beunders (24), student bedrijfsrecht aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Met nieuwsartikelen, columns en weekoverzichten brengt zij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam beleggen.

2 gedachten over “Duurzame beleggers gaan belastingontduiking aanpakken bij multinationals”

  1. Pingback: Met glans gebuisd? Rapport 2014 duurzaam beleggen in België | geef je geld meer waarde

Reacties zijn gesloten.